Sindikata e Bashkuar e Arsimit Shkencës dhe Kulturës

Takim nga largësia i Edukimit Internacional (EI)

Mirëqenia e mësuesit gjatë pandemisë: Si e monitorojmë dhe mbështesim atë?

 

Prishtinë, 03.06.2021
EIIZëvendës Sekretarja e Përgjithshëm e EI -së Haldis Holst përshëndeti të pranishmit dhe moderoj takimin nga distanca. Znj. Haldis Holst tha se evidencat e EI tregojnë se COVID-19 ka ushtruar presione të mëdha mbi mësuesit dhe stafin ndihmës. Këto rrethana kanë nxjerrë në pah rëndësinë e juridiksioneve arsimore që dakordojnë politikat me sindikatat e arsimtarëve që mbrojnë arsimtarët nga kërkesat që dëmtojnë mirëqenien e tyre dhe besimin e tyre në mësimdhënie.
SBASHK-un në këtë takim e kanë përfaqësuar Kryetari i SBASHK-ut z.Rrahman Jasharaj, Nënkryetarja Vjollca Shala dhe Kordinatori/Menagjeri Ymer Ymeri
Në ketë Takim ishin dy folës Pablo Fraser i OECD dhe Sinead McBrearty i Mbështetjes së Edukimit (Mbështetja e Arsimit - bamirësia e shëndetit mendor dhe mirëqenies për stafin arsimor).
• Pandemia covid-19 ka qenë një goditje e madhe e jashtme në funksionimin e shkollave tona dhe punën e mësuesve tanë.EI 2
• Përgjigjet nga sistemi arsimor në të gjithë botën kanë shkaktuar një diskutim mbi rolin e mësuesve dhe ndikimin e mundshëm afatgjatë për zhvillimin e forcës së punës mësimore, kushtet e tyre të punës dhe mirëqenien e tyre.
• Kriza gjithashtu ka përkeqësuar stresin e mësuesve dhe ka ndikuar në mirëqenien e tyre për shkak të rritjes së ngarkesës së punës dhe mësuesve që mungojnë në shkollë dhe studentëve të tyre, dhe stresi nuk është zhdukur me rihapjen e shkollave si rezultat i kërkesave shtesë sipas rregullimit të mësimit të përzier në disa vende.
• Para pandemisë, OECD filloi të mbledhë informacione për çështje që lidhen me mirëqenien e mësuesve.

Takim me kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe atë të Universiteteve

Debat i hapur për aktivitetet sindikale dhe çështjet aktuale në arsim

Prishtinë, 03.06.2021
33333333333333333333333333333333tMe qëllim të koordinimit të aktiviteteve sindikale në shërbim të anëtarësisë dhe për të konkretizuar çështjet që do të bisedohen në takimin me Ministren e MASHTI-t ,znj. Arbërie Nagavci bazuar në shqetësimet e që janë ngritur vazhdimisht nga anëtarësia e SBASHK-ut është mbajtur në orët e pasdites së të mërkurës takim i jashtëzakonshëm me kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe të Universiteteve.
Në hapje të këtij takimi është bërë një vlerësim i rrjedhës së zgjedhjeve nëpër shoqata sindikale pasi 2021-ta është vit zgjedhor në SBASHK. Kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe të Universiteteve kanë treguar për rrjedhën e zgjedhjeve në komunat e tyre duke qenë të sigurt se brenda afatit të përcaktuar nga organet gjegjëse të SBASHK-ut do të kryhen në tërësi zgjedhjet në shoqata sindikale për të vazhduar pastaj me zgjedhjet në nivelin komunal, të Universiteteve, të niveleve arsimore e për t'u përgatitur pastaj edhe për Kongresin e radhës në fund të shkurtit të vitit të ardhshëm. Pas kësaj është bashkëbiseduar edhe për trajnimet dhe ishte vlerësim i përgjithshëm se në këtë aktivitet janë shënuar rezultate të jashtëzakonshme falë angazhimit të koordinatorit për organizim të brendshëm , stafit qendror, trajnerëve, kryetarëve të nivelit komunal sindikal dhe të pjesëmarrësve në këtë aktivitet. 4444444444444444444444tU arrit marrëveshja që ky aktivitet të reduktohet ngase janë shumë aktivitete të lidhura me kohë dhe se ky aktivitet do të rinis me gjithë kapacitetet e mundshme në fillim të vitit të ri shkollor. Në këtë takim konsultativ pjesëmarrësit janë zotuar se do të dorëzojnë në kohën më të shpejt të mundshme edhe deklarimet e anëtarësisë sonë që autorizojnë përfaqësimin në gjykatë lidhur me kërkesën që të realizohet Vendimi i Qeverisë për mbështetje prej 100 euro për punëtorët arsimor për shkak të rrezikut permanent nga Covid-19 dhe për arsye të shtimit të volumit të angazhimeve në procesin mësimor.
Në këtë takim konsultativ pjesëmarrësit janë njoftuar se të premten do të mbahet një takim me Ministren Nagavci dhe ata kanë kontribuar në çështjet që do të ngriten në këtë takim duke veçuar se është kërkesë e shtuar e punëtorëve të arsimit që ky vit mësimor të përfundojë ashtu si e thotë Kalendari mësimor për këtë vit shkollor.55555555555555555t

Edhe në këtë vikend po vazhdohet me trajnimet

Angazhim e përkushtim për arritje të njohurive të reja

Prishtinë, 29.05.2021

osmani222

Krahas angazhimit në procesin mësimor shumë nga punëtorët e arsimit nga komuna të ndryshme të Kosovës edhe këtë vikend e kanë kthyer në ditë pune duke marrë pjesë në trajnimet e licencuara të SBASHK-ut. Koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri bashkë me stafin qendror kanë shqyrtuar kërkesat e arritura përmes kryetarëve të nivelit komunal sindikal dhe kanë bërë gjithë përgatitjet për nismën e mbarë të këtij aktiviteti. Në të shtunën e 29 majit shumë mësimdhënës kanë nisur me këtë aktivitet në dy termine kohore ngase një pjesë e tyre kanë qenë të përfshirë edhe të shtunën në procesin mësimor. Kanë nisur këtë të shtunë trajnimet "Mësimdhënia e gjuhës dhe letërsisë shqipe për ciklin fillor dhe të mesëm" me trajnere Pranvera Haziri, pastaj "Udhëheqja dhe planifikimi strategjik në Arsimin Parauniversitar" me trajnerin Safet Beqiri , "Roli i aktiviteteve kreative në mësimdhënie dhe zbatimi i tyre në shkollat fillore " me trajnerët Osman Rrustemi , Lutfije Ibrahimi dhe Ahiret Mehmeti. Me pjesëmarrësit dhe trajnerët e këtyre trajtimeve edhe kësaj radhe kanë bashkëbiseduar nga larg kryetari i SBASHK-ut Rrrahman Jasharaj dhe koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri . Kryetari Jasharaj ka përgëzuar pjesëmarrësit e këtij aktiviteti për angazhimin e përkushtimin në sistemin arsimor në këto kushte tepër të vështirësuara nga pandemia e po ashtu ka shprehur respekt për entuziazmin e tyre për pjesëmarrje në këtë aktivitet për të marrë njohuri të reja e në shërbim të ngritjes së vazhdueshme të cilësisë në arsim. Ai ka përgëzuar edhe trajnerët e pastaj ka shprehur respekt meritor për punën dhe angazhimin e vazhdueshëm të koordinatorit për organizim të brendshëm Ymer Ymeri dhe stafin qendror në shërbim të anëttarësisë.

malishev222

Pasi janë shtuar shumë këkresat për trajnimin"Aplikimi i programeve kompjuterike në mësimdhënie" SBASHK ka nisur të organizojë edhe këtë aktivitet për mësimdhënsit nga komuna të ndryshme të Kosovës, i cili mbahet në ambiente të institucioneve arsimore. Kështu të shtunën e 29 majit këtë aktivitet e kanë nisur një gr

Kryetari Jasharaj ka përshëndetur kryetarët e nivelit komunal sindikal për Gjakovën dhe Malishevën Sali Maliqi e Skënder Gashi duke i përgëzuar për gjithë angazhimet në shërbim të anëtarësisë në komunat e tyre . Ai po ashtu ka shprehur respekt meritor për angazhimet e trajnerëve dhe për punën e përkushtuar të kolegëve pjesëmarrës në arsimimin dhe edukimin e brezave, ndërsa koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri ka bashkëbiseduar me pjesëmarrësit duke u dhënë sqarime për rrjedhën e këtij trajnimi dhe duke u përgjigjur edhe në pyetje, që kishin të bënin me aktivitete e çështje sindikale. Ky aktivitet do të vazhdojë edhe këtë të dielë dhe në ditët tjera sipas marrëveshjes dhe koordinimit mes stafit qendror të SBASHK-ut, trajnerëve dhe pjesëmarrësve.up në komunën e Gjakovës me trajnere Litfana Spahija, një grup në Malishevë me trajnerin Albert Samadaxha dhe të dielën do të nis aktivitetin edhe një grup me kolegët nga Gjakova me trajnerin Bedrush Zeka. Edhe me pjesëmarrësit e dy grupeve të sotme kanë bashkëbiseduar kryetari Rrahman Jasharaj dhe koordinatori për organizim të brendshëm në SBASHK Ymer Ymeri.

Rrjedhë e mbarë e një aktiviteti të veçantë të SBASHK-ut

Po përgatiten trajnerë për një trajnim të ri të licencuar

Prishtinë,29.05.2021

191540651 482547429650228 2525683306126353566 nPas një aktiviteti intensiv katër ditor janë përzgjedhur kandidatët e mundshëm për t'u bërë trajnerë të trajnimit të ri të licencuar të SBASHK-ut "Edukimi dhe menaxhimi mjedisor në Arsimin Parauniversitar ". E premtja e 28 majit ka shënuar ditën e parë dhe pjesëmarrësit janë duke bërë gjithë të mundurën për të marrë njohuri shtesë dhe për t'u përgatitur sa më mirë që detyrën e trajnerit ta kryejnë me sukses.
Në hapje të këtij aktiviteti kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj ka përshëndetur pjesëmarrësit duke i përgëzuar për punën dhe përkushtimin në procesin arsimor edhe përkundër kushteve shumë të vështirësuara nga pandemia dhe për entuziazmin e treguar në aktivitetin katër ditor të përgatitjes fillestare për punën e vështirë dhe sfidat e shumta që e presin çdo trajner. Ai ka falënderuar për angazhimin trajnerët Agim Hasani e Hysen Sogojeva duke u shprehur të sigurt se ata edhe gjatë gjithë kohës sa zgjat ky aktivitet do të japin maksimumin në mënyrë që pjesëmarrësit të jenë sa më të përgatitur për detyrën prej trajneri. Kryetari Jasharaj ka shprehur kënaqësinë që mes nesh është edhe prof. Agim Hasani nga Bujanovci.
"Në takimin ën SBASHK me prof. Agimin dhe deputetin e nderuar Kamberi kemi premtuar se do të shtojnë bashkëpunimin me kolegët tanë nga Bujanovci, Presheva e Medvegja dhe ja ky është hapi i parë konkret , i cili do të shoqërohet edhe me shumë aktivitete bashkëpunimi sindikal e arsimor me kolegët tanë nga e tërë Kosova Lindore. Jasharaj ka shprehur respektin meritor për deputetin Kamberi , i cili është bërë zë i fuqishëm i gjithë shqiptarëve. Jasharaj ka shprehur respekt meritor për angazhimet e zyrtares për trajnime Albina Arifi, për stafin qendror dhe në veçanti për koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymeri, që krahas shumë angazhimeve ditore në SBASHK, po bëjnë maksimumin duke kthyer ditët e vikendit në ditë pune me qëllim që edhe ky aktivitet i rëndësishëm për anëtarësinë të ketë rrjedhë të mbarë dhe të realizohen në tërësi objektivat e përcaktuara
Pas kësaj koordinatori për organizim të brendshëm ka dhënë sqarime lidhur me këtë aktivitet dhe ka prezantuar agjendën, që është e ngjeshur, por si ka thënë ai , do të realizohet në tërësi, qoftë edhe duke e zgjatur orarin e aktivitetit, për çka pjesëmarrësit janë pajtuar duke thënë se këtu janë për të realizuar me sukses të plotë këtë aktivitet ngase duan të jenë plotësisht të përgatitur dhe të dalin faqebardhë në cilësinë e trajnerëve.193315740 1774749012713458 6388199381257464559 n
Profesori Agim Hasani ka shprehur respekt të lartë për angazhimet dhe gjithë arritjet e SBASHK-ut duke u shprehur i lumtur se i është dhënë mundësia që të jetë pjesë e këtij aktiviteti të rëndësishëm sindikal e arsimor. Ai ka thënë se bashkëpunimi sindikal dhe arsimor është shumë i rëndësishëm dhe ky bashkëpunim do të pasurohet në të ardhmen.
Pas kësaj është nisur me realizimin e agjendës dhe që në fillim është vërejtur përkushtimi i pjesëmarrësve, të cilët janë shprehur se duhet mund e angazhim , por ata do të japin gjithë kontributin për realizimin në përpikëri të objektivave dhe për t'u përgatitur sa më mirë për detyrën prej trajneri.

SBASHK po vazhdon me organizimin e trajnimeve

Sprova e parë për trajnerët e ardhshëm të një trajnimi të ri të licencuar

Prishtinë,23.05.2021
SAMIIIIIIIIIIIIIIIIIII222Duke realizuar në përpikëri kërkesat e kolegëve tanë nga e tërë Kosova, që arrijnë përmes kryetarëve të nivelit komunal sindikal, koordinatori për organizim të brendshëm bashkë me stafin qendror po vazhdojnë me aktivitetin organizimit të trajnimeve. Kështu të shtunën e 22 majit kanë filluar trajnimet"Udhëheqja dhe planifikimi strategjik në Arsimin Parauniversitar" udhëhequr nga trajneri Safet Beqiri , "Edukimi medial dhe roli i tij në zhvillimin shoqëror dhe demokratik" me trajnerin Sami Shala, "Mësimdhënia e gjuhës dhe letërsisë shqipe për ciklin fillor dhe të mesëm", me trajneren Blerina Haraqija.
Në orët e mbrëmjes së të shtunës ka nisur edhe sprova e parë për trajnerët e mundshëm për trajnimin e ri të licencuar "Edukimi dhe menaxhimi mjedisor në Arsimin Parauniversitar", udhëhequr nga trajneri Hysen Sogojeva. Do theksuar se është ky trajnimi i shtatë i SBASHK-ut i licencuar nga MASHTI dhe pjesëmarrësit që dallohen me dije përkushtim në këtë sprovë do të kenë një aktivitet të veçantë nga SBASHK-u për t'u përgatitur që të jenë në nivel të detyrës së trajnerit dhe të udhëheqin trajnimin "Edukimi dhe menaxhimi mjedisor në Arsimin Parauniversitar" me koleget e kolegët e interesuar e që janë të punësuar në arsimin fillor, të mesëm të ulët dhe të mesëm të lartë e interesuar nga e tërë Kosova.
Derisa këto grupe të trajnimit po vazhdojnë aktivitetin edhe në ditën e dytë të vikendit, grupi me trajnimin "Forcimi i kapaciteteve për udhëheqjen efektive të dialogut social" me trajnerin Blendor Shatri k nisur të dielën këtë aktivitet nga shkaku se pjesëmarrësit të shtunën kanë qenë të angazhuar në procesin mësimor.
Po ashtu të dielën e 23 majit kanë filluar dy grupe në trajnimin "Aplikimi i programeve kompjuterike në mësimdhënie". Grupi i parë është duke e zhvilluar këtë aktivitet në ambientet e shkollës "Vëllezërit Frashëri" të Lipjanit udhëhequr nga trajneri Idriz Sopa , ndërsa grupi i dytë në shkollën "Ibrahim Rugova" të Obliqit e trajnerin Xhelal Krasnqi. Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj ka përgëzuar kryetarët Emrush Ahmeti e Luljeta Boshnjaku dhe gjithë kolegët nga Lipjnai e Obiliqi për angazhimet në këtë aktivitet tepër të rëndësishëm duke shprehur bindjen se trajnerët Idriz Sopa e Xhelal Krasniqi do të angazhohen maksimalisht për arritjen e objektivave të këtij aktiviteti.safetiiIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII222
Në fillimet e aktivitetet të këtyre grupeve të trajnimit është kyçur edhe kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj bashkë me koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymeri dhe me anëtarë të tjerë të stafit qendror. Kryetari Jasharaj ka përgëzuar gjithë punëtorët e arsimit për angazhimin në procesin mësimor në kushte tepër të vështirësuara që ka krijuar pandemia e po ashtu pjesëmarrësit për kërkesat e vazhdueshme për trajnime dhe për entuziazmin s treguar me pjesëmarrjen në këtë aktivitet duke i kthyer ditët e vikendit në ditë pune e përkushtimi për marrjen e njohurive të reja.
Duke bashkëbiseduar me pjesëmarrësit në trajnimin "Edukimi dhe menaxhimi mjedisor në Arsimin Parauniversitar", Jasharaj ka deklaruar se është ky trajnimi i shtatë i licencuar dhe kjo është dëshmi se SBASHK-u vazhdon me përkushtimin maksimal në realizim të kërkesave të anëtarësisë dhe është duke dhënë kontribut të lartë e konkret edhe në përpjekjet për ngritjen e cilësisë në arsim duke u mundësuar pjesëmarrësve në këto aktivitete marrjen e njohurive të reja e shumë të nevojshme.
Koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri ka vizituar ambientet e shkollës "Vëllezërit Frashëri" të Lipjanit dhe ka parë nga afër angazhimet dhe nismën e mbarë të këtij aktiviteti . Po ashtu në komunikim me pjesëmarrësit ëhstë kyçur edhe kryetari Jasharaj, i cili ka përshëndetur kryetarin e nivelit komunal sindikal Emrush Ahmti, trajnerin Idriz Sopa Idriz dhe gjithë pjesëmarrësit në këtë trajnim. Ai edhe me këtë rast ka shprehur respekt të lartë për koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymeri dhe gjithë stafin, të cilët krahas shumë angazhimeve të përditshme, po japin kontribut të lartë dhe organizimin dhe rrjedhën e mbarë të trajnimeve, në të cilat janë përfshirë qindra e mijëra kolegë tanë nga e tërë Kosova. Këto aktivitete do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim në bazë të marrëveshjes mes trajnerëve dhe pjesëmarrësve e në koordinim me stafin qendror të SBASHK-ut.

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara e ka shpallur vitin 2021 si "Vit Ndërkombëtar për Eliminimin e Punës së Fëmijëve"

Prishtinë, 21.05.2021

Duke iu bashkuar partneritetit global Aleanca 8.7, SBASHK përmes platformës #endchildlabour2021, është zotuar që gjatë vitit 2021 do të:
-vazhdoj punën për adresimin e braktisjes së shkollës dhe punës së fëmijëve nga këndvështrimi i arsimit;
-bashkëpunojë më tej me ILO-n dhe do marrë pjesë në Konferenca e takime të organizuara në Kosovë e rajon lidhur me Punën e Fëmijëve;
-bashkëpunojë më tej me palët e interesuara përkatëse dhe të kërkojë partneritete të reja;
-mirëpret fonde për të mbështetur SBASHK-un lidhur me arsimin gjithëpërfshirës cilësor dhe kundër punës së fëmijëve;
-lehtësojë shkëmbimin e praktikave përkatëse dhe sukseseve ndërmjet sindikatave dhe partnerëve të tyre;
-kontribuoj në një kuptim më të mirë të asaj se çka është puna e fëmijëve dhe çfarë nuk është;
-vazhdojë të avokoj për arsim cilësor publik dhe gjithëpërfshirës, si mënyra më e mirë për të çrrënjosur punën e fëmijëve;
-të kërkojë bashkëpunim me sindikata të tjera arsimore, sindikata sektoriale dhe organizata të ngjashme me shoqërinë civile, në shkallë vendi dhe ndërkombëtare, për të mbrojtur zbatimin dhe përforcimin real të legjislacionit kombëtar dhe konventave ndërkombëtare për punën e fëmijëve dhe për të mbështetur projekte ose iniciativa kundër punës së fëmijëve;
-inkurajoj dhe zbatoj shkëmbimin/bashkëpunimin Jug-Jug ku sindikatat e arsimit nga vende të ndryshme,posaçërisht ato të zhvilluara ofrojnë udhëzime, ekspertizë dhe këshilla për të tjerët, ndajnë praktikat përkatëse nga klasa deri në veprimet e sindikatave;

Sindikatat e shteteve të Ballkanit alarmojnë ETUCE-n për vështirësitë e shumta

Prishtinë, 11.05.2021

185048926 263571968839954 8322624247058829566 nPresidenti i Komitetit të Sindikatave të Arsimit të Evropës Larry Flanagan bashkë me drejtoren e përgjithshme Suzan Flocken kanë organizuar takim nga larg me udhëheqësit e sindikatave të arsimit nga disa vende të Ballkanit me qëllim që të analizohet gjendja aktuale në sistemin arsimor të këtyre shteteve në kohë pandemie dhe të përcillen shqetësimet e vërejtjet në të gjitha adresat e mundshme të institucioneve gjegjëse.
Në këtë takim, krahas përfaqësuese të lartë të sindikatave të arsimit nga Shqipëria, Sllovenia e shtete të tjera të Ballkanit, kanë marrë pjesë edhe kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj dhe nënkryetarja Vjollca Shala. Kryesindikalistët e arsimit nga këto shtete teksa po tregonin për gjendjen në arsimin e shteteve të tyre në kushte pandemie kanë kritikuar institucionet duke dhënë vlerësimin se Qeveritë sikur nuk janë duke e kuptuar gjithë seriozitetin e situatës tepër të vështirësuar e të rënduar në sistemin arsimor e që është krijuar nga pandemia. Kryesindikalistët nga shtete të Ballkanit kanë kritikuar institucionet edhe sa i takon mungesës së dialogut social duke vlerësuar se dialogu sikur ka rënë në një lloj përgjumje.
Përfaqësuesit e SBASHK-ut kanë lavdëruar gjithë punëtorët e arsimit në Kosovë për punën e përkushtimin në përballje me sfidat e shumta duke kontribuar në rrjedhën sa më të mbarë të procesit mësimor edhe përkundër kushteve tepër të vështirësuar nga pandemia. Ata kanë treguar edhe për shumë arritje në realizim të kërkesave të anëtarësisë, pjesëmarrja në të gjitha takimet dhe grupet punuese në përgatitje të dokumenteve e strategjive të arsimit në kushte pandemie dhe për angazhimet maksimale në trajnimin e 6000 punëtorëve arsimor me qëllim të ngritjes së vazhdueshme të cilësisë.LARY51
Presidenti i Komitetit të Sindikatave të Arsimit të Evropës Larry Flanagan ka përgëzuar SBASHK-un për këto dhe shumë angazhime e arritje edhe në këto kohë e kushte për të shprehur gatishmërinë për përkrahje të ETUCE-së për të gjitha sindikatat anëtare. Presidenti Flanagan është shprehur se shqetësimet dhe çështjet e ngritura nga përfaqësuesit e sindikatave të arsimit nga shtetet e Ballkanit dhe shteteve të tjera në takimet e radhës do të adresohen në të gjitha adresat e institucioneve gjegjëse.

Aktivitete të shumta edhe në ditën e dytë të vikendit

Të dielën e 9 majit startuan me trajnime edhe pesë grupe të reja

Prishtinë, 09.05.2021
blendi2Derisa grupe të trajnimeve "Udhëheqja dhe planifikimi strategjik në Arsimin Parauniversitar" me trajnerët Hysen Sogojeva, Safet Beqiri,Burim Avdijaj ,pastaj "Mësimdhënia e gjuhës dhe letërsisë shqipe për ciklin fillor dhe të mesëm", me trajnerët Atdhe Hykolli, Mjellma Zhara, "Roli i aktiviteteve kreative në mësimdhënie dhe zbatimi i tyre në shkollat fillore" me trajneret Zahide Hamiti dhe Pranvera Haziri dhe "Edukimi medial dhe roli i tij ne zhvillimin shoqëror dhe demokratik"me trajnerin Faton Ismajli po shënojnë ditën e dytë të trajnimeve, pesë grupe të reja kanë nisur sot këtë aktivitet pasi që dje një numër i konsideruar i mësimdhënësve ishin të angazhuar në procesin mësimor. Është startuar sot me një grup me trajnimin "Forcimi i kapaciteteve për udhëheqjen efektive te dialogut social" me trajnerin Blendor Shatri dhe me katër grupe të ndara në trajnimin "Roli i aktiviteteve kreative në mësimdhënie dhe zbatimi i tyre në shkollat fillore" me trajnerët Ahiret Mehmeti, Hanife Shorra, Arbenita Hajzeri dhe Blerina Haraqija.
Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj është kyçur dhe ka bashkëbiseduar me pjesëmarrësit në pesë trajnimet që startuan sot duke shprehur respekt të lartë për angazhimin dhe përkushtimin e tyre në procesin mësimor përkundër kushteve të vështirësuara nga pandemia. Ai i ka përgëzuar pjesëmarrësit edhe për zellin dhe vullnetin e treguar për pjesëmarrje në trajnime duke i kthyer vazhdimisht ditët e vikendit në ditë pune. Kryetari Jasharaj po ashtu ka falënderuar e përgëzuar trajnerët për angazhimin dhe ka shprehur respekt të lartë për punën e angazhimin e palodhshëm te koordinatorit për organizim të brendshëm Ymer Ymeri dhe gjithë stafit qendror, të cilët përveç shumë angazhimeve të tjera sindikale, po angazhohen me përkushtim për organizimin dhe rrjedhën e mbarë të këtij aktiviteti shumë domethënës e të rëndësishëm për kolegët tanë nga e tërë Kosova.zahidja2
Trajnerët duke bashkëbiseduar me kryetarin Jasharaj kanë shprehur respektin dhe kanë përgëzuar edhe në emër të pjesëmarrësve atë, koordinatorin për organizim të brendshëm dhe tërë stafin qendror për gjithë angazhimet dhe arritjet në shërbim të anëtarësisë e duke veçuar edhe këtë aktivitet domethënës e të rëndësishëm, i cili po krijon mundësi të bashkëbisedës e shkëmbimit të ideve e përvojave mes pjesëmarrësve, por edhe përfitimin e shumë njohurive të reja e shumë me vlerë për suksese edhe më të larta në procesin arsimor.
Ky aktivitet do të vazhdojë edhe për dy ditë të tjera bazuar në marrëveshjen mes pjesëmarrësve, trajnerëve dhe stafit qendror të SBASHK me qëllim të arritjes dhe realizimit të objektivave të parapara.ahiret2

SBAShK-u vazhdon me realizimin e kërkesave të anëtarësisë

Vikendet janë kthyer në punë e përkushtim
Prishtinë, 08.05.2021
183367260 3776580219233184 3958552675118455868 nKrahas angazhimeve në procesin mësimor, shumë mësimdhënës të Kosovës janë bërë pjesë e trajnimeve të organizuara nga stafi qendror i SBASHK-ut, aktivitet ky që tani e sa kohë ka rrjedhë të mbarë falë përkushtimit të koordinatorit për organizim të brendshëm Ymer Ymeri , stafit qendror dhe trajnerëve.
Kështu ishte edhe në ditën e parë të vikendit të 8 majit. Koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri dhe stafi qendror duke parë se në disa komuna e shtuna është ditë mësimi, kanë koordinuar aktivitetet duke u pajtuar me pjesëmarrësit e trajnimeve që të fillohet me grupet e mësimdhënësve, të cilët nuk janë pjesë e procesit mësimor këtë të shtunë, ndërsa me ata që sot janë në institucione arsimore e në detyrën prej mësimdhënësi, trajnimet do të nisin këtë të diele për të vazhduar në ditët tjera sipas marrëveshjes së stafit qendror, trajnerëve dhe pjesëmarrësve.
Këtë të shtunë kanë nisur me trajnimet grupet në"Udhëheqja dhe planifikimi strategjik në Arsimin Parauniversitar" me trajnerët Hysen Sogojeva, Safet Beqiri, Burim Avdijaj, pastaj "Mësimdhënia e gjuhës dhe letërsisë shqipe për ciklin fillor dhe të mesëm", me trajnerët Atdhe Hykolli, Mjellma Zhara, "Roli i aktiviteteve kreative në mësimdhënie dhe zbatimi i tyre në shkollat fillore" me trajneret Zahide Hamiti dhe Pranvera Haziri dhe "Edukimi medial dhe roli i tij ne zhvillimin shoqëror dhe demokratik"me trajnerin Faton Ismajli, ndërsa pesë grupe të tjera do të nisin me këtë aktivitet të dielën e 9 majit. Do të jenë këto trajnimet Forcimi i kapaciteteve për udhëheqjen efektive te dialogut social" me trajnerin Blendor Shatri dhe grupe të tjera me trajnimin "Roli i aktiviteteve kreative në mësimdhënie dhe zbatimi i tyre në shkollat fillore" me trajnerët Ahiret Mehmeti, Hanife Shorra, Arbenita Hajzeri dhe Blerina Haraqija.183482824 3776580075899865 100586174802985291 n
Me pjesëmarrësit e trajnimeve që kanë nisur sot ka bashkëbiseduar kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj, i cili ka përgëzuar të punësuarit në arsim për punën dhe përkushtimin në realizimin e procesit arsimor në këto kushte tepër të vështirësuara nga pandemia dhe për zellin e dëshmuar për pjesëmarrje në trajnime duke i kthyer ditët e vikendit në ditë pune e përkushtimi për arritje të njohurive të reja.
Si gjithmonë, edhe në këto vikende, komunikim të vazhdueshëm me pjesëmarrësit dhe me trajnerët është duke zhvilluar koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri bashkë me anëtarët të tjerë të stafit qendror duke dhënë kontribut për rrjedhën e mbarë të këtij aktiviteti e duke u përgjigjur në pyetjet e pjesëmarrësve.183951497 3776580179233188 1489392116720931144 n

U mbajtën Kuvende zgjedhore në Viti e Klinë

Respekt i lartë e meritor për angazhimet e SBASHK-ut

 

Prishtinë, 08.05.2021
VITIIViti 2021 është vit zgjedhor në SBASHK. Fillimisht janë organizuar e po organizohen kuvende zgjedhore nëpër shoqatat sindikale kudo në institucionet arsimore të Kosovës. Në disa komuna ka përfunduar me sukses ky aktivitet dhe prandaj ka filluar aktiviteti zgjedhor në nivel të Kuvendeve të Arsimit Parauniversitar. U nis me Fushë Kosovën për të vazhduar pastaj me Vitinë dhe Klinën. Në këto takime zgjedhore pjesëmarrësit kanë shprehur respekt të lartë e meritor për angazhimet dhe arritjet në shërbim të anëtarësisë të stafit qendror dhe të veprimtarëve sindikalë në të gjitha nivelet.
Të enjten e 6 majit kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj bashkë me koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymeri janë gjendur në Viti dhe të shoqëruar nga kryetari i Kuvendit të sindikatës komunale Kemajl Bislimi janë takuar me nënkryetarin e kësaj komune Hasan Alijaj dhe me drejtorin e DKA-së Basri Aliu. Nënkryetari Alijaj ka përgëzuar SBASHK-un për gjithë angazhimet duke vlerësuar lart bashkëpunimin me kryetarin dhe kryesinë e Kuvendit të sindikatës së Arsimit Parauniversitar të Vitisë. Kryetari Jasharaj ka vlerësuar si shembull shumë të mirë të bashkëpunimit me institucionet komunale të Vitisë me sindikatën, ndërsa koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri i ka informuar mikpritësit për angazhimet dhe aktivitetet aktuale sindikale në nivel qendror e lokal. Pas kësaj ata janë gjendur në ambientet e shtëpisë së kulturës për të marrë pjesë në Kuvendin zgjedhor të sindikatës së Arsimit Parauniversitar të Vitisë. Këtë takim e k shpallur të hapur kryetari i këtij Kuvendi Kemajl Bislimi, i cili ka përshëndetur mysafirët dhe pjesëmarrësit dhe pas kësaj nënkryetari i Komunës Hasan Alijaj në një fjalë përshëndetëse ka kujtuar bashkëpunimin e sinqertë të institucioneve komunale me SBASHK-un dhe ka përgëzuar gjithë të punësuarit në arsimin e kësaj komune për punën dhe përkushtimin në arsimimin dhe edukimin e brezave.

VITIII

Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj ka përgëzuar kryetarët e shoqatave për zgjedhjen e tyre dhe ka shpalosur angazhime të shumta sindikale nëpër gjithë këto vite duke shtuar se kryetari Bislimi , kryesia dhe veprimtarët tjerë sindikalë kanë qenë shembull shumë i mirë i punës , përkushtimit dhe arritjeve. Ai ka shprehur respekt të lartë edhe për koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymerin dhe për gjithë stafin qendror, të cilën, krahas punëve të shumta e të përditshme , po angazhohen maksimalisht edhe në realizimin e trajnimeve të shumta dhe të aktiviteteve tjera në shërbim të anëtarësisë.Pas kësaj kryetari Kemajl Bilimi ka prezantuar raportin e punës dhe atë financiar për katër vite, që janë aprovuar njëzëri nga pjesëmarrësit.
Në vazhdim të këtij takimi sindikal është në zgjedhjet për kryetar, nënkryetar, kryesi dhe për përfaqësuesit e këtij Kuvendi në Kongresin e radhës dhe në Këshillin Drejtues .Në një konkurrencë të fortë mes dy e më shumë kandidatëve të propozuar përmes votës së lirë janë zgjedhur udhëheqësit dhe përfaqësuesit e këtij Kuvendi në organet qendrore të SBASHK-ut. Kryetar është rizgjedhur Kemjal Bislimi dhe në këtë mënyrë , siç u tha nga pjesëmarrësit, u shpreh respekti për punën e angazhimet që ai ka bërë gjatë gjithë këtyre viteve në shërbim të realizimit të kërkesave të anëtarësisë. Nënkryetare është zgjedhur Makfirete Zuka, ndërsa anëtarë të kryesisë Ismet Mehmeti, Laura Jahiri dhe Ahmet Sylejmani. Janë zgjedhur edhe anëtarët e Komisionit mbikëqyrës, delegatët nga Vitia për Kongresin e SBASHK-ut dhe anëtarët e Këshillit Drejtues nga kjo komunë. Në mbyllje të këtij takimi pjesëmarrësit në shenjë respekti për punën dhe përkushtimin e vazhdueshëm në shërbim të anëtarësisë kanë dominuar edhe për një mandat kryetarin e tashëm të SBASHK-ut Rrahman Jasharaj.


Kuvend zgjedhor edhe në Klinë183933943 157472336316348 2134649036015765536 n

Aktiviteti zgjedhur në nivelin komunal ka vazhduar të premten e 7 majit në Klinë. Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj bashkë me koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymeri, me kryetarin e nivelit komunal Arif Elezaj dhe nënkryetarin Islam Kalludra janë gjendur në ambientet e komunës dhe janë pritur nga kryetari prof.dr. Zenun Elezi dhe nënkryetari Besim Hoti. Kryetari Jasharaj ka deklaruar se ndjehen të nderuar me këtë mikpritje dhe është shprehur me respekt të lartë e meritor për bashkëpunimin mes sindikatës sonë dhe kryetarit, drejtorit të DKA-së dhe institucioneve tjera të qeverisjes në Klinë. Kryetari i SBASHK-ut ka vlerësuar lart edhe angazhimin e përkushtimin e kolegëve të tij Arif Elezi e Islam Kalludra, por edhe të gjithë kryesisë dhe veprimtarëve të tjerë sindikalë në këtë komunë.
KLINEKryetari i Klinës prof. dr. Zenun Elezi ka përgëzuar SBASHK-un për punën dhe përkushtimin duke qenë gjithmonë zë i fuqishëm i anëtarësisë dhe ka treguar edhe për bashkëpunimin dhe angazhimet e përbashkëta të tij e institucioneve komunale me udhëheqësit sindikal në këtë komunë, bashkëpunim , i cili do të vazhdojë edhe në të ardhmen, pavarësisht se kush do të jenë të zgjedhurit në Kuvendin e sotëm zgjedhor sindikal në këtë komunë.
Vlen të pamendet se dëshmi e respektit të ndërsjellë është edhe mbajtja e takimeve të tjera sindikale dhe të Kuvendit zgjedhor në sallën e takimeve të Asamblesë komunale.
Në hapje të Kuvendit zgjedhor të sindikatës së Arsimit Parauniversitar të Klinës, kryetari i kij Kuvendi Arif Elezaj ka përshëndetur kryetarin e SBASHK-ut Rrahman Jasharaj, koordinatorin për organizim të brendshëm Ymer Ymeri dhe gjithë pjesëmarrësit duke përcjellë edhe përshëndetjen dhe fjalët e respektit të kryetarit të Komunës prof. dr. Zenun Elezi për ta dhe gjithë të punësuarit ë arsim.
Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj ka përshëndetur të pranishmit duke u treguar fillimisht për mikpritjen dhe përmbajtjen e takimit me kryetarin dhe nënkryetarin e komunës dhe duke shprehur respekt edhe punën dhe angazhimin e vazhdueshëm të kryetarit Arif Elezaj, nënkryetarit Islam Kalludra, kryesisë dhe veprimtarëve të tjerë duke shtuar se Klina është shembull shumë i mirë i aktivitetit sindikal. Koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri ka dhënë sqarime për rrjedhën e mbarë të procesit zgjedhor dhe është përgjigjur pyetjeve të disa prej pjesëmarrësve e që kishin të bënin me çështje sindikale.
Pas kësaj kryetari i Kuvendit të sindikatës së Arsimit Parauniversitar për Klinën, Arif Elezaj ka prezantuar raportin e punës dh atë financiar, që janë aprovuar njëzëri nga pjesëmarrësit e këtij takimi zgjedhor. Pas kësaj është kaluar në procesin zgjedhor dhe në një garë mes shumë kandidatëve e me votën e lirë e të fshehtë kryetar është rizgjedhur Arif Elezaj e nënkryetar Islam Kalludra dhe kjo, si e thanë shumë nga pjesëmarrësit, është dëshmi e respektit për angazhimet e tyre në shërbim të anëtarësisë.
Anëtarë të kryesisë janë zgjedhur Bore Marlekaj, Alberina Merllaku, Shefqet Krasniqi, Shkurte Berisha dhe Bekim Sinani. Janë zgjedhur me votë të lirë e të fshehtë edhe anëtarët e Komisionit mbikëqyrës, delegatët e Kongresit dhe anëtarët e Këshillit Drejtues të SBASHK-ut nga kjo komunë .KLINEEE

SBASHK letër publike Ministrit të Punës dhe Financave Hekuran Murati

Prishtinë, 28.04.2021

logoSBASHK-u i është drejtuar me dy shkresa zyrtare për takim Ministrit të Ministrisë së Financave , Punës e Transferove z .Hekuran Murati dhe pasi nuk morëm përgjigje, po i drejtohemi me këtë letër publike me shpresë se këtë do ta lexoj.
I nderuari Ministër, z.Murati, ashtu siç iu kemi njoftuar edhe në shkresën e dërguar me 1 prill 2021 dhe 14 prill 2021, shtesat për punëtorët arsimor sipas vendimit të Qeverisë nr. 08/65 i datës 18.02.2021 – pika 8 e këtij vendimi, i cili obligon Ministrinë e Financave,Punës e Transfereve (MFPT) për t'i ekzekutuar këto shtesa, por nuk janë realizuar për muajin mars e njëkohësisht kemi kërkuar që me pagat e muajit prill të ekzekutohen shtesat edhe për muajin mars, por nuk kemi marrë përgjigje e as përgjigje në dy kërkesat tona për takim me ju.
I nderuar Ministër Murati, gjithashtu iu rikujtojmë se muaji prill është muaji kur bëhet ngritja e përvojës së punës për një vit dhe shpresojmë që ne pagat e muajit prill kjo ngritje do të pasqyrohet në listat e pagave.
Po ashtu duke pasur parasysh se jeni edhe Ministër i Punës dhe sipas Ligjit të Këshillit Ekonomik Social (KES) jeni edhe pjesë e këtij Këshilli , që nxit dhe zhvillohen dialogun me sindikatat, edhe një herë me mirësi kërkojmë nga ju që të gjeni kohë e hapësirë në agjendën tuaj e të ulemi e bisedojmë për realizimet e të gjitha obligimeve financiare që ka Qeveria ndaj punëtorëve të arsimit, e në veçanti si çështje urgjente është edhe çështja e mësimdhënësve me sëmundje të rënda, të cilët janë liruar nga puna me pagesë të plotë sipas master-planit të MASHTI-t e aprovuar nga Qeveria me nr. 01/27 i datës 26.08.2020, por që ditëve të fundit kanë filluar që këta punonjës t'i ftojnë për kthim në punë, me arsyetimin se MFPT nuk ia ka bartur mjetet financiare komunave për t'i paguar të punësuarit që zëvendësojnë këtë kategori dhe në pikën 4 të Vendimit të Qeverisë për stafin esencial, të cilën ndonjë DKA mund ta ketë lexuar e kuptuar gabimisht sepse në kohën kur Qeveria e Kosovës po angazhohet të mbroj punëtorët shtatzëna duke i liruar nga obligimi për paraqitje në vende pune, është veprim jo human të kërkohet që punëtorët e sëmurë rënd të kthehen në punë sepse prekja me Covid për ta do të kishte pasoja fatale dhe për këtë dikush duhet të jetë përgjegjës.

Ma artikuj...

 1. SBASHK-u vizitoi Asociacionin e Komunave të Kosovës
 2. SBASHK-u lidhur me dy vendime të pa analizuara mirë të Institucioneve
 3. Dëshmi e përkushtimit të jashtëzakonshëm të stafit qendror të SBASHK-ut
 4. Mbledhja e radhës me kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe të Universiteteve
 5. SBASHK ka rinisur me një aktivitet të rëndësishëm për anëtarësinë
 6. Ministrja Nagavci vizitoi SBASHK-un
 7. Një trajnim i ri i SBASHK-ut u aprovua nga KSHLM-ja
 8. SBASHK u takua me Ministrin e Shëndetësisë z.Vitia
 9. Falënderojmë Qeverinë shqiptare, presim takim me Ministrin Vitia
 10. Konferencë tematike e Komitetit të Sindikatave të Arsimit të Evropës (ETUCE)
 11. SBASHK u takua me Ministren e MASHTI-it Arbërie Nagavci
 12. Sindikatat e arsimit nga e tërë bota bashkëbisedojnë për situatën aktuale në arsim
 13. Viti 2021, vit zgjedhor në SBASHK
 14. Takimi i 13 marsit me kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe të Universiteteve
 15. SBASHK me aktivitete të shumta kujton dhe uron ditën e madhe të mësuesit
 16. Takimi me kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe të Universiteteve
 17. Komiteti Evropian i Sindikatave për Arsim (ETUCE) i drejtohet Hotit e Likajt
 18. Komiteti i Sindikatave të Arsimit të Evropës mbështet kërkesat e SBASHK-ut
 19. Trajnimi i programeve kompjuterike edhe për kolegët në Mitrovicë
 20. U mbajt mbledhja e jashtëzakonshme e Këshillit Drejtues
 21. SBASHK vazhdon t’i përgjigjet vullnetit të anëtarësisë nga e tërë Kosova
 22. SBASHK realizon kërkesën e kolegëve nga Lipjani e Malisheva
 23. SBASHK vazhdon me aktivitetin e trajnimeve edhe në vitin 2021
 24. SBASHK u takua me deputeten dhe zv/kryetare e Grupit Parlamentar të AAK-së
 25. Vazhdojnë me trajnimet edhe në ditët e fundit të këtij viti
 26. Takime përmbyllëse të Kryesisë dhe Këshillit Drejtues te SBASHK-ut
 27. Dy grupe përfunduan trajnimet e nisura vikendin e kaluar
 28. Takim me kryetarët e nivelit komunal sindikal dhe Universiteteve
 29. Përfunduan me sukses trajnimet e filluara në vikendin e kaluar
 30. Pesë grupe mësimdhënësish filluan trajnimet të shtunën e 12 dhjetorit
 31. Konferenca zgjedhore e Sindikatave të Arsimit të Evropës
 32. SBASHK- Në kalendarin për këtë vit shkollor e hëna është ditë pushimi
 33. Po përmbyllën me sukses trajnimet filluara me 14 nëntor
 34. Entuziazëm e përkushtim drejt arritjeve të reja
 35. Ka përfunduar me sukses trajnimi për tri grupe të mësimdhënësve
 36. Delegacioni i SBASHK-ut u takua me Ministrin Likaj
 37. SBASHK vazhdon të realizojë kërkesat e mësimdhënësve për trajnime
 38. Përfaqësuesit e SBASHK-ut u takuan me kryetarin e Skenderajt Bekim Jashari
 39. Përfaqësuesit e SBASHK-ut u takuan me rektorin prof.dr. Naser Sahiti
 40. Vendimi i Qeverisë për aprovimin e master planit si dhe master plani i aprovuar për zhvillimin e mësimit në kushte pandemie 2020-2021 në Republikën e Kosovës
 41. SBASHK në përgatitje të Planit të ri strategjik
 42. SBASHK vizitoi Drejtorinë e Arsimit të Mitrovicës
 43. Mësuesit nga e tërë bota sot bashkërisht po festojnë ditën e tyre
 44. SBASHK-u shënon 5 Tetorin-Ditën Botërore të Mësuesit
 45. Edhe dy grupe trajnimi nga larg me kolegët tanë
 46. SBASHK uron për fillimin e vitit të ri akademik
 47. SBASHK-u nënshkroi marrëveshje bashkëpunimi me SHSPZAP
 48. Në kuadër të komunikimit dhe takimeve të rregullta SBASHK – MASH
 49. Dita Botërore e Mësuesve - Bashkohuni me 5 tetor 2020
 50. SBASHK vazhdon të realizojë kërkesat e anëtarësisë

Butoni posht