Sindikata e Bashkuar e Arsimit Shkencës dhe Kulturës

SBASHK-u përkrahë Programin Nacional për Rininë

48277574 731416433894172 729656544920076288 n

Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti së bashku me përfaqësues nga Mistrisë së Kulturës,

Prishtinë, 06.12.2018 (marr nga Ekonomiaonline.com)

Rinisë dhe Sportit dhe Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë takuan përfaqësues të Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës për prezantimin e programit nacional për rininë.5454 640x480222222222222222
Ky program sipas Hotit ka për qëllim përmirësimin e cilësisë në arsim, zhvillimin e shkathtësive sportive dhe zhvillimin kulturor.
Në këtë aspekt, sipas Hotit, Programi Nacional për Rininë ka për qëllim krijimin e hapësirës së munguar për të rinjtë, në shërbim të krijimit të mundësive për ta zhvilluar dijen dhe talentin, mundësinë e hapësirave për argëtim dhe kreativitet kulturor e sportiv.
Hoti tha se ky projekt do ti kushtojë buxhetit të Kosovës 0.0.5 %.
"Ne kemi filluar një program, por këtë program nuk mund ta shpalosim pa e njoftuar edhe institucionin e arsimit. Ne kemi hartuar një program që bazohet në dy burime gjithë përfshirje dhe vijueshmërinë. Programi ka përfshirë edhe qasjen e studentëve në sport dhe kulturë në përgjithësi. Programi nacional ka hartuar edhe kryesit e saj. Të gjitha garat e sporti zhvillohen në kampionat", tha Hoti.
Sipas tij, ky sistem është hartuar në pajtueshmëri me kurrikulën aktuale të Republikës së Kosovës.
"Është një program i cili është hartuar nga ekspertë të bendeve të ndryshme. Kemi menduar që ky program të ketë një databazë elektronike në të ardhmen. Ky sistem i ndihmon edhe prindërit edhe pjesës së shoqërisë civile edhe garave parciale. Në këtë garë janë të interesuar veçmas komunitetet që të janë në përfaqësim", tha Hoti.5555 640x480111111111111111111
Ndërsa Leonora Morina Bunjaku zëvendësministre Kulturës Rinisë dhe Sportit tha se MKRS do ta mbështesë këtë program.
"MKRS e mbështet fuqishëm programin e koordinatorit nacional për kulturë rini dhe sport. Tash e tutje MKRS do jetë sa më afër shkollave. Me këtë program do mundësohet që edhe mësimdhënia por edhe mësim nxënia jenë më kreative. Ky program qe ka zbatueshmëri në shkollat e mesme dhe të larta do ketë jetë një mundësi për të gjithë", tha Morina Bunjaku.
Edhe Ministria e Arsimit Shkencës dhe Kulturës po e mbështetë Programit Nacional për Rininë.
Zëvendësministrit i MASHT-it, Azem Guri tha se përmes këtij programi do ndikohet rreth avancimit të cilësisë së arsimit.
"Ne konsiderojmë që përmes këtij programi do ndikohet rreth avancimit të cilësisë së arsimit. Do ndikon edhe në rritjen e jashtme ndërkombëtare përmes këtij programi nacional i cili fillon në shkolla do fillojë një frymë garuese në shkolla. Ky program do ndikoj në kurikulën e RKS. Ne si MASHT kemi ofruar mbështetje të fuqishme dhe kjo do jetë një ndihmë sepse s'po mobilizohen prindërit shkollat dhe të gjithë", tha Guri.
Edhe nga SBASHK-u shprehën interesim për programin nacional.
Rrahman Jashari tha se SBASHK do interesohet në nxitjen e mësimdhënësve për ta zbatuar këtë program
"Mendoj që ky angazhim kaq i madh do ta bëjë shkollën ambient më të dashur për fëmijë. Ne në takimet me mësimdhënësit do i nxisim që të jenë në përpikëri me këta program. Ky program do ta kthej një interes më të madh tek fëmijët për cilësinë e garave dhe rëndësinë e tyre. SBASHK brenda mundësive të saj do ta jep kontributin që ky projekt të jetë me një sukses kaq të madh", tha Jasharaj.

 

Butoni posht