Sindikata e Bashkuar e Arsimit Shkencës dhe Kulturës

Grupi i parë i pushuesve u kthye nga bregdeti shqiptar

sbashk deti durres 2018

Ata falënderojnë SBASHK-un për këtë ativitet të qëlluar

Duke e vlerësuar dhe çmuar shumë kontributin e punëtorëve të arsimit në edukimin dhe arsimimin e brezave , SBASHK-u ka disa vite që i nderon ata me një aktivitet atraktiv, sa të këndshëm aq të nevojshëm për një pjesë bukur të madhe të anëtareve duke i dërguar ata në bregdetin shqiptar.

Këtë vit u fillua me grupin e parë të punëtorëve të arsimit, që ishin përzgjedhur nga shkollat e tyre në Pejë, Klinë, Deçan, Junik, Malishevë, Gjakovë dhe Rahovec. Ata kaluan qaste të bukura buzë valeve të detit shqiptar në Durrës nga 16 e deri më 21 qershor.  Komisioni i përbërë  nga Ymer Ymeri, Aferdita Ahmeti, dhe Blendor Shatri, si dhe koordinatorët Shqipe Kastrati e Sefedin Berisha janë përkujdesur që pushuesit të kenë momente të bukura e të cilat ata i kanë përcjellë edhe në fletoret e përshtypjeve. Ky komision ka mbajtur takime çdo mbrëmje dhe ka analizuar rrjedhën e pushimeve  duke bashkëbiseduar  me pushuesit për momentet buzë derit , por edhe për tema të ndryshme që lidheshin me aktivitetet e SBASHK-ut dhe me përkushtimin e këtyre  njerëzve të dijes për arritje edhe më të mëdha. Ata kanë lavdëruar angazhimet e SBASHK-ut në përpjekje për të realizuar këkresat e anëtarësisë dhe kanë shtuar edhe pyetje për çështje konkrete për të marrë përgjigje meritore nga menaxheri për financa e administratë e këshilltar për organizim të brendshëm, Ymer Ymeri dhe juristi Blendor Shatri, të cilët në ato momente ishin edhe në detyrën e komisionit për mirëvajtjen e këtij aktiviteti rekreativ.

durres1231

Anëtarët e SBASHK-ut nga këto komuna janë ndjerë të nderuar kur në mbyllje të këtij aktiviteti ata i ka vizituar kryetari Rrahman Jasharaj. Ai fillimisht është takuar me aanëtarët e komisionit nga të cilët është informuar për rrjedhën e pushimeve. Në emër të këtij komisioni Ymer Ymeri ka bërë një përshkrim të ecurisë së pushimeve duke lavdëruar pushuesit për qëndrimin e tyre dinnjtoz gjatë gjithë kohës,me çka, siç u shpreh Ymeri, ata kanë prezantuar në mënyrë të denjë figurën e mësuesit nga Kosova.

durres123112

Pas kësaj kryetari i SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj është takuar me pushuesit duke i përgëzuar ata për kulturën e lartë dhe pastaj ka folë për aktualitetin në arsim dhe për sfidat dhe angazhimet e SBASHK-ut. " Nuk munda pa ardhur bashkë me nënkryetarin e BSPK-së, prof. Dr. Atdhe Hykolli për të qendruar për pak momente me ju në këto ambiente të mrekullueshme të Kompleksit Hotelier "Bonita" dhe për të shprehur krenarinë dhe reaspektin  tonë për ju që me qëndrimin dinjotoz keni prezantuar në mënyrën më të denjë punëtorët e arsimit të Kosovës. Me untein që kemi në do të vazhdojmë rrugëtimin drejt realizimit të këkresave legjitime. SBASHK-u ishte, është dhe do të jetë zëri juaj.", ka thënë kryetari Jasharaj duke u shprehur i sigurt se edhe pushuesit nga grupet e radhës e nga komunat tjera të Kosovës do të kalojnë momente shumë të bukura në bregdetin shqiptar duke qenë shëmbull i sjelljeve të kulturuara. Do theksuar se një pjesë madhe  e mësimdhënësve që përfitojnë nga kjo mundësi unike që ua ofron SBASHK-u janë para pensionimit dhe kjo në njëfarë mënyre është falënderim që SBASHK ua bën atyre për kontributin jetësorë që kanë dhënë për arsimin dhe arsimimin e gjeneratave të reja të kosovarëve.

durres12311

Kujtojmë se Kompleksi Hotelier " Bonita" është një përzgjedhje e SBASHK-ut në bazë të ofertave, i cili ka ofruar shërbime shumë të mira dhe çmim të volitshëm, kështu që ka plotësuar atë që ka ofruar me kushte të shkëlqyeshme, për këtë ne nuk do të flasim sepse flasin vet përshtypjet e pushuesve te cilat i kemi me shkrim të cilat do i ndajmë me ju në vazhdim:

durres123

"Jam shumë e lumtur që pata rastin të jem pjesë e një pushimi të tillë, nuk kam fjalë për ta përshkruaj tërë këtë kënaqësi që po kalojmë. Jemi shumë të kënaqur me shërbimet e tërë stafit të hotelit Bonita.

Falënderoj SBASHK-un që po bën një punë të tillë dhe që do vazhdoj akoma në të ardhmen"

Me respekt Myrvete Bakija

Sh.f "M.Bakija" Gjakovë"

"Përshtypjet e mija lidhur me organizimin e pushimit të mësimdhënësve nga SBASHK janë më se të mira. Falënderoj Kryetarin e Sindikates Z.Rrahman Jashari, Z.Ymer Ymeri, Aferditen dhe Blendorin për punën e palodhshme dhe korrekte, njëherit edhe i përgëzoj".

"Përshtypjet e mija për këtë pushim janë shumë të mira, kemi kaluar shumë bukur ku unë do e mbaj mend shumë gjatë. Falënderojë shumë organizatorët dhe udhëheqësit e SBASHK-ut.

Me respekt Tibet Shehu

Sh.m. Ekonomike "Kadri Kusari" Gjakovë

"Ne jemi të kënaqur me shërbimin që na ofrohet në hotel dhe sjelljen e punëtorëve ndaj stafit tonë. Falënderoj SBASHK-un për organizime te tilla"

Me respekt Diart Morina

Sh.f. "Haki Stërmilli"

Përshtypje të tjera do t'ju sjellim në shkrimet tjera pushimet pasi të jetë kryer në tërësi ky aktivitet .

letra 1letra2

letra3letra4

SBASHK informon Ministrin Bytyqi për kundërshtimet e bazuara ndaj Projektligjit të pagave

21.06.18

SBASHK informon Ministrin Bytyqi për kundërshtimet e bazuara ndaj Projektligjit të pagave

SBASHK-u uron që këto lëshime të përmirësohen dhe punëtorët e arsimit të jenë të ranguar në vend meritor, në të kundërtën do të pasojnë reagime dhe gjithë veprimet legale sindikale si shprehje e pakënaqësisë dhe kundërshtimit ndaj versionit, siç është tani në diskutim publik, të Projektligjit për pagat.
Derisa Projektligji për pagat bashkë me dy Projektligje të tjera të Ministrisë së Administratës Publike janë në diskutim publik deri më 28 qershor, SBASHK-u është i përkushtuar që mospajtimet dhe kundërshtimet e bazuara lidhur me rangimin e punëtorëve të arsimit në një pozicion jo adekuat e madje degradues në tabelorin e këtij Projektligji t'i zgjedh përmes takimeve e me dialog.
Në kuadër të këtij angazhimi delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari Rrahman Jasharaj zhvilloi një takim me Ministrin e MASHT, Shyqiri Bytyqi. Kryetari i SBASHK-ut i paraqiti i prezantoi shqetësimet e dhe kundërshtimet e bazuara të punëtorëve të arsimit nga shkaku i rangimit në tabelorin e këtij Projektligjit për pagat duke argumentuar se punëtorët e arsimit nuk janë radhitur në vendin meritor në këtë tabelor, kurse menaxheri për financa dhe administratë , Ymer Ymeri i ofroi Ministrit Bytyri dhe kabinet të tij dokumente e argumente që argumentojnë këtë vlerësim të bazuar të SBASHK-ut. Delegacioni i SBASHK-ut ka kërkuar nga Ministri Bytyqi që MASHT dhe SBASHK-u të angazhohen bashkërisht për përmirësimin e këtyre lëshimeve në këtë Projektligj për çka Ministri Bytyqi shprehur gatishmërinë e tij dhe stafit të MASHT për angazhim të përbashkët duke theksuar se MASHT me tërë mundësitë do të angazhohet që punëtorët e arsimit të kenë vendin e merituar në tabelorin Projektligjit për pagat.
SBASHK-u vlerëson se Projektligji për pagat bashkë me tabelorin, si i tillë, demanton deklarimet e institucioneve të Kosovës se arsimin e kanë prioritet të parë ngase nga 73 grupet e pozitave në tabelor, punëtorët e arsimit janë ranguar në pozicionet 60, 61 dhe 63 duke i barazuar kështu me profesionet për të cilat kërkohet vetëm arsimi elementar, gjegjësisht arsimimi i mesëm.
Delegacioni i SBASHK-ut ka kujtuar Minsitrin Bytyqi se edhe në kohën e Qeverisë Mustafa Min istria e Administratës Publike kishte përgatitur një version shumë të ngjashëm me këtë tani të projektligjit për pagat duke bërë rangim nënçmues për punëtorët e arsimit dhe se pas kundërshtimit të bazuar të punëtorëve të arsimit ai Projektligj është tërhequr nga procedurat vijuese.
SBASHK-u uron që këto lëshime të përmirësohen dhe punëtorët e arsimit të jenë të ranguar në vend meritor, në të kundërtën do të pasojnë reagime dhe gjithë veprimet legale sindikale si shprehje e pakënaqësisë dhe kundërshtimit ndaj versionit, siç është tani në diskutim publik, të Projektligjit për pagat.
Prishtinë, më 21 qershor 2018
Zyra për informim e SBASHK-ut

SBASHK edhe këtë vit dërgon në pushime 425 punëtorë të arsimit

SBASHK edhe këtë vit dërgon në pushime 425 punëtorë të arsimit

thumbnail 21

Duke vazhduar me angazhimet në shërbim të anëtarësisë e në shenjë respekti për punën e përkushtuar të punëtorëve e të arsimit SBASHK-u edhe këtë vit ka vazhduar me traditën e mirë për dërgimin në pushime të një numri të konsideruar të anëtarëve të vetë.

Bazuar në mjetet e akumulura në fondin për pushim e rekreacion këtë vit u bë e mundur që në bregdetin shqiptar të dërgohen 425 punëtorë të arsimit nga e tërë Kosova për pushime në bregdetin shqiptar.

Grupi i parë prej 110 pushuesve tanimë po kalojnë qaste pushimi e rekreacioni buzë valëve të detit në Durrës dhe përshtypjet e tyre janë të shkëlqyera. Ata të mbështetur nga Komisioni mbikëqyrës i SBASHK-ut, krahas pushimit, po zhvillojnë edhe takime në të cilat flasin për angazhimet sindikale dhe për mobilizimin e shtuar që duhet bërë në përpjekje arsim edhe më të mirë në Kosovë.

Me të përfunduar pushimet e grupit të parë do të dërgohen në pushime edhe 315 anëtarë të SBASHK-ut nga e tërë Kosova për ta përmbyllur kështu këtë aktivitet, që vlerësohet lartë nga punëtorët a arsimit të shtetit tonë.

thumbnail 11Përgjegjësi për mirëvajtjen e pushimeve , Ymer Ymeri duke bartur emocionet e pushuesve nga grupi i parë thotë se shumë nga ata kanë lënë të shkruara përshtypjet e tyre duke lavdëruar lartë organizimin dhe mikpritjen e personelit në Kompleksin Turistik "Bonita". Ka nga ata që janë për herë të parë në pushime në bregdetin shqiptar dhe prandaj edhe i janë falënderues SBASHK-ut për këtë mundësi që u është dhënë .

Prishtinë, më 19 qershor 2018
Zyra për informim e SBASHK-ut.

 

thumbnail 12thumbnail 14

thumbnail 15thumbnail 16

Vazhdon bashkëpunimi i suksesshëm i SBASHK-ut me GIZ-in Organizim i suksesshëm i Konferencës së katërt të matematikës

2aE organizuar me përkushtim nga SBASHK dhe e mbështetur nga GIZ konferenca e katërt e matematikës ka dëshmuar edhe një herë se SBASHK-u është duke dhënë kontribut të lartë edhe në përpjekjet për arsim më të mirë . Kjo ngjarje me rëndësi për arsimin kishte temë kyçe metodologjinë e testit PISA dhe KANGAROO, si bazë për përpilimin e kërkesave për vlerësim dhe arritje të kompetencave të nxënësve.
Në hapje të kësaj Konferencë që kishte bërë bashkë 120 punëtorë të arsimit nga e tërë Kosova , kryetari i SBASHK-ut ka thënë se edhe kjo ngjarje me rëndësi dëshmon se SBASHK_u vazhdon angazhimin dhe përkushtimin në realizimin e kërkesave të anëtarësisë dhe në frontin tjetër për ngritjen e vazhdueshme të cilësisë në arsim. Ai ka apeluar të pjesëmarrësit që duke punuar në grupe të sjellin ide të reja me qëllim të arritjeve edhe më të mëdha në sistemin arsimor.
Përfaqësuesja e GIZ , Rrrezarta Zhinopotoku ka lavdëruar angazhimet dhe kontributin e SBASHK-ut në gjithë ngjarjet e rëndësishme për arsimin në Kosovë. Ajo është shprehur se GIZ bashkëpunon tani e sa vite me SBASHK-un sepse e ka parë se është partner i sinqert strategjik dhe se është shëmbull fort i mirë i punës së përkushtuar.

4a

Pas kësaj është kaluar në pjesën e parë të Konferencës . Pleurat Rudi ka prezatuar temën "Metodologjia e ndërtimit të pyetjeve matematike te gtestit PISA dhe KANGAROO". Pas tij është prezantuar Arlinda Gashi-Bajgora me temën " Testi PISA- përparësi në ndërtim të pyetjeve në teste matematike. Pas kësaj pjesëmarrësit kanë shtruar pyetje rreth temave duke marrë përgjigje meritore nga të dy ligjeruesit.

 Konferenca ka vazhduar punimet me prezantimet "Testi "Math kangaroo"- përparësi në ndërtim të pyetjeve në teste matematike" nga Valmir Krasniqi dhe "Vlerësimi për shkallë të Kurikulës, matja e rezultateve të kompetencës" nga Selim Mehmeti. Edhe pas këtyre dy prezantimeve pjesëmarrësit kanë shtruar një varg pyetjesh duke marrë përgjigje meritore.

Në pjesën dytë të Konferencës pjesëmarrësit janë ndarë në grupe duke

 dhënë kontribut në realizimin e qëllimit të Konferencës. Për mirëvajtjen e kësaj pjese n këtë ngjarje me rëndësi për arsimin e Koosvës janë kujdesur Isuf Lajçi, Avdulla Krasniqi dhe Naim Bytyqi, të cilët edhe kanë prezantuar bashkë me mësimdhënsit tjerë përfundmet nga puna në grupe.

3a Në mbyllje të kësaj Konferencë kryetari i SBASHK-ut ka përgëzuar anëtarët e SBASHK-ut që ishin pjesëmarrës në këtë aktivitet arsimor dhe ka lavdëruar përkushtimin e stafit të SBASHK-ut në përgatitjen kaq të mirë të kësaj Konference.

 

35026324 10215387289288180 5461355769347702784 n

SBASHK i trajnon udhëheqësit e sindikatave komunale për udheheqje në arsim

SBASHK vazhdon me aktivitetet në shërbim të arritjes së njohurive të reja

Forcohen kapacitetet njerëzore edhe për udhëheqje e planifikim strategjik

11.06.2018 4Plani strategjik i SBASHK-ut është duke u realizuar në përpikëri. Krahas përgatitjes së qindra veprimtarëve për udhëheqjen efektive të dialogut social, po bëhet angazhim i shtuar edhe në realizimin e objektivit strategjik për forcimin e kapaciteteve për të zbatuar udhëheqjen dhe planifikimin strategjik në Arsimin Parauniveristar. Një aktivitet i tillë këtyre ditëve është duke u zhvilluar me përfshirjen e kryetarëve të Kuvendeve të SAF e SAM dhe atë të Universiteteve.

11.06.2018 5 Ky trajnim është licencuar nga MASHT dhe përgatit kuadro për udhëheqje efektive në shkolla, por edhe në sindikatë. Me këtë aktivitet SBASHK-u angazhohet që kuadrot të jenë të përgatitura për t’u përballur me sfidat dhe për të punuar në ngritjen e vazhduehsme të cilësisë në insititucionet arsimore dhe për të qenë bartës të risive pozitive në tërë sistemin arsimor dhe në organizimin sindikal.

11.06.2018 3Në hapje të ëktij aktiviteti 4 ditor, këshilltari për organizim të brendshëm , Ymer Ymeri ka përshëndetur pjesëmarrësit e këtij aktiviteti në emër të kryetarit të SBASHK-ut dhe pastaj ka treguar se ky trajnim është i licencuar nga MASHT dhe se do të zhvillohet përmes bashkëbisedës dhe shtjellimit të temave nga trajnerët e licencuar Besa Hoxha dhe Atdhe Hykolli.

Pas kësaj trajnerët të ndihmuar nga trajneri Ymer Ymeri kanë nisur me shtjellimin e temave kyçe duke e nxitur angazhimin që të portretizohet profile i drejtorit të 11.06.2018 1shekullit XXI e për të vazhduar pastaj me bazat e menaxhimit dhe udhëheqjes , me rolin e menaxherit, aftësitë e tij, me nivelet e udhëheqjes, cilat janë tipat e udhëheqësve, dallimi mes “bosëve” dhe udhëheqësve dhe çështje të rëndësishme që lidhen me udhëheqjen dhe planifikimin strategjik. Trajnimi është bërë edhe me dinamik kur është shtjellur çështja e tipave të udhëheqësve . 11.06.2018 2Pjesëmarrësit kanë veçuar tiparet e tipave të udhëheqësve duke u munduar të vënë pah të metat që ata nuk do t’i preferojnë nëse do të gjenden në pozicionin udhëheës në shkollë apo sindikatë.

Një punë e përkushtuar është bërë edhe te çështja se si përgatitet plani zhvillimor i insititucionit arsimor dhe çfarë duhet pasur kujdes kur bëjmë përgatitjen e planifikimit strategjik.

Pas shpjegimeve të trajnerëve, pjesëmarrësit kanë nisur të japin ide dhe të nisin me hapat e parë të përgatitjes së planit zhvillimor dhe të përgatitjes së planifikimit strategjik. Ata përmes shembujve praktik nga përditshmëria kanë hedhur idetë dhe hapat e parë në përgatitjen e planit zhvillimor të shkollës dhe të planit trategjik të insititucionit, që do të drejtojnë .

Pjesëmarrësit në pjesën e fundit të trajnimit do të kenë edhe pjesën praktike për të dëshmuar arritjet dhe dijen e fituar në këtë trajnim. 11.06.2018Në ditë n e tretë mes pjesë marrë sve në kë të trajnim ë shtë gjendur edhe kryetari I SBASHK-ut , Rrahman Jashraj, i cili ka pë rgë zuar kryetarë t e Kuvendeve të SAF e SAM dhe të Univeristetit pë r angazhimet në terren gjatë gjithë kë tij viti shkollor e pastaj ka shprehur respect edhe pë r trajnerë t Besa Hoxha e Atdhe Hykolli, të cilë t në më nyrë vullnetare janë duke bartur njohuritë e tyre për temat kyçe të kë tij trajnimi.  

Reagim i SBASHK-ut ndaj disa tellallëve te Ministrit Hamza

Nuk mund të mohohet sakrifica sublime e punëtorëve të arsimit në vitet e 90-ta
Syla e Kalaj për të fituar simpatinë e Ministrit Hamza janë bërë pjesë e zyrës së tij për informim dhe i janë bashkuar kundërshtimeve të tij pa as edhe një argument kundër Projektligjit për vitet e 90-ta. Syla e Kalaj kanë shënuar rastin e parë në botë kur një sindikatë ngritët dhe mundohet të pengojë angazhimin dhe arritjet e një sindikate tjetër.
SBASHK2SBASHK-u e ka dituar se Ministri Hamza do të dalë kundër Ligjit për statusin e punëtorëve të arsimit shqip të Republikës së Kosovës për vitet e 90-ta , jo për ato që po i thotë tani kudo që po i krijohet mundësia, por më shumë për arsye se SBASHK-u nuk pranoi kërkesën e tij që të ndërpritej greva njëditore e 12 marsit dhe veprimet tjera sindikale.
Ministri Hamza e nisi kështu kundërshtimin ndaj këtij ligji dhe tani nuk e lë inati ta ndryshojë qëndrimin e tij, por SBASHK-un më shumë se veprimet e këtij ministri, i ka habitur paraqitja e dy udhëheqësve sindikalë , të cilat duke fshehur mospunën e tyre para anëtarësisë, nuk po lënë gurë pa rrotulluar kundër këtij projektligji, i cili u votua pas leximit të parë nga shumica e deputetëve shqiptarë dhe SBASHK-u është i sigurt se këta deputetë në shenjë respekti për sakrificën sublime për punëtorëve të arsimit shqip në vitet e okupimit do ta votojnë këtë Projektligj edhe pas leximit të dytë dhe kështu do ta shprehin respektin për ata pishtarë të dijes , të cilët e mbrojtën dritën kundër errësirës.
Blerim Syla në emër të Federatës sindikale të shëndetësisë dhe Ndue Kalaj në emër të sindikatës së administratës publike kanë shkuar edhe më larg kundër këtij Projektligji dhe u kanë dërguar shkresa Qeverisë dhe Deputetëve me kërcënimin se do të ngritin padi ndaj tyre në gjykata po u bë ky Projektligj për pishtarët të dijes. SBASHK-u është i sigurt se anëtarët e këtyre dy federatave nuk mendojnë si Syla e Kalaj sepse ata çmojnë lartë kontributin e mësimdhënësve shqiptarë në vitet e 90-ta kur të përballur me furtunat dhe dhunën e pushtuesit nuk e ndalën mësimin për as edhe një ditë dhe se edhe kur dëboheshin dhunshëm nga objektet shkollore i kthenin shtëpitë në shkolla dhe punonin e lëshonin dokumentacionin me vulën dhe emërtimin Republika e Kosovës. Ata që e përjetuan atë kohë të okupimit të rëndë e dinë se kush e sa u angazhua dhe faktet dhe vetë historia flet se ishte arsimi ai që, jo vetëm i tha jo Serbisë, por edhe vazhdoi me përkushtimin dhe me punën duke mbajtur gjallë shkëndijat e dijes dhe ëndrrën për shtetësinë e Kosovës. Kjo qëndresë e punëtorëve të arsimit ka mbetur e gjallë në kujtesën e popullit dhe prandaj individët nuk mund ta mohojnë sakrificën sublime të punëtorëve të arsimit në ato vite. Kolegët Syla e Kalaj i kujtojmë se sindikatat virtyt e kanë solidaritetin dhe i gëzohen arritjeve të cilës do sindikatë. Aq më shumë ata është dashur të shprehin këtë solidaritet sepse është SBASHK-u që me angazhime të mëdha e veprime sindikale, edhe pse e mbetur vetëm në këtë angazhim, arriti të fitojë të drejtën për 0.5 % për çdo vit shërbimi dhe frytet e kësaj arritje i shijuan edhe të gjithë të punësuarit në sektorin publik pa bërë ndonjë angazhim të veçantë për këtë. Kujtojmë se kryetari Syla i shëndetësisë ka kohë që është angazhuar edhe kundër Ligjit për sigurimet shëndetësore, ligj të cilin janë duke e pritur që sa kohë gjithë të punësuarit në Kosovë. Syla e Kalaj për të fituar simpatinë e Ministrit Hamza janë bërë pjesë e zyrës së tij për informim dhe i janë bashkuar kundërshtimeve të tij pa as edhe një argument kundër Projektligjit për vitet e 90-ta. Syla e Kalaj kanë shënuar rastin e parë në botë kur një sindikatë ngritët dhe mundohet të pengojë angazhimin dhe arritjet e një sindikate tjetër. sbashk fotoSBASHK-un në përpjekje për realizimin e kërkesave të anëtarësisë dhe realizimit të Ligjit për punëtorët e arsimit të viteve të 90-ta e kanë mbështetur edhe sindikatat simotra nga Ballkani, Evropa dhe e tërë bota duke u dërguar letra edhe Qeverisë dhe institucioneve tjera me kërkesën që këto kresa të realizohen dhe me dëshminë se SBASHK-u gëzon mbështetjen e fuqishme të tyre.
Prishtinë, 5 qershor 2018
Zyra për informim e SBASHK-ut

Një aktivitet i veçantë i SBASHK-ut

Një aktivitet i veçantë i SBASHK-ut

Përgatitje për udhëheqje dhe planifikim strategjik në arsim

01.07.2017 1

01 Qershor 2018-Krahas trajnimit për dialogun sindikal, SBASHK-u po vazhdon edhe me një aktivitet që ka zgjuar ineresimin e anëtarësisë. Është fjala për trajnimin për udhëheqje dhe planifikim strategjik në Arsimin Parauniversitar. U fillua me anëtarët e Kuvendit të SAF e SAM të Mitrovicës, për të vazhduar me ata të komunës së Ferizajit. Janë këto dy komuna që këtë aktivitet janë duke e mundësuar me mjetet e kursyera vetanake sindikale.

        Trajnimin me anëtarët e Kuvendit të SAF e SAM të Ferizajtit e ka shpalllur të hapur kryetari i këtij Kuvendi, Rexhep Sadiku, i cili ka falënderuar SBASHK-un që ka mundësuar dhe licencuar këtë trajnim shumë të vlefshëm.01.07.2018 Ai pastaj ka kujtuar edhe angahimet dhe arritjet në SBASHK duke u shprehur se pjesëmarrësit në këtë aktivitet do të marrin njohuri të reja që do t’u gjenden në situatat kur ata do të jenë në pozitat për ta udhëhequr një insititucion apo edhe SBASHK-un në nivelin lokal a qendror.

Pas kësaj pjesëmarrësit i ka përshëndetur kryetari i SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj , i cili ka përgëzuar kryetarin Sadiku dhe Kuvendin e SAF e SAM të Ferizajtit për angazhimet dhe për menaxhimin me kujdes të mjete ve që u takojnë komunave duke mundësuar kështu që me mjete vetanake të organizojnë një trajnim të tillë me vlerë.

01.07.2018 3Trajnerët e licencuar për këtë trajnim Ymer Ymeri, Rrahman Jasharaj të ndihmuar nga trajneri tjetër Blendor Shatri kanë nisur të shpalosin temat e këtij trajnimi duke u ndalur te çështjet e fuqizimit të drejtorit që të hartojë dhe zhvillojë politikat arsimore në mënyrë që arsimi të vazhdojë të kontribuojë në zhvillimin e shoqërisë dhe shtetit të Kosovës.

Pas kësaj ata në bashkëbisedë me pjesëmarrësit e trajnimit kanë dhënë ide për profilin e drejtorit të shekullit XXI duke vazhduar me çështjet aktuale të menaxhimit të suksesshëm, të aftësië që dueht pasur menaxheri, cilat janë nivelet e udhëheqjes, karaketristikat e udhëheqjes efektive, planifikimi strategjik, plani zhvillimor i institucionit, analiza SWOT dhe shumë çështje të rëndësishme në shërbim që drejtori vërtetë të jetë i shekullit XXI.

01.07.2018 2Një pjesë e veçantë e këtij trajnimi i është kushtuar edhe prioriteteve dhe angazhimeve që duhen bërë në të ardhmen e afërt për të vazhduar me fuqizimin e SBASHK-ut dhe se janë bërë përgatitjet e para që pjesëmarrësit të jenë nga ata që do të kontribuojnë në përgatitjen e Planit të ri strategjik të angazhimeve të SBASHK-ut.

Duke e parë interesimin e madhe të anëtarëve , SBSASHK-u 01.07.2018 4do të vazhdojë me këtë aktivitet, të cilin do ta mbështet me materialët e duhuara dhe me trajnerët e licencuar për këtë trajnim. Tranerët në angazhimet e tyre i ka ndihmuar edhe nënkryetarja e SBASHK-ut, Vjollca Shala.

 

SBASHK vazhdon me trajnimin “Forcimi i kapaciteteve për udhëheqje efektive të dialogut social”

Pjesëmarrësit e vlerësojnë lartë këtë aktivitet sindikal
Me qëllim të fuqizimit të kapaciteteve njerëzore për të marrë pjesë në mënyrë aktive në proceset e ndërlikuara të dialogut socialnë nivel lokal, kombëtarë e në nivel të Evropës, SBASHK-u është duke vazhduar me organizimin e trajnimeve me të zgjedhurit e ri në nivel shoqatash lidhur me dialogun social. Në kuadët të këtij aktiviteti është duke u zhvilluar një trajnim i tillë me kryetarë shoqatash nga shkollat e ndryshme të Gjilanit, Prizrenit, Podujevës, Vitisë, Kamenicës, Lipjanit dhe Kaçanikut.
yvNë hapje të këtij aktiviteti kryetari i SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj ka përshëndetur pjesëmarrësit dhe ka folur për arritjet, por edhe për sfidat. Ai ka shtuar se njëra nga detyrat kyçe të SBASHK-ut është pëgatitja e veprimtarëve sindikal për të marrë pjesë aktive në dilogun sindikal, pasi që dialogu është njëri nga mjetet më të rëndësishme i përpjekjeve për realizimin e kërkesave të anëtarësisë me partnerët tjerë social. Kryetari Jasharaj pastaj ka treguar se deri tani janë realizuar një numër i madh trajnimesh në këtë temë dhe se janë përgatitur kuadro nga e tërë Kosova për dialogun social.
Pas kësaj trajneri i licencuar për dialogun social, Ymer Ymeri ka nisur të shpalos temat kyçe të trajnimit duke filluar nga përkufizimi për dialogun social, sfidat dhe kujdesi që duhet pasur gjatë dialogut, dialogu socil kombëtar, ai në nivel të Evropës, roli i Këshillit Ekonomik Social në Kosovë dhe fushëveprimtaria e tij, dialogu social në Evropë dhe tema të tjera që ndërlidhen me dialogun social.
rTrajneri Ymeri i ndihmuar nga kryetari Jasharaj dhe juristi i SBASHK-ut Blendor Shatri, kanë zhvilluat temat se trajnimit përmes një bashkëbisede me pjesëmarrësit dhe kjo ka bërë që të shtohet dinamika e punës dhe të ngjallet ineresimi i veprimtarëve të pranishëm sindikal në këtë aktivitet për temat dhe çështjet e shpjeguara. Po ashtu në këtë trajnim janë shtruar edhe pyetje të shumta nga pjesëmarrësit sepse temat e trajnimit kanë nxitur këta veprimtar sindikalë të përmendin çështje nga aktualiteti dhe të kërojnë edhe mendimin e trajnerëve se si do të duhej zgjidhur ato në mënyrën më të drejtë të mundshme.
Forma e tillë e angazhimit në këtë aktivitet sindikal ka bërë që pjesëmarrësit ta vlerësojnë lartë trajnimin duke shtuar se shumë nga çështjet janë tepër me rëndësi për angazhimet e tyre të suksesshme në përpjekje për mbrojtjen e kërkesave të anëarëve të shoqatave sindikale që ata përfaqësojnë.
Pjesëmarrësit kanë shprehur se i kanë shtuar njohurit për sindiklizmin në Kosovë, Ballkna, Evropë e kudo në botë se tani e tutje më lehtë e më suksesshëm do t'i qasen dialogut social në nivelin lokale e pse jo edhe në atë qendror në përpjekje për realizimin e kërkesave të punëtorëve të arsimit.
Bazuar në angazhimet dhe dimanikën e punës në këtë trajnim me të drejtë vlerësohet se në pjesën përfundimtare të këtij aktiviteti ushtrimi praktik, kur pjesëmarrësite trajnimit do të jenë ose në rolin e punëndhënësit, ose në atë të përfaqësuesit sindikal do të jetë shumë ineresant.y1

Pjesëmarrje në dy takime të nivelit të lartë sindikal

Në Bruksel e Sofje takime të rëndësishme për sindikatat dhe arsimin

Në organizim të Internacionales Botërore të Arsimit (EI) në Bruksel është organizuar Konferencë e nivelit të lartë me temën kyçe për rëndësinë e personelit mbështetës në arsim. Në këtë ngjarje botërore për arsimin përfaqësohet edhe SBASHK përmes sekretares së përgjithshme, Jehona Oruqi dhe menaxheri për financa, administratë e këshilltar për organizim sindikal, Ymer Ymeri.bruksel Për rëndësinë e kësaj Konferencë flet edhe fakti se në të mori pjesë edhe sekretari I përgjithshëm I EI-së, David Edvards dhe personalitete të tjera të larta sindikale e arsimore nga e tërë bota. Sekretari I përgjithshëm I EI-së, Edvards zhvilloi një takim të frytshëm me delegacionin e SBASHK-ut dhe u njoftua me angazhimet, sfidat dhe arritjet e sindikatës sonë duke shprehur kënaqësinë për këto angazhime dhe gatishmërinë për bashkëpunim e përkrahje të vazhdueshme ndaj SBASHK-ut në angazhimet për realizimin në plotëni të misionit të saj sindikal e në shërbim të anëtarësisë.
Konferenca vuri në pah rëndësinë e madhe të personelit mbështetës në shkolla me qëllim të arritjeve më të mëdha në sistemin arsimor. bruksel1Pjesëmarrësit prezantuan përvojat e tyre nga kjo sferë dhe me vëmendje të veçantë është përcjellë prezantimi i Federatës së Mësuesve të Amerikës ( AFT). Çështje më rëndësi që janë ngritur në këtë Konferencë janë edhe ajo për kushtet e punës , ngritja e vazhdueshme profesionale e mësimdhënësve, mbështetja që duhet dhënë arsimit nga institucionet shtetërore e çështje të tjera. Pjesëmarrësit në bashkëbiseda e përmes grupeve të punës janë pajtuar se sfidat dhe problemet aktuale janë të njëjta kudo në shtetet e botës dhe se duhet angazhim I përbashkët për zgjidhjen e tyre në shërbim të arsimit dhe të punësuarve në këtë sektor tepër të rëndësishëm. Konkluzion i përbashkët është se personeli mbështetës nuk duhet ndarë nga sistemi arsimor, por duhet të jetë pjesë me rënësi e tij.7 Pjesëmarrësit janë shprehur kategorik se nuk duhet lejuar privatizimin e personelit mbështetës, porse duke filluar nga çerdhet e deri të nivelet tjera arsimore ato duhet të jenë pjesë e edukimit dhe arsimit. Pasi që 16 maji është dita botërore e personelit mbështetës (ESP) kjo Konferencë publikoi Deklaratën për të drejtat dhe statutin e ESP-së.
Përfaqësuesit e SBASHK-ut, krahas kontributit në punimet e Konferencës dhe punës në grupe kanë zhvilluar edhe takime të rëndësishme me përfaqësues sindikal e arsimor. Krahas një takimi të frytshëm e përmbajtjesor me sekretarin e përgjithshëm të Internacionales Botërore të Arsimit, David Edvards, ata janë takuar edhe me nënkryetaren e Federatës së Mësuesve të Amerikës ( AFT), znj. Lauren Sanet . Në këtë takim është biseduar për bashkëpunimin dhe miqësinë e madhe mes këtyre dy sindikatave dhe ishte pajtim i të dy palëve që bashkëpunimi të vazhdojë edhe në të ardhmen. Takime të frytshme ishin edhe ato me kryesuesen e delegacionit të Asosacionit të Mësuesve Amerikanë,znj. Amber Parkesrs dhe me kolegët nga Sindikata e Arsimit të Sllovenisë (SVIZ), me të cilët u bisedua për angazhimet aktuale sindikale dhe për bashkëpunimin mes tyre dhe sindikatës sonë edhe në ardhmen. Delegacioni i SBASHK-ut u nënshkrua publikisht edhe në deklaratën e përbashkët që doli nga kjo Konferencë e nivelit të lartë lidhur me angazhimet për realizimin e çështjeve të ngritura këtu.b

Në Sofje Konferencë e nivelit të lartë lidhur me Ballkanin Perëndimor

Në të njëjtën kohë kur EI ka organizuar Konferencën me përfaqësues sindikal e arsimor nga e tërë bota, në Sofje të Bullgarisë, që është kryesuese e Këshillit të Evropës, është organizuar Konferencë e nivelit të lartë në kohezionin ekonomik e shoqëror për Ballkanin Perëndimor. Siç u tha në hapje të këtij takimi të nivelit të lartë, kjo Konferencë është planifikuar si kontribut për Samitin e Krerëve e të Shteteve të Ballkanit perëndimor, programuar nga institucionet më të larta bullgare , që mbahet nga data 17 maj.Sofje 1
Në hapje të këtij takimi, znj. Ekatarina Saharieva, Zëvendës kryeministre dhe ministre e punëve të jashtme e Bullgarisë, ka folur për rëndësinë e këtij takimi duke veçuar se Bullgaria është duke punuar vazhdimisht në përkrahje të ecjes përpara të vendeve të Ballkanit Perëndimor duke mbështetur ato që të kryejnë reformat dhe të bëhen sa më shpejtë , që është e mundur, pjesë e BE-së. Ajo ka kujtuar se janë bërë angazhime të mëdha, porse ka mbetur edhe mjaft punë për t'u bërë.
SofjePër situatën aktuale dhe për angazhimet që duhen bërë shtetet e Ballkanit kanë folur edhe panelistët Colin Volfe, përfaqësues i Komisionit Evropian lidhur me programet për Ballkanin Perëndimor, Sergja Kekoviq panelit nga Mali i Zi, Peter Sanfej nga Banka Evropiane për Zhvillim, por edhe panelistë nga vetë shtetet e Ballkanit Perëndimor. Të gjithë ata kanë shprehur bindjen se duhet bërë ende shumë angazhime për kryerjen me sukses të detyrave , secili në shtëpinë e tij, në mënyrë që të krijohet mundësi e re për t'u bërë pjesë e BE-së. Shumë nga pjesëmarrësit janë shprehur se BE-ja duhet të ketë një qasje më ndryshe nga kjo e tashmja lidhur me vendet e Ballkanit Perëndimor në mënyrë që t'u ndihmohet më shumë dhe t'u hapet hapësirë që sa më shpejtë të jnë pjesë e BE-së.

Kuvendi i SAF e SAM u mbajt në Rahovec

Me angazhime të përbashkëta drejt realizimit të kërkesave legjitime të anëtarësisë
Në Sallën e Asamblesë Komunale të Rahovecit është mbajtur takimi i Kuvendit të SAF e SAM për këtë komunë. Në hapje të këtij takimi kryetari i Kuvendit Veli Morina ka bërë një shpalosje të aktiviteteve sindikale në nivel komunal, por ka kujtuar edhe angazhimet dhe arritjet në nivelin qendror duke u ndalur të lajmi i gëzuar për aprovimin në Qeveri të Projektligjit për statusin e punëtorëve të arsimit shqip të Republikës së Kosovës për vitet e 90-ta dhe procedimin e tij në Parlament. Ai ka informuar anëtarësinë se ky Projektligj është gjetur edhe në Komisionin për Arsim të Parlamentit dhe se është në rrugë të mirë për të dalë sa më shpejt para deputetëve për leximin e parë dhe për procedurat tjera gjegjëse.
Kryetari Morina pas kësaj u është përgjigjur shumë pyetjeve që lidheshin me aktivitetin sindikal duke përmendur se informacionet që ka dhënë janë fryt i komunikimit të vazhdueshëm me selinë qendrore të SBASHK-ut.Kuvendi rahovec
Ai ka deklaruar se është dezinformatë çdo deklarim se do të ketë test me shkrim për mësimdhënësit, por është fjala se po punohet në MASHT që në të ardhmen të bëhen vizita nëpër shkolla nga inspektorët profesionalë të cilët nga afër do ta shohin punën arsimore edukative të mësimdhënësve në mënyrë që lëshimet eventuale të evitohen në bashkëbisedë mes të inspektorit dhe mësimdhënësit.Kuvendi 2
Në kuadër të këtij takimi me marrëveshje e duke u bazuar në kriteret gjegjëse janë caktuar shoqatat sindikale që do të dërgojnë pushues në det në kuadër të këtij aktiviteti të SBASHK-ut.

Ma artikuj...

 1. U mbajt Kuvendi i SAF e SAM në Rahovec
 2. SBASHK-u filloi me agjendën e re të takimeve nëpër komuna
 3. SBASHK në një ngjarje të rëndësishme të arsimit në Lisbonë të Portugalisë
 4. SBASHK vazhdon me zhvillim profesional të sindikalistëve
 5. SBASHK-u vazhdon me realizimin e Planit strategjik
 6. SBASHK-u përshëndet miratimin e Ligjit për statusin e punëtorëve të arsimit shqip të Republikës së Kosovës të viteve të 90-ta
 7. SBASHK takoi Ministrin e Punës dhe Mirëqenies Socilae, z.Skender Reçica
 8. SBASHK-u në konferencën ndërkombëtare të arsimit të Evropës në Sofje
 9. Një aktivitet i qëlluar sindikal i sindikalistëve të arsimit të Mitrovicës
 10. Nënkryetarja e Komisionit Parlamentar për Arsim znj.Teuta Haxhiu vizitoi SBASHK-un
 11. Takim i nivelit të lartë për çështjet arsimore në Kosovë
 12. Këshilli i ri Drejtues i SBASHK-ut mbajti një takim zgjedhor dhe një takim pune
 13. U mbajtë grevë një ditëshe në tërë sistemin arsimor të Kosovës
 14. SBASHK organizoi manifestim madhështor për ditën e mësuesit dhe shkollës shqipe
 15. Raport i zgjeruar lidhur me rrjedhën e punimeve të Kongresit 7 të SBASHK
 16. Reagim i SBASHK-ut ndaj një deklarate të KMDLNJ-së
 17. I tërë sistemi arsimor i Kosovës në grevën një-orëshe
 18. SBASHK-u fillon me veprime sindikale
 19. Drejtori i Arsimit të Prishtinës priti përfaqësuesit e SBASHK-ut
 20. SHFMU "Ali Ajeti “ në Sfeçël i bashkohet SBASHK-ut
 21. Bashkëbisedë me ju anëtarë të SBASHK-ut
 22. SBASHK-u marrëveshje me Poliklinikën “Olive Medicinal Group”
 23. Kryetari i SBASHK-ut u takua me Ministrin e Financave Bedri Hamza
 24. Takime të ndara me zv/kryeministrin Limaj dhe me ministrin Bytyqi
 25. Këshilli Drejtues i SBASHK përgatitet për veprime sindikale
 26. Reagim i SBASHK-ut ndaj deklaratave të Kryeministrit Haradinaj ndaj arsimit dhe mësuesit
 27. SBASHK-u mbajti konferencë përmbyllëse me mediet
 28. U mbajt kuvendi zgjedhor i Sindikatës së Arsimit të Mesëm në kuadër të SBASHK-ut
 29. U mbajt Kuvendi Zgjedhor i Sindikatës së Arsimit Fillor në kuadër të SBASHK-ut
 30. SBASHK u takua me Ministrin Bytyqi
 31. Në komunën e Shtërpces u mbajtë Kuvendi Zgjedhor i Sindikatës Komunale të Arsimit Parauniversitar
 32. U mbajt Kuvendi zgjedhor i SUSHK-ut
 33. Aktivitet i SBASHK-ut me të zgjedhurit e ri për Këshillin Drejtues
 34. Përfaqësues të lartë të FMN-së u takuan me përfaqësues të sindikatave
 35. SBASHK deputetëve- duke mbështetur kërkesat tona mbroni buxhetin e Kosovës
 36. Sindikata e arsimit llapjanë lidh marrëveshje me “AGNESA GROUP”
 37. U mbajt Kuvendi zgjedhor i sindikatës universitare në Ferizaj
 38. SBASHK-u mori pjesë në Konferencën Ndërkombëtare për PISA 2018 “Të veprojmë së bashku për arsim më të mirë”
 39. Agjenda e zgjedhjeve në SBASHK po realizohet edhe në Universitete
 40. Kryesia e SBASHK-ut aprovoi projekt-buxhetin e SBASHK-ut për vitin 2018
 41. U mbajt Kuvendi zgjedhor në Universitetin “Hasan Prishtina”
 42. U mbajtë Kuvendi Zgjedhor në Universitetin “Isa Boletini” në Mitrovicë
 43. Është mbajtur të shtunën Kuvendi zgjedhor i SAF e SAM për Drenasin
 44. U mbajt Kuvendi zgjedhor i SAF e SAM edhe në Malishevë
 45. Agjenda e zgjedhjeve në kuvendet e SAF e SAM afër përmbylljes
 46. Reagim i SBASHK-ut ndaj idesë së Ministrit Bytyqi për mësimin tërë ditor
 47. SBASHK dhe MASHT prioritet Projektligjit për statusin e mësimdhënësve të viteve të 90-ta
 48. U mbajt Kuvendi zgjedhor i SAF e SAM për komunën e Therandës ( Suharekës)
 49. Edhe në Prishtinë është mbajtur Kuvendi zgjedhor i SAF e SAM
 50. SBASHK- Më e mirë marrëveshja e kompromisi se sa urdhrat e prera

Butoni posht