Mirë se erdhët

Vizitë pune e SBASHK-ut  në ambientet e Presidencës së Kosovës

Prishtinë, 17.09.2014 -Delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari z.Rrahman Jasharaj, është takuar  me  z. Ramush Tahiri, Këshilltar i Lartë Politik i  Presidentes së Kosovës, znj. Atifete Jahjaga dhe kanë bashkëbiseduar për Ligjin për Skemat Pensionale të Financuara nga Shteti pasi SBASHK-u kishte marrë shumë telefonata nga terreni se ende ka raste që mësimdhënësve u jepet pension i pleqërisë e ajo ai i punës .

 Duke u angazhuar për të  gjetur përgjigje të saktë e nga dora e parë lidhur me shqetësimin e shumë mësimdhënësve të pensionuar, delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari z.Rrahman Jasharaj, është takuar  me  z. Ramush Tahiri, Këshilltar i Lartë Politik i  Presidentes së Kosovës, znj. Atifete Jahjaga dhe kanë bashkëbiseduar për Ligjin për Skemat Pensionale të Financuara nga Shteti.
    Delegacioni i SBASHK-ut është ndier mirë nga pritja që u ka bërë Këshilltari i Lartë Politik,z. Ramush Tahiri dhe prandaj edhe bashkëbiseda ka qenë e lirë dhe spontane. Ata kanë informuar z. Tahiri lidhur me angazhimet e vazhdueshme të SBASHK-ut në shërbim të anëtarësisë dhe arsimit në Kosovë dhe kanë treguar se po marrin shumë  ankesa nga ish mësimdhënësit, tani më të pensionuar, se atyre nuk po u jepet pensioni i punës, po ai i pleqërisë.
    Këshilltari i Lartë Politik,z. Ramush Tahiri ka përshëndetur delegacionin e SBASHK-ut  edhe në emër të Presidentes Jahjaga dhe bashkërisht me ta kanë shfletuar Ligjin nr. 04/L- 131 që është shpallur me Dekretin Nr. DL-024-2014, të datës 21.05. 2014 nga Presidentja e Kosovës znj.Atifete Jahjaga për t’u ndalur te  neni 8, alinea 6, i cili heq gjithë dilemat ngase thotë: “Me këtë Ligj  u njihet  stazhi për pension kontribut-dhënës për vitet 1989- 1999 punëtorëve të arsimit, të shëndetësisë  dhe të tjerëve që kanë punuar  në sistemin e Republikës së Kosovës.
Në fund të këtij takimi kryetari i SBASHK-ut i  ka dhuruar z. Ramush Tahirit një ekzemplar të Kontratës Kolektive  dhe  një për Presidenten e Kosovës.
Këshilltari i Lartë Politik,z. Ramush Tahiri ka shprehur gatishmërinë që edhe në të ardhmen të komunikojë e të bashkëpunojë me SBASHK-un në shërbim të arsimit të Kosovës.


 

Agjendën e së martës SBASHK-u e përfundoi ne Gjakovë

Prishtinë, 16 Shtator 2014 -Në përfundim të agjendës për ditën e martë, delegacioni i SBASHK-ut i kryesuar nga kryetari z.Rrahman Jasharaj, ka qëndruar në Gjakovë dhe është takuar me drejtoreshën e DKA-së këtu, znj.Diana Qarkaxhija.
Edhe këtu është bashkëbiseduar për çështjet e rëndësishme për arsimin në Kosovë.
Delegacioni i SBASHK-ut ka përsëritur kërkesat që të mos lëshohen kontratat individuale njëvjeçare, por të veprohet në mënyrë unike në tërë Kosovën dhe që të bëhet një planifikim shtesë i buxhetit nga DKA-të për ti hapur rrugë implementimit të plotë të Kontratës Kolektive, gjegjësisht të pikave që kanë të bëjnë me implikime buxhetore.
Drejtoresha znj.Qarkaxhija është shprehur e gatshme të angazhohet në realizimin e këtyre kërkesave dhe ka pohuar që do të veproj sikur edhe DKA-të tjera.
Ajo ka garantuar SBASHK-un që kontrata njëvjeçare nuk do të lëshohen për mësimdhënësit e Gjakovës që kanë kualifikim adekuat dhe se do të jetë e gatshme për të vazhduar bashkëpunimin me SBASHK-un.
Pjesë e këtij delegacioni ishte edhe kryetari i SAF dhe SAM të Gjakovës, z.Sali Maliqi.


 

Në Rahovec SBASHK-un e takoi edhe kryetari z.Idriz Vehapi

Prishtinë, 16 Shtator 2014 -Në vazhdimësi të aktivitetit të sotëm, delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari z.Rrahman Jasharaj, ka qëndruar edhe në Rahovec.
E veçanta e kësaj vizite ishte se ata i priti edhe njeriu i parë i kësaj komune, prof.dr.Idriz Vehapi, i cili është interesuar për aktivitetet e SBASHK-ut dhe i ka përgëzuar për angazhimet që po bëjnë.
Në takimin që ky delegacion kishte me drejtorin e DKA-së në Rahovec z.Behar Rama janë diskutuar çështjet që kanë të bëjnë me Kontratën Kolektive.
Edhe këtu SBASHK-u është shprehur se do të jetë në mbrojtje të Kontratës Kolektive dhe se është kundër kontratave individuale njëvjeçare.
Drejtori z.Rama, ka përkrahur idenë që në Kosovë të jetë kontrata individuale e njëjtë për nga forma dhe përmbajtja.
Ai ka pohuar se do të planifikoj buxhet shtesë për implementimin e Kontratës Kolektive dhe për këtë do të kërkoj ndihmë nga MASHT-i.
Ishte shqetësim i përbashkët i të dy palëve fakti që në komunën e Rahovecit është vërejtur rënie bukur e madhe e numrit të nxënësve.
Delegacionin e SBASHK-ut e ka shoqëruar z.Murat Kryeziu, kryetar i SAF dhe SAM-Rahovec me kryesine e kuvendit të kësaj sindikate komunale.


 

Pajtueshmëri e plotë në mes SBASHK-ut dhe DKA-së në Prishtinë

Prishtinë, 16 Shtator 2014
-Delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari z. Rrahman Jasharaj, në mesditë ka zhvilluar një takim pune me drejtoreshën e DKA-së në Prishtinë, znj.Arbërie Nagavci.
Të dy palët kanë shtruar shumë tema të rëndësishme në këtë takim.
SBASHK-u ka përsëritur kërkesën e prerë që nuk duhet të ketë kontrata individuale njëvjeçare për mësimdhënësit që kanë kualifikim adekuat.
Ata i kanë treguar znj.Nagavci se e kanë shtruar në MASHT çështjen e një kontrate unike dhe këtë gjë e ka përshëndetur drejtoresha e DKA-së në Prishtinë.
Ajo ka njoftuar SBASHK-un se me gjithë vështirësitë e mëdha është arritur që pjesa dërmuese e mësimdhënësve që në vitin e kaluar shkollor kanë punuar me vitet e 13-ta, të sistemohen.
Temë diskutimi ishte edhe planifikimet buxhetore që duhen bërë nga DKA-të në mënyrë që mos të ketë probleme në janar për implementimin e plotë të Kontratës Kolektive.
Drejtoresha znj.Nagavci është shprehur e gatshme të vazhdojë bashkëpunimin korrekt me SBASHK-un në shërbim të arsimit në kryeqytetin e Kosovës.
Pjesë e delegacionit ishte edhe kryetari i SAF dhe SAM i Prishtinës, z.Ahmet Pllana.


 

SBASHK vazhdon takimet me DKA-të

Prishtinë, 16 Shtator 2014 -Edhe këtë të martë delegacioni i SBASHK-ut i kryesuar nga kryetari z. Rrahman Jasharaj, po vazhdon me vizitat në DKA-të e komunave të Kosovës.
Paradite janë takuar me drejtorin e DKA-së në Fushë Kosovë z.Islam Shabani.
Delegacioni i SBASHK-ut ka kujtuar z.Shabani se është duke  u angazhuar në mbrojtje të Kontratës Kolektive dhe së është kundër kontratave individuale një vjeçare.
Drejtori i kësaj DKA-je ka njoftuar mysafirët se edhe përkundër vështirësive të vogla ka arritur të sistemoj mësimdhënësit që vitin e kaluar mësimor kanë punuar me vitet e 13-ta.
Ai ka shtuar se në Fushë Kosovë  do të veprohet sipas kritereve të licencës dhe Kontratës Kolektive.
Ai e ka mirëpritur idenë që kontratat individuale të jenë unike në tërë Kosovën.
Delegacioni i SBASHK-ut edhe këtu ka përsëritur kërkesën që DKA-të të bëjnë planifikim buxhetor për të implementuar Kontratën Kolektive edhe në pikat që kërkojnë implikime buxhetore.

Kryetari i sindikatës i SAF dhe SAM në Fushë Kosovë, z.Selim Krasniqi ka lavdëruar bashkëpunimin e kësaj sindikate me DKA-në në këtë komunë.


 

Në Suharekë nënshkrimi i marrëveshjeve nuk ka të ndalur

Shembuj të mirë të nënshkrimit të marrëveshjeve për zbritje çmimesh të shërbimeve për mësimdhënësit sindikalistë janë shënuar në Gjilan, Prishtinë, Ferizaj, Viti, Lipjan.  Ky aktivitet këtyre ditëve nuk ka të ndalur në Suharekë. Falë angazhimit të kryetarit të Kuvendit të Sindikatave të Arsimit Fillor e të Mesëm të kësaj komune, z. Sadik Shala dhe respektit që gëzojnë mësimdhënësit dhe SBASHK-u në këtë komunë është arritur në 6 numri i Marrëveshjeve të nënshkruara atje. Besojmë se shembullin e Suharekës, por edhe të Prishtinës, Gjilanit, Vitisë, Lipjanit e Ferizajt do ta ndjekin edhe kolegët tanë në komunat tjera. Për hir të anëtarëve tanë po japim shënime më të plota për marrëveshjet .


1.    Ordinanca  Stomatologjike “ARDI –DENT” në Prishtinë  , të cilën e përfaqëson  dr. Fetije Osmani ,
Rr. Vëllezërit Fazliu, Kodra e Trimave

2.    Ordinanca Stomatologjike “MO- DENT “  në Prishtinë , e përfaqësuar nga dr. Sokrat B. Morina ,

Lagja e Kalabrisë , Rr. Rexhep Krasniqi p.n., - 10000 Prishtinë,

3.    Poliklinika “EKSTRADENT”  nga Ferizaj, e përfaqësuar nga Dr. Ekrem Selmani dhe Dr. Milot Selmani ,
Rr. Ramadan Rexhepi Nr. 22, 70000  Ferizaj   Kosovë
Mob: 049 205 743 , 044 205 743 Tel: 0290 321 507
E-mail: ekstradent@yahoo.de

4.    Ordinanca  Stomatologjike  “DONA- DENT” te Dr. Naser Bytyçi-Lipjan ,
“DONA DENT”, Amb. Stomatologjike, Naser Bytyqi, Lipjan, 044-137-790

5.     Ordinanca Specialistike  për Sëmundje të Mushkërive, Dr. Nisret Hajrullahu, Gjilan , Vendndodhja, Gjon Sereqi ,Hyrja e 1 , Nr 6 , 60000 Gjilan .

6.    Ordinanca Traumatologjike “Dr. Lata”, Gjilan , Amb. Sp. Ortopedike " DR. LATA ", Dardania II Rr/V-24, Gjilan ..

7.    QENDRA PËR MJEKËSI FIZIKALE DHE REHABILITIM –BANJA “NËNA  NAILE” KLLOKOT,


8.    “Mediterani Group” –Viti , 4 % më lirë ushqimoret, 5 % më lirë teknika e bardhë dhe 10 % më lirë tekstili ,

9.    Poliklinika  “Theramed- HB “e përfaqësuar nga Dr. Hajredin M. Bytyçi nga Suhareka, Gjendet  përballë Gjimazit "Jeta e Re" –Suharekë

10.    Ordinanca e Pavarur Stomatologjike “DOLORDENT” . Dr.  Shefket Kuçi- Suharekë , 20 % , tel. 044 185 829

11.    Qendra Diagnostike “MEDICA” Dr. Nazmi Dakaj ,  Suharekë


12.    Poliklinika “MED- DIAGNOSTIKA”  Gazmend Berisha – Suharekë , zbritje 50 % ,

13.    Autoservisi  “Krasniqi” , z. Zenel Krasniqi , 10 % , - Suharekë

Për t’i shfrytëzuar shërbimet me  përqindjet e zbritjeve  duhet pasur kartelën e anëtarit të SBASHK-ut apo një vërtetim që dëshmon anëtarësinë.


 

Angazhim për formë unike të Kontratës individuale

Prishtinë, 12 Shtator 2014 -SBASHK-u është duke zhvilluar një aktivitet të dendur në takimet me DKA-të dhe zyrtarët e MASHT-it me qëllim që të arrihet një unifikim i veprimeve lidhur me vënien në jetë të Kontratës Kolektive. Në kuadër të këtij angazhimi të përbashkët  delegacioni i SBASHK-ut , i kryesuar nga kryetari z.Rrahman Jasharaj, pasi ka zhvilluar një varg takimesh me Drejtorët e DKA-ve të shumë komunave të Kosovës ka shkuar në MASHT me një ide që kishte rrjedhur në DKA-në e Pejës që Kontratat individuale të jenë unike për nga forma dhe përmbajtja. Ky delegacion është takuar sot në MASHT me Drejtorin e Administratës së Arsimit Parauniversitar, z. Alush Istogu.  Delegacioni i SBASHK-ut ka njoftuar zyrtarin e lartë të MASHT-it për aktivitetet në terren dhe ka kërkuar edhe një herë mbështetjen e MASHT-it  me qëllim që DKA-të mos të insistojnë që të nënshkruhen  Kontratat individuale 1 vjeçare po të veprohet kudo në Kosovë  sipas rregullave të Licencës dhe sipas nenit 5 të Kontratës Kolektive, të nënshkruar më 11 prill 2014 mes MASHT-it dhe SBASHK-ut. Zyrtari i lartë i MASHT-it  z.Alush Istogu ka pëlqyer idenë për Kontrata individuale me formë dhe përmbajtje të njëjtë për gjithë Arsimin Parauniversitar dhe është shprehur i gatshëm të angazhohet me stafin gjegjës për ta realizuar këtë ide.
Të dy palët janë pajtuar se me një veprim të tillë do të hiqeshin laramanitë dhe se rregullat e përcaktuara do të vlenin për të gjitha DKA-të. Kështu në Arsimin Parauniversitar të Kosovës do të lëshoheshin për nënshkrim Kontrata të njëjta individuale.


 

Njoftim nga Sindikata e Universitetit dhe e Shkencës së Kosovës (SUSHK)
                                           
Prishtinë, 11 Shtator 2014

Kryesia e SUSHK-ut në mbledhjen e mbajtur me 10 .09.2014 reagonë si në vijim:

Kryesia e SUSHK-ut (Sindikata e UP-së) në mbledhjen e mbajtur me daten 10.09.2014 pas shqyrtimit të situates aktuale në UP si dhe zgedhjen e Rektorit te Ri (në mandat  e mbetur dy vjeqar) si dhe situates rrethë zgjedhjesë së Rektorit njezeri konkludojë së duhet ti ipet përkrahje Rektorit te Ri dhe caktojë një delegacionin i cili do ti perciell ketë përkrahje të Rektori i Ri.
Delegacioni në përberje :Bardh Bardhi, Kryetarit i SUSHK-ut(Sindikates se UP-se ),Elez Krasniqi,Sekretar i përgjithshem i SUSHK-ut,dhe Demë Ibërdemaj ,Anëtar i Kryesisë së SUSHK-ut. Sot me datën 11.09.2014 ishin në takim të Rektori i Ri dhe ja përcillen konkluzionin e dalë nga mbledhja e Kryesisë së SUSHK-ut edhe gojarisht mbi përkrahjen e dhenë Rektorit të Ri për tejkalimin e situates aktuale në UP.

Delegacioni i SUSHK-ut falënderon Rektorin për pritje dhe edhe nje here i shprehë edhe permes mjeteve te informimit perkrahjen e plotë për tejkalimin e situatasë aktuale,si dhe i deshirojnë suksese ne punë .

Me nderime!
Kryesia e SUSHK-ut

Kryetari,Bardh Bardhi


 

Në Pejë një ide e re për kontratat individuale

Prishtinë, 11 Shtator 2014 -Në përmbyllje të aktivitetit të ditës së enjte, delegacioni i SBASHK-ut është takuar në Pejë me drejtorin e DKA-së së kësaj komune z.Besim Avdimetaj.
Drejtori Avdimetaj i ka deklaruar delegacionit të SBASHK-ut që në Pejë viti shkollor ka filluar mbarë dhe se janë sistemuar të gjithë mësimdhënësit që vitin e kaluar shkollor kanë punuar në vitet e 13-ta.
Delegacioni i SBASHK-ut i kryesuar nga kryetari z. Rrahman Jasharaj edhe në Pejë janë shprehur kategorik se do ta mbrojnë Kontratën Kolektive.
Ata i kanë bërë apel z. Avdimetaj që të planifikojnë në buxhetin e kësaj DKA-je mjete shtesë për ta mundësuar implementimin e plotë të Kontratës Kolektive.
z.Avdimetaj i ka propozuar delegacionit të SBASHK-ut që në takimet me MASHT-in të propozojnë një formë unike të kontratës individuale, duke u bazuar në Kontratwn Kolektive dhe licencat.
Delegacionin e SBASHK-ut e ka shoqëruar kryetari i kuvendit të sindikatave të SAF dhe SAM të Pejës z.Isuf Lajqi, i cili ka lavdëruar bashkëpunimin me DKA-në dhe institucionet lokale të Pejës.


 

Delegacioni i SBASHK-ut në mesditë vizitoi Istogun

Prishtinë, 11 Shtator 2014 -Duke vazhduar angazhimet që në bashkëbiseda me DKA-të të krijojnë angazhime të përbashkëta për vënien në jetë të Kontratës Kolektive, delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari i SBASHK-ut pas vizitës në Klinë, ka vizituar Istogun.
Atje është takuar me drejtorin e DKA-së së kësaj komune, z.Agim Haxhiu. Drejtori Haxhiu ka shprehur respekt për punën që po bën SBASHK-u dhe i ka deklaruar delegacionit të kësaj sindikate se DKA-ja e Istogut po respekton me përpikëri Kontratën Kolektive dhe licencat ngase do të lëshoj kontrata individuale sipas rregullave që përcaktojnë këto.
Drejtori Haxhiu është shprehur se SBASHK-u duhet të vazhdoj me aktivitetet në mënyrë që bashkë me DKA-të të ndihmojnë në përgatitjen e një propozimi për buxhet shtesë me qëllim të implementimit të plotë të Kontratës Kolektive edhe për pikat që kërkohet implikim buxhetor.
Kryetari i kuvendit të sindikatave të SAF dhe SAM të Istogut z.Muzli Blakaj, ka përshëndetur vizitën e delegacionit të SBASHK-ut dhe ka përsëritur edhe një herë se komunikimi dhe bashkëpunimi me DKA-në këtu është në nivel të lartë.


 

Vazhdojnë angazhimet e SBASHK-ut në mbrojtje të Kontratës Kolektive

Prishtinë,11 Shtator 2014 -Ne vazhdën e aktiviteteve te SBASHK-ut një delegacion i kësaj sindikate, i kryesuar nga kryetari z.Rrahman Jasharaj, në orët e paradites ka qëndruar në Klinë.
Aty është takuar më drejtorin e DKA-së së kësaj komune z.Ajdin Morina.
Të dy palët kanë shprehur kënaqësinë ngase kanë qëndrime të njëjta lidhur me kontratën individuale dhe Kontratën Kolektive.
Drejtori Morina ka garantuar SBASHK-un që kontratat individuale do të lëshohen bazuar në licencat dhe Kontratën Kolektive.
Ai është shprehur i gatshëm të bashkëpunoj me SBASHK-un në mënyrë që bashkërisht të kontribuohet në shërbim të arsimit në komunën e Klinës.
Delegacioni  SBASHK-ut pas kësaj vizite është gjendur në ambientet e shkollës “Shtjefën Gjeqovi” të fshatit Zllakuqan të Klinës. Atyre u është bërë një pritje e ngrohtë nga drejtori i shkollës z.Marjan Pergjokaj dhe stafi i tij.
Drejtori i kësaj shkolle ka përgëzuar SBASHK-un për angazhimet që po bëhen në shërbim të mësimdhënësve të Kosovës.
Në këto vizita në Klinë, delegacionin e SBASHK-ut e ka shoqëruar kryetari i kuvendit të sindikatave të SAF dhe SAM të Klinës z.Arif Elezaj.


 

Përfaqësues të SBASHK-ut vizitojnë Maqedoninë

Prishtinë, 10 Shtator 2014 -Projekti për fuqizimin e rolit të SBASHK-ut, i financuar nga Këshilli i Evropës e që po vihet në jetë përmes bashkëpunimit të KEC-it  dhe SBASHK-ut, ka paraparë edhe vizita studimore të udhëheqësve sindikalë dhe të zyrtarëve të të dy niveleve të pushtetit.  Në një vizitë të tillë ndodhet delegacioni i SBASHK-ut , i kryesuar nga nënkryetari z.Rexhep Sadiku. Ata po vizitojnë Maqedoninë dhe në ditën e parë janë pritur nga Kryetari i Sindikatës së Arsimit (SONK) , z.  Joakim Nedelkov dhe  bashkëpunëtorët e tij . Takimi  u zhvillua në një atmosferë  të ngrohtë kolegiale dhe të dy palët kanë shpalosur angazhimet që bëjnë në shërbim të anëtarësisë dhe arsimit të vendeve të tyre.  Kryetari i SONK-ut, z. Nedelkov ka shprehur kënaqësinë për vizitën dhe bashkëpunimin e mirë mes dy sindikatave. Ai ka përgëzuar SBASHK-un për arritjet dhe ka shprehur bindjen se bashkëpunimi do të avancohet edhe në të ardhmen. Përfaqësuesit e SBASHK-ut kanë falënderuar mikpritësin dhe i kanë përcjellë mesazhin e bashkëpunimit të kryetarit të SBASHK-ut , z.Rrahman Jasharaj, i cili për arsye të angazhimeve me stafin e tij rreth çështjes së Kontratave individuale dhe vizitave nëpër komuna  në bazë të agjendës, nuk ka pasur mundësi të jetë pjesë e  kësaj vizite studimore.
Përfaqësuesit e SBASHK-ut gjatë qëndrimit në Maqedoni do të kenë takime edhe me zyrtarë të lartë në Ministrinë e Arsimit të Maqedonisë, me përfaqësues të Shoqërisë Civile dhe do të vizitojnë disa institucione arsimore dhe kulturore


 

Delegacioni i SBASHK-ut edhe në Mitrovicë

Prishtinë, 9 Shtator 2014 - Pas  Vushtrrisë delegacioni i SBASHK-ut është gjendur në Mitrovicë dhe ka zhvilluar një takim pune me drejtoreshën e DKA-së së kësaj komune, znj.Ajmane Barani.
Delegacioni i SBASHK-ut edhe ne Mitrovicë ka përsëritur qëndrimin se nuk duhet shpërndarë kontrata individuale një vjeçare për mësimdhënësit që kanë kualifikime dhe vende pune adekuate.
Edhe këtu ata kanë kërkuar që të veprohet konform licencave dhe Kontratës Kolektive.
Drejtoresha Barani ka përgëzuar SBASHK-un për punën që po bënë dhe është zotuar që do të bashkëpunoj me ta në shërbim të arsimit në këtë komunë.
Delegacioni i SBASHK-ut i ka kujtuar asaj se duhet bërë planifikime buxhetore në mënyrë që të krijohen kushte që në janar 2015 të vihen në jetë edhe tri pikat që kanë implikime buxhetore e që janë të njohura për opinionin.
Drejtoresha Barani ka ngritur shqetësime për çerdhet ne Mitrovicë ngase siç tha ajo, koeficienti i pagave është më i ultë se në komunën fqinje - Skenderaj. Ajo ka kërkuar angazhimin e SBASHK-ut që ky koeficient të jetë i njëjtë në të gjitha komunat. Drejtoresha e DKA-së në Mitrovicë ka shprehur shqetësime se ne Shalë të Bajgores vërehet një rënie e numrit të nxënësve atje. Ishte mendim i përbashkët që duhen gjetur mundësi dhe mjete që ato shkolla të ndihmohen në mënyrë që të vazhdojë frymimi i nxënësve tonë atje.


 

SBASHK-u ka vazhduar aktivitetin e takimeve me DKA-të

Prishtinë, 9 Shtator 2014- Në mesditë delegacioni i SBASHK-ut është takuar me drejtorin e DKA-së së Vushtrrisë,  z.Musaj Tërbunja dhe kanë bashkëbiseduar për çështje me rëndësi që lidhen me arsimin e kësaj komune.
Delegacioni i SBASHK-ut i ka kujtuar drejtorit Tërbunja se në të gjitha komunat duhet lëshuar kontrata individuale konform licencave dhe Kontratës Kolektive. Ata kanë apeluar te ky zyrtar që me stafin e tij të bëjnë planifikimin shtesë të buxhetit në mënyrë që Kontrata Kolektive të implementohet në tërësi në janarin e vitit të ardhshëm.
Drejtori Tërbunja, është shprehur se e kupton drejtë angazhimin e SBASHK-ut dhe përpjekjet e tyre që të mbrojnë dhe të angazhohen vetëm për anëtarët e kësaj sindikate.
SBASHK-u ka marr përkrahje nga DKA e Vushtrrisë në angazhimet që po bënë dhe do të bëjë në shërbim të arsimit në Kosovë.


 

Delegacioni i SBASHK-ut vizitoi DKA-në në Malishevë

Prishtinë, 9 Shtator 2014- Në kuadër të realizimit të agjendës për takime konsultative me DKA-të në të gjitha komunat e Kosovës, një delegacion i SBASHK-ut, në krye me kryetarin z.Rrahman Jasharaj, ka qëndruar në Malishevë sot paradite dhe është takuar me z.Blerim Thaçi, drejtor i DKA-së në këtë komunë.
 Në këtë takim me karakter njohës, të dy palët janë pajtuar të angazhohen për vënien në jetë të Kontratës Kolektive. Delegacioni i SBASHK-ut është interesuar të dijë rreth përpjekjeve te DKA-së në Malishevë për sistemimin e mësimdhënësve që për momentin kanë ngelur jashtë procesit mësimor duke dhënë theks të veçantë për ata që janë anëtar të SBASHK-ut.
Delegacioni i SBASHK-ut ka insistuar në këtë takim që kjo DKA të lëshoj kontrata individuale konform licencave, për çka ka marrë konfirmimin nga drejtori i kësaj DKA-je.
Drejtori z. Thaçi, u shpreh i kënaqur me vizitën e delegacioni të SBASHK-ut duke treguar gatishmërinë për bashkëpunim korrekt në përpjekje të përbashkëta në shërbim të arsimit në këtë komunë.


 

Reagon Sindikata Komunale e Arsimit e Malishevës

Malishevë, 04 Shtator 2014 -Sindikata e Arsimit në Malishevë , është duke përcjellur me vëmendje zhvillimet e fundit në procesin arsimor në komunën e Malishevës , po ashtu jemi në kontakt me të gjithë udhëheqësit sindikalë të shkollave .
Sindikata Komunale e Arsimit parauniversitar në Malishevë dënon çdo veprim të marrur që është në kundërshtim me ligjet në fuqi nga organet qeverisëse të Komunës sonë. Po ashtu njoftojmë të gjithë anëtarët sindikal të SBASHK-ut, të cilët mendojnë se iu është bërë e padrejtë, do të jemi në mbrojtje të tyre , aq sa parashohin rregulloret dhe e drejta ligjore që parashohin normativat juridike dhe statutore te SBASHK-ut .
Jemi duke mbledhur të dhënat në teren dhe të publikojmë të gjitha padrejtësitë e bëra nga pushteti komunal . Po ashtu njoftojmë palët që ne si organ sindikal kemi të drejtën të mbrojmë anëtarët qe janë pjesë e SBASHK-ut, ndërsa të tjerë punëtorë që nuk janë nën ombrellën e SBASHK –ut , nuk na lejon statuti dhe rregulloret e sindikatës të jemi përfaqësues të tyre .
Ne si degë e SBASHK-ut, shprehim shqetësimin tonë për çdo çrregullim të procesit arsimor në komunën tonë dhe kërkojmë nga organet përgjegjëse , siç janë Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës , Inspektorati i Arsimit dhe i punës , të dalin me një raport zyrtar lidhur me dëbimin e punëtorëve të arsimit (drejtorë mësimdhënës) nga vendet e punës . Kemi kërkuar dhe kërkojmë prapë që ne si SBASHK, të jemi në rolin e vëzhguesit në intervistat e konkurseve nëpër shkolla ,kjo po dëshmon edhe tani se ne si palë po të ishim në këto intervista do të kishim paraqitur të vërejturat tona .

Kryetari i Sindikatës Komunale - Malishevë
Elez Krasniqi


 

SBASHK-u kundër Kontratave individuale 1 vjeçare

Prishtinë, 04 Shtator 2014 -SBASHK-ut i kanë arritur informacione nga anëtarët  e kësaj sindikate se në Komunën e Prishtinës janë lëshuar në qarkullim Kontratat Individuale të punës me afat 1 vjeçar. Ky veprim bie ndesh me Kontratën Kolektive të nënshkruar nga MASHT dhe SBASHK me datën 11 prill 2014, prandaj SBASHK-u fton kryetarët në nivelet komunale të Sindikatës që të komunikojnë me  anëtarësinë dhe pastaj do të veprojmë si ata kërkojnë nga ne.

Kontrata Kolektive për sektorin e Arsimit Parauniversitar është nënshkruar në prillin e këtij viti dhe është marrëveshje që ajo të fillojë së implementuari nga data e nënshkrimit për  nenet që nuk kanë implikime buxhetore, kurse tri nenet me këto implikime të vihen në jetë nga janari i vitit 2015. Mirëpo  SBASHK-ut i kanë arritur informacione nga anëtarët  e kësaj sindikate se në Komunën e Prishtinës janë lëshuar në qarkullim Kontratat Individuale të punës me afat 1 vjeçar.
SBASHK-u beson se kjo nuk është me qëllim që të shkelet marrëveshja e nënshkruar nga MASHT e SBASHK, gjegjësisht neni 5 i saj, por mbase Drejtoresha e ardhur rishtazi në kreun e DKA-së në Prishtinë nuk ka pasur informacione për përmbajtjen e Kontratës. SBASHK-u është kundër Kontratave individuale 1 vjeçare  prandaj  fton kryetarët në nivelet komunale të Sindikatës që të komunikojnë me  anëtarësinë dhe pastaj do të veprojmë si ata kërkojnë nga ne.
Lidhur me këtë çështje SBASHK-u ka informuar edhe MASHT-in  duke kërkuar që edhe ata të angazhohen dhe të komunikojnë me zyrtarët e arsimit të Prishtinës në mënyrë që të përmirësohet ky lëshim dhe të respektohet Kontrata Kolektive në tërësi e në këtë rast neni 5 në veçanti, i cili në alinenë 4.2 precizon se vetëm të punësuarve fillestar u lëshohet për vitin e parë të punës kontrata individuale  1 vjeçare kurse të punësuarit tjerë me kualifikime adekuate për vendet gjegjëse të punës  nënshkruajnë kontrata pune pa afat të pa caktuar.


 

Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës ka publikuar numrin më të ri të gazetës elektronike të cilën mundë ta gjeni më poshtë:

 


 

 
Këshilli Drejtues i SBASHK-ut analizon gjendjen para fillimit të vitit të ri shkollor
 
Prishtinë, 25 Gusht 2014 -Pasi që është afër fillimi i vitit të ri shkollor 2014/2015, Këshilli  Drejtues i SBASHK-ut ka mbajtur takimin e radhës për të debatuar për çështje që lidhen me aktivitetet sindikale dhe me situatën momentale në Arsimin  Paraunivesitar të Kosovës.
Pikë qëndrore e diskutimit  në këtë takim ishte çështja e mësimdhënësve që vitin e kaluar shkollor kanë qenë të angazhuar me punë në vitet  e 13-ta.    Kryetarët  e Kuvendeve Komunale të Sindikatave të Arsimit Paraunivesitar kanë raportuar lidhur me këtë çështje dhe është thënë se angazhimi i përbashkët i SBASHK-ut, MASHT-it dhe DKA-ve për të bërë një zgjidhje të pranueshme për këta mësimdhënës ka dhënë rezultate të dukshme.
U tha se janë sistemuar pjesa më e madhe e tyre. Mirëpo, nga raportimi vërehet se ende nuk është kryer tërësisht kjo çështje në Prishtinë sepse mbetet të sistemohen edhe 13 mësimdhënës,  në Viti 5 mësimdhënës, Ferizaj po ashtu 5, Shtime 2. Këta mësimdhënës janë kryesisht të profileve profesionale si ekonomistë, ingjinier dhe të drejtimeve të bujqësisë. Gjendje më alarmante është prezantuar në shkollat e mesme në Skenderaj. Është thënë se janë evidentuar 28 mësimdhënës për të cilët duhet të mendohet lidhur me sistemimin e tyre dhe kjo gjë pritet të bëhet në ditët në vijim duke pritur që çështja të zgjidhet për pjesën dërmuese të tyre.
Këshilli Drejtues është pajtuar që t’a përcjell situatën dhe varësisht nga ajo edhe do të reagojë me mjete sindikale.
Këshilli  Drejtues ka diskutuar edhe për çështje të tjera dhe ka aprovuar bashkërisht  ide dhe detyra konkrete për angazhimet në vijim.


 

Marrëveshje në shërbim të mësimdhënësve sindikalistë edhe në Suharekë

Në vazhdën e angazhimeve të SBASHK-ut për të arritur marrëveshje me Hotele, Institucione Shëndetësore dhe Firma të Tregëtisë, edhe në Suharekë është duke u zhvilluar një aktivitet i vazhdueshëm. Kryetari i SAF dhe SAM në këtë Komunë, z. Sadik Shala ka nënshkruar një marrëveshje domëthënëse me Ordinancën e Pavarur Stomatologjike “DOLORDENT” .
Kryetari Sadik Shala lavdëron pronarët e kësaj Ordinance, Dr. Fetije Kuçi dhe Dr. Shefket Kuçi për mirëkuptimin dhe respektin që ata kanë shprehur për mësimdhënësit e Suharekës duke nënshkruar këtë kontratë e cila ua mundëson anëtarëve të SBASHK-ut nga kjo Komunë dhe familjarëve të tyre shfrytëzimin e shërbimeve këtu me zbritjen prej 20 %.
SBASHK-u falënderon Ordinancën “DOLORDENT” për veprimin e tyre human dhe , siç thotë z. Shala, në Suharekë do të vazhdohet me kontakte edhe me institucione të tjera të veprimtarive shëndetësore private për të arritur marrëveshje të reja në shërbim të sindikalistëve të arsimit në këtë komunë.


 

 

SBASHK ka publikuar numrin më të ri të gazetës elektronike të cilën mund ta gjeni më poshtë.

 

 

 

 

 

 


  Edhe për ata që preferojnë Velipojën


Prishtinë, 29 Korrik 2014 - Në kuadër të angazhimeve të SBASHK-ut për të qenë sa më pranë anëtarësisë, krahas arritjes së marrëveshjeve për zbritje çmimesh për shërbimet në disa hotele në Durrës, është arritur një Marrëveshje edhe me Hotelin “Athina” në Velipojë. Kjo është bërë ngase në SBASHK kishte telefonata me kërkesat që të shikohet kjo mundësi edhe në këtë pjesë të bukur të bregdetit shqiptar. Marrëveshja thotë se të gjithë mësimdhnënësit e Kosovës që janë anëtarë të SBASHK-ut do t’i kenë për 15 % më lirë shërbimet në këtë Hotel. Do theksuar se këtu janë dy mundësi. E para është se mund të shfrytëzohen vetëm ambientet për banim dhe ushqimi të përgatitet vetë, për çka janë të gjitha kushtet dhe e dyta që të shfrytëzohen të gjitha shërbimet, pra fjetja, dhe i tërë pansioni ( mëngjesi, dreka dhe darka). Ata që vendosin për të pushuar në ambietet e këtij hoteli duhet paraprakisht të komuunikojnë me pronarin, z. Ardian Bebanin për të bërë rezervimin. Kjo mund të bëhet përmes numrit fiks   +35526780105 ose me telefonat mobil : +355693663169 ose  +355673829300.


Ju dëshirojmë pushime të këndshme.

 


 

Kur në  SBASHK detyrat e një viti kryhen për një muaj

Prishtinë,22.07.2014-
Projekti i mbështetur nga Këshilli i  Evropës për fuqizimin e SBASHK-ut e që po vihet në jetë bashkë me KEC-in, kishte paraparë që SBASHK-u për një vit duke përdorur kartelat identifikuese të lidh 10 marrëveshje për zbritje çmimesh të shërbimeve me institucione shëndetësore,  Firma të tregtisë dhe me Hotele e Qendra pushimi. Falë angazhimeve të përkushtuara të Kryesisë , veprimtarëve sindikalë në komuna dhe respektit që kanë mësimdhënësit dhe Sindikata e tyre kudo mes popullit, kjo detyrë e paraparë për një vit është arritur të kryhet brenda një muaji.
Janë 14 marrëveshje të arritura në Kosovë e Shqipëri e nga më të fundit po përmendim atë të lidhur mes Qendrës për Mjekësi Fizikale dhe Rehabilitim  Banja “Nëna Naile”  në Kllokot.  Kjo marrëveshje shumë domethënëse për  anëtarët e SBASHK-ut është arritur falë angazhimit të madh të z.Blerim  Mehmetit, në cilësinë e kryetarit të Kuvendit të SAF e SAM  Gjilan, anëtarëve të kryesisë atje, të Kryesisë së SBASHK-ut dhe të respektit të madh të  Drejtorit Ekzekutiv  të QMFR “Nëna  Naile”,  z. Dardan Novosella dhe gjithë stafit të tij në këtë Qendër me emër, ndaj punëtorëve të arsimit.  Kjo marrëveshje u siguron anëtarëve të SBASHK-ut një zbritje prej  27 % për të gjitha shërbimet këtu në sezonin e dimrit  dhe ata do të paguajnë 19 euro për person për nje natë , kontrollin fillestar mjekësor, ushtrimi i terapive të caktuara nga mjeku dhe ushqimi. Për sezonin e verës  zbritja është 23 %  dhe anëtarët e SBASHK-ut paguajnë 20 euro për gjithë shërbimet dhe akomodimin e ushqimin që janë cekur më lartë.
Në ceremoninë e nënshkrimit të Marrëveshjes z,Rrahman Jasharaj, në cilësinë e kryetarit të SBASHK-ut , bashkë me z.Lutfi Manin, z.Blerim Mehmetin, z.Murat Abazin, znj.Nezafete Jakupin, z.Kadri Thaqin  dhe  z.Aliriza Osmanin  kanë shprehur fjalë respekti  për Drejtorin ekzekutiv të QMFR “Nëna  Naile” duke  shtuar se me këtë gjest stafi në këtë Qendër po dëshmon për të satën herë respektin që kanë njerëzit e vullnetit të mirë për arsimin dhe  misionin e tij human. Marrëveshja ka precizuar të gjitha çështjet dhe  vlen për dy vite me mundësi për ta vazhduar  atë.
Në fund të këtij shkrimi po Ju kujtojmë edhe një herë të 14 marrëveshjet :
1.    Ordinanca  Stomatologjike “ARDI –DENT” në Prishtinë  , të cilën e përfaqëson  dr. Fetije Osmani
2.    Ordinanca Stomatologjike “MO- DENT “  në Prishtinë , e përfaqësuar nga dr. Sokrat B. Morina
3.    Poliklinika “EKSTRADENT” nga Ferizaj, e përfaqësuar nga Dr. Ekrem Selmani dhe Dr. Milot Selmani
4.    Ordinanca  Stomatologjike  “DONA- DENT” te Dr. Naser Bytyçi

5.        Marrëveshje me Hotelin “Nacional” te Shkëmbi i Kavajës, me përfaqësuesin Beqir Novalliu  me zbritje çmimesh  prej 15 % për shërbimet këtu.
6.    Marrëveshje me Hotel “Riviera” te Shkëmbi i Kavajës, pronar Shazivar Kavaja. Për anëtarët e SBASHK-ut  të gjitha shërbimet këtu janë për 20% më lirë.
7.    SBASHK-u ka arritur marrëveshje edhe me z.Sabit Lahu, pronar i Hotelit “Pashtriku”, që ndodhte të Shkëmbi i Kavajas.
8    Hotel “Lakaj” në Velipojë. Nëse dëshironi të kaloni pushimet  këtu kontaktoni fillimisht  me z. Ylli  Lakaj – tel: + 355 67 35 10 400   apo me z. Kristian  Lakaj- tel: +355 67 35 10 400 .
9.     JU kujtojmë  edhe marrëveshjen e nënshkruar tani e sa kohë me Kompleksin Hotelier Turistik “Bonita” dhe z. Astrit Ismaili.
   10. Edhe një mundësi tjetër për pushimin e kolegëve tonë dhe familjeve të tyre është në Hotelin “Kosova”, po ashtu te Shkëmbi i Kavajës.  
11 Ordinanca Specialistike  për Sëmundje të Mushkërive, Dr. Nisret Hajrullahu, Gjilan ,
12.    Ordinanca Traumatologjike “Dr. Lata”, Gjilan
13.    QENDRA PËR MJEKËSI FIZIKALE DHE REHABILITIM –BANJA “NËNA  NAILE” KLLOKOT,
14.    “Mediterani Group” –Viti , 4 % më lirë ushqimoret, 5 % më lirë teknika e bardhë dhe 10 % më lirë tekstili ,

Këtu nuk i është vënë pikë sepse aktivitetet e Kryesisë së SBASHK-ut dhe veprimtarëve në komuna po vazhdojnë e kështu numri i Marrëveshjeve në shërbim të anëtarëve të SBASHK-ut do të rritet vazhdmisht. Pra, kur punohet  edhe detyrat e një viti mund të kryhen për një muaj.


Për anëtarët e SBASHK-ut zbritje çmimesh   për pushime në bregdetin shqiptar

Prishtinë, 10 Korrik 2014 - Krahas arritjes së marrëveshjes për ulje çmimesh prej 20 %  me pronarin e Kompleksit Hotelier Turistik “Bonita” Durrës, z. Atrit  Ismaili , SBASHK-u vazhdon me aktivitet në shërbim të anëtarësisë  dhe ka arritur të nënshkruaj edhe marrëveshje të tjera që u mundësojnë anëtarëve të SBASHK-ut të pushojnë në bregdetin shqiptar me çmime më të ulëta vetëm për ta dhe familjet e tyre.
Kolegëve tanë sindikalistë Ju kujtojmë se  nëse vendosin të pushojnë në cilin do nga këto ambiente që kemi lidhur marrëveshje duhet fillimisht të kontaktojnë me pronarët përmes numrave të telefonit që do ua prezantojmë për secilin veç e veç e po ashtu duhet të kenë kartelën sindikale si dhe letërnjoftimin gjatë prezantimit te pronari me rastin e shkuarjes atje.

Cilat janë marrëveshjet ?

1.    Marrëveshje me Hotelin “Nacional” te Shkëmbi i Kavajës, me përfaqësuesin Beqir Novalliu  me zbritje çmimesh  prej 15 % për shërbimet këtu. Çmimet për të tjerët që pushojnë këtu janë: 16 euro për një person, përfshirë mëngjesin,darkën dhe fjetjen dhe 19 euro ( mëngjes, drekë , darkë dhe fjetje). Për sindikalistët  tanë në këto dy çmime vjen zbritja prej 15 %. Ata që vendosin të pushojnë  këtu le të kontaktojnë fillimisht për të rezervuar vendet në tel: +355696778222 dhe +355663006003.

2.    Marrëveshje me Hotel “Riviera” te Shkëmbi i Kavajës, pronar Shazivar Kavaja. Për anëtarët e SBASHK-ut  të gjitha shërbimet këtu janë për 20% më lirë. Ata që vendosin t’i kalojnë në këto ambiente  pushimet le të kontaktojnë me pronarin  Shazivar Kavaja përmes tel: +355 69 45 80 770 ose +355 67 37 97 750.
Pra, 20 % më lirë për anëtarët e SBASHK-ut.

3.    SBASHK-u ka arritur marrëveshje edhe me z.Sabit Lahu, pronar i Hotelit “Pashtriku”, që ndodhte të Shkëmbi i Kavajas.  Marrëveshja thotë se sindikalistët e arsimit bashkë me familjet e tyre këtu mund t’i kalojnë pushimet dhe duhet të paguajnë 12 euro për fjetje dhe mëngjes, drekë e darkë. Për të pushuar këtu fillimisht sindikalistët duhet të kontaktojnë me  z. Lahu në tel: +355 698 11 60 50. Ju lusim mos u nisni me familjet për pushime pa kontaktuar me pronarët e këtyre objekteve hoteliere për të bërë rezervimin e vendeve.
4.    Të nderuar sindikalistë jemi në kontakte për të bërë marrëveshje edhe me Hotel “Lakaj” në Velipojë. Nëse dëshironi të kaloni pushimet  këtu kontaktoni fillimisht  me z. Ylli  Lakaj – tel: + 355 67 35 10 400   apo me z. Kristian  Lakaj- tel: +355 67 35 10 400 . Nëse deri atëherë kemi arritur marrëveshje të plotë atëherë ata do Ju njoftojnë për të gjitha pasi që Ju të jeni prezantuar si sindikalistë të arsimit.
5.    JU kujtojmë  edhe marrëveshjen e nënshkruar tani e sa kohë me Kompleksin Hotelier Turistik “Bonita” dhe z. Astrit Ismaili. Besojmë se ka zgjidhje të mira për të gjithë të punësuarit në arsim e që janë anëtarë të SBASHK-ut, gjë të cilën duhet ta dëshmojnë me kartelat e SBASHK-ut.

6.   Edhe një mundësi tjetër për pushimin e kolegëve tonë dhe familjeve të tyre është në Hotelin “Kosova”, po ashtu te Shkëmbi i Kavajës.   Pansioni i plotë në këtë hotel është 14 euro për person ( fjetja, mëngjesi, dreka dhe darka).  Pronar i këtij Hoteli është Avdullah Shabani dhe me të mund të kontaktoni në këta tel.: 00355 68 55 79 948 ose 00355 67 30 47 071.


Pushime të këndshme kolegë të nderuar sindikalistë


 
SBASHK-u mbajti konferencë të suksesshme me mediet e shkruara dhe elektronike

Prishtinë, 09 Korrik 2014- Me qëllim që me kohë të  kujtohen  MASHT-i,  Qeveritë Lokale dhe  DKA-të  për obligimet që kanë lidhur me çështjen e sistemimit të mësimdhënësve që kanë qenë të angazhuar me vitet e 13-ta dhe me çështje që obligon Kontrata Kolektive, SBASHK-u   është takuar me zv/ministrin  e MASHT-it, z. Nehat  Mustafa dhe pastaj ua ka nisur nga një letër zyrtare Kryetarëve të Komunave të Kosovës. Për t’i bërë publike gjithë këto angazhime SBASHK-u ka organizuar Konferencë për medie këtë të mërkurë (9 korrik 2014).
SBASHK-u  shpreh edhe një herë respektin e lartë për të gjitha mediet e shkruara dhe elektronike sepse ato në numër të madh ishin të pranishme në këtë Konferencë duke dhënë  kështu kontributin e tyre që e vërteta të jetë e njohur për gjithë opinionin në Kosovë.
Para medieve të shumta janë shtruar këto çështje :
1.    Obligimet konkrete të  MASHT-it, DKA-ve lidhur me  mësimdhënësit që ishin të angazhuar me vitet e 13-ta,
2.    Qëndrimi, detyrimet dhe veprimi  i SBASHK-ut  lidhur me këtë çështje,
3.     Planifikimi i buxhetit  dhe obligimet e DKA-ve lidhur me përgatitjen për vënien në jetë të gjithë neneve të Kontratës Kolektive ,
4.    Përgatitjet e SBASHK-ut  për veprime sindikale nëse  DKA-të dhe MASHT-i nuk bëjnë përgatitjet me kohë  dhe nëse bëjnë veprime për t’i  ikur implementimit të Kontratës Kolektive .
Kryetari i SBASHK-ut me bashkëpunëtorët janë shprehur para medieve se  në MASHT u është thënë se është marrë me seriozitet çështja e mësimdhënësve të angazhuar në vitet e 13-ta dhe se u është dërguar një shkresë zyrtare të gjitha DKA-ve si udhëzim për veprim në mënyrë që të krijohen kushtet për sistemimin e të gjithë mësimdhënësve të diplomuar e që ishin të angazhuar në vitet e 13-ta gjatë vitit shkollor që sapo ka përfunduar.
SBASHK-u para medieve ka kujtuar edhe MASHT-in edhe DKA-të dhe Qeveritë lokale që bashkë me përfaqësues të SBASHK-ut nga niveli qendror e ai komunal të punojnë bashkërisht në planifikimin e buxhetit në mënyrë që nga janari i vitit 2015 të implementohet Kontrata Kolektive në tërësi, pra edhe në nenet që kërkohet mbështetje buxhetore. Fjala këtu është për shujtën, për kompensimin 70 % të shumës së biletave të arsimtarëve udhëtarë dhe për pagat suplementare me rastin e pensionimit të anëtarëve të SBASHK-ut.
SBASHK-u edhe një herë e publikisht deklarohet se nëse këto çështje nuk merren seriozisht dhe nuk vihen në jetë, atëherë do të shkohet me reagimet e veprimet Statutare duke mos përjashtuar as grevën e përgjithshme.
SBASHK-u e thotë edhe një herë se nëse të gjitha palët e ndërlidhura me arsimin angazhohen plotësisht e sinqerisht atëherë zilja në shtator do të tingëllojë bukur, por nëse MASHT-i apo DKA-të e pushteti lokal nuk bëjnë punën e tyre lidhur me gjithë këto çështje atëherë SBASHK-u do të përgjigjet fuqishëm dhe përgjegjës pastaj do të jenë pushtetet  lokale dhe ai qendror.
Në fund të Konferencës për medie gazetarëve u është shpërndarë nga një kopje e letrës që SBASHK-u u ka dërguar  njerëzve të parë të pushtetit lokal, pra  kryetarëve të Komunave të Kosovës. Këtë letër po e botojmë të plotë edhe në ueb faqen tonë.

Shkresë  drejtuar Kryetarëve të Kuvendeve Komunale

Të nderuar Kryetarë të Komunave të Kosovës,
Ju përshëndesim dhe Ju drejtohemi me këtë letër me qëllim që t’ju kujtojmë se Marrëveshja Kolektive e nënshkruar  nga z. Ramë Buja , në emër të MASHT-it dhe z. Rrahman Jasharaj, në emër të SBASHK-ut, rregullon 26 çështje me rëndësi.
Ju kujtojmë se 23 çështje ka qenë e mundur dhe është dashur të aplikohen që nga dita e nënshkrimit të saj, kurse 3 çështje kanë mbetur të fillojnë se aplikuara nga janari i vitit të ardhshëm.

Të nderuarit Kryetarë të Komunave të Kosovës, Ju drejtohemi prandaj që t’ju kujtojmë dhe t’ju lusim që me rastin e planifikimit buxhetor ta keni parasysh edhe planifikimin për :
1. Shujtat për gjithë të punësuarit në arsim, Neni 36, alineja 8 (Shujta së paku 2 euro...
2. Kompensimin për 70% për udhëtimin e mësimdhënësve, Neni 36, alineja 6, faqe 21 .
3. Pagat jubilare me rastin e pensionimit (Neni 36, alineja 9, faqe 21 e Kontratës) ,
4. J u kujtojmë se DKA-ve  në të gjitha Komunat e Kosovës  MASHT-i
u ka dërguar një Shkresë për të vepruar në mënyrë që të mos ketë teprica teknologjike,

5..Ju lus që ta përcillni te Drejtorët e DKA -ve tuaja se përfaqësuesi sindikal ( Kryetari i Sindikatës Komunale të Arsimit) të marrë pjesë në takimet e intervistimit gjatë procedurës së pranimit të drejtorëve dhe mësimdhënësve në cilësinë e vëzhguesit, pa të drejtë vote. Kjo çështje është e rregulluar dhe saktësuar qartë në Kontratën Kolektive.
Të nderuar Kryetarë të Komunave të Kosovës, këtë letër po ua nisim me qëllimin më të mirë që të iu kujtojmë që t’i përfshini në planifikimin buxhetor të vitit të ardhshëm edhe këto çështje.

SBASHK-u është i prerë në qëndrimet e saj dhe nëse nuk aplikohet në tërësi  Kontrata Kolektive  do të ketë reagime dhe veprime sipas Statutit duke mos përjashtuar as grevën e përgjithshme. Ju lusim gjatë planifikimit buxhetor mos e harroni Kontratën Kolektive dhe nenet e saj.

Prishtinë, 7 korrik 2014             Kryesia e SBASHK-ut,

                                            Kryetar Rrahman Jasharaj


 

Marrëveshjet me kartelat nuk kanë të ndalur

Në përpjekje për të vënë në funksion kartelat identifikuese të anëtarësisë së SBASHK-ut,  vazhdojnë takimet  me pronarë firmash, institucionesh shëndetësore dhe të bizneseve. Fryt i këtij angazhimi janë arritja e disa marrëveshjeve për lirim çmimesh të shërbimeve të caktuara për sindikalistët e arsimit të Kosovës. Këto përpjekje janë duke dhënë fryt sepse vetëm në tri ditët e fundit  marrëveshjeve të mëparshme i janë shtuar edhe tri sosh. Janë arritur marrëveshje me Ordinancën Stomatologjike “MO-DENT” të Dr. Sokrat B. Morina në Prishtinë, i cili  duke parë punën dhe angazhimet e SBASHK-ut në shërbim të anëtarësisë  ka deklaruar që shërbimet në Ordinancën e tij të jenë për 20 % më të lira për mësimdhënësit sindikalistë  të SBASHK nga komuna e Prishtinës. 
Marrëveshje tjera janë  arritur  me Poliklinikën “EKSTRADENT”  të Dr. Ekrem Selmani dhe Milot Selmani në Ferizaj dhe me  Ordinancën Stomatologjike  “DONA- DENT” te Dr. Naser Bytyçi në Lipjan.
 Dhe për sindikalistët e SBASHK-ut  shërbimet në këto dy institucione shëndetësore do të jenë për 15 % më të lira. Kjo vlen vetëm për anëtarët e SBASHK-ut, të cilët  me të shkuar atje duhet të kenë me vete kartelën identifikuese të SBASHK-ut dhe lejen e njoftimit.


Sindikata e Bashkuar e Arsimit Shkencës dhe Kulturës ka publikuar numrin më të ri të gazetës elektronike të cilën mundë ta gjeni më poshtë

 

 

 

 


 

Shqetësime të  paarsyeshme rreth mundësisë  për “teprica teknologjike”

Prishtinë, 03 Korrik 2014
 
Siç e di opinioni është  folur e është  përfolur shumë se me shuarjen e viteve të  13-ta një  numër i konsiderueshëm i mësimdhënësve, që  ishte i angazhuar në  këto vite ka rrezik të  mbetet tepricë  teknologjike. Këtë  shqetësim SBASHK-u e ka kuptuar realisht dhe ka vënë  kontakte me zyrtarë  të  lartë  të  MASHT-it duke bashkëbiseduar për këtë  çështje.
MASHT-i që  në  qershor është  shprehur kategorik se për arsye të  shuarjes së  viteve të  13-ta as një  mësimdhënësi  të  kualifikuar nuk  do t’i rrezikohet një  pjesë  e normës apo vendi i punës në  tërësi. MASHT-i ka sqaruar se për këtë  ka dërguar në  të  gjitha DKA-të  një  Udhëzim Administrativ me udhëzime konkrete. SBASHK-u ka përgëzuar MASHT-in për mirëkuptimin dhe angazhimin konkret e pozitiv rreth kësaj duke e konsideruar si çështje të  mbyllur në  formën më  pozitive.
            Mirëpo ditëve të  fundit nga kolegët tonë  sindikalistë  dhe nga kryetarët e Kuvendeve të  Sindikatave të  SAF e SAM  të  disa komunave kemi informacione se kjo çështja e tepricave teknologjie është  riaktualizuar duke krijuar  shqetësime të  reja. Delegacioni i SBASHK-ut i kryesuar nga kryetari Rrahman Jasharaj bashkë  me nënkryetarin Rexhep Sadiku dhe menaxherin financiar Ymer Ymeri kanë  zhvilluar  dje një  takim pune me zv/ministrin e  MASHT-it, z. Nehat  Mustafa dhe Këshilltarin  e lartë , z. Agim Berisha.
Zv/Ministri Mustafa dhe Këshilltari Berisha kanë  përsëritur atë  që  e kanë  thënë  në  fillim  se nuk do të  ketë  teprica teknologjike për arsye të  shuarjes së  viteve të  13-ta. Z. Mustafa ka kujtuar se MASHT-i lidhur me këtë  çështje ua ka dërguar Udhëzimin Administrativ  të  gjitha DKA-ve duke u dhënë  udhëzime se si të  veprojnë në  mënyrë  që  të  zgjidhet në  mënyrën më  të  mirë  kjo çështje dhe që  të  mos mbetet as edhe një  mësimdhënës i diplomuar e që  ishte i angazhuar në  vitet e 13-ta pa normë  apo pa vend pune.
            SBASHK-u edhe përmes kësaj komunikate u drejtohet zyrtarëve të  lartë  në  DKA që  të  veprojnë konformë  kësaj dhe Udhëzimit Administrativ në  mënyrë  që  viti i ri shkollor të  fillojë  solemnisht. Nëse DKA-të  veprojnë kokë me vete dhe jashtë  kësaj marrëveshje dhe Udhëzimit Administrativ atëherë  SBASHK-u do të  reagojë  me të  gjitha veprimet e lejuara sindikale duke mos përjashtuar as grevën e përgjithshme.


 
 

Pushuesit në Durrës i shkruajnë  SBASHK-ut

Pesë ditë ishin pushimet  për 320 sindikalistë të SBASHK-ut e ato ikën si pesë minuta. Ky vlerësim del nga përshtypjet që pushuesit nga shumë komuna të Kosovës  i kanë  në letër.  Këtë gjë ata e kanë bërë spontanisht pa qenë të obliguar dhe prandaj  fjalët e tyre janë plot sinqeritet dhe të thëna nga zemra.
    Ne do të nxjerrim fjali nga këto letra  në mënyrë që t’i prezantojmë që të gjithë  nga pak në këtë shkrim përmbyllës për pushimet në ambientet e mrekullueshme të hotelit “Bonita” dhe të plazhit  në bregdetin shqiptar të Durrësit.  Po këto përshtypje do t’i ruajmë  dhe do të jenë në dispozicion  të secilit që ka dëshirë t’i lexojë të plota e të gjitha, por me kushtin që t’i lë prapë në zyrat e SBASHK-ut  sepse do t’i ruajmë për kujtim nga pushimet 23-28 qershor 2014.
“Falë nderojmë   SBASHK-un për këtë  organizim kaq të  mrekullueshëm. Falënderojmë  edhe menaxherin dhe gjithë  stafin e Hotelit “Bonita” për respektin që  na kanë  bërë ”, thuhet në  letrën e pushuesve nga Mitrovica.
“Madhështinë këtij organizimi ia begatonte shoqërimi i mësimdhënësve nga e tërë  Kosova . Ata bashkëbisedonin për arsimin. Ata ishin në  të  njëjtën
këngë  e në  të  njëjtën valle”, janë shprehur pushuesit nga Istogu.
“ Respekt për punën e madhe që    ka bërë  e po bën SBASHK-u. Ky është  një  respekt për njerëzit meritor të arsimit shqip. E dimë  që  ka edhe shumë  e shumë  kolegë  tonë  që  meritojnë të  vijnë në  pushime dhe shpresojmë se ata do ta kenë  këtë  kënaqësi viteve në  vijim”, thonë  pushuesit nga Klina.
“Udhëtimi i organizuar. Vendosja nëpër dhoma  në  mënyrën më  korrekte. Kujdesi i përgjegjësve dhe i kryetarit Rrahman Jasharaj. Respekti i gjithë  të  punësuarve në  “Bonita” dhe gjithë  ai respekt mes pushuesve janë virtyte që  e bëjnë  madhështor këtë aktivitet”, janë përshtypjet e pushuesve nga Peja.  

“Ishte  aq bukur. Ishte mrekullia vetë  dhe prandaj propozojmë që  SBASHK-u të  vazhdojë  me këtë  traditë  të  bukur. Me sjelljet e  tyre mësimdhënësit e Kosovës në  Durrës e nderuan profesionin e tyre human. Ju lumtë  të  gjithëve”, janë shprehur pushuesit nga Drenasi.
“Gjatë  pushimit u njohëm nga afër me gjithë  kolegët nga komunat tjera të  Kosovës. Kënaqësi ishte kur bashkëbisedonim, këndonim e vallëzonim të  gjithë  në  një  valle. Kjo traditë  duhet vazhduar dhe SBASHK-u meriton përgëzime”, thonë  në  letrën e tyre pushuesit nga Kaçaniku.
Lexues i nderuar, në  SBASHK kemi edhe  shumë letra të  tjera.  Kësaj radhe u ndalem të  letrat që  pushuesit i kanë  shkruar në  emër të  gjithë  pushuesve nga komunat e tyre. Letrat individuale që  janë me përplot fjalë  të  bukura e përgëzime do i botojmë  herëve tjera. Ju përshëndesim dhe të  320 pushuesit  i falënderojmë  për qëndrimin e tyre dinjitoz gjatë  gjithë  kohës që  nga 23 e deri më  28 qershor.


 

Atmosferë e këndshme e plot humor të lehtë në “Bonita”
Durrës,26.06.2014-Valët e qeta të detit shqiptar, atmosfera e këndshme e plot humor të lehtë, qëndrimi korrekt e i kulturuar i personelit dhe mikpritja e buzëqeshja vëllazërore e pronarit të Kompleksit Hotelier Turistik “Bonita”, z. Astrit Ismaili, kanë bërë që të 320 anëtarët e SBASHK-ut ta ndjejnë vetën e tyre mirë e plot relaksim. Kësaj atmosfere i kontribuojnë të gjithë duke treguar se janë plot dinjitet. Pushuesit komunikojnë lehtë e qetë me përgjegjësit e caktuar nga Këshilli Drejtues dhe me Komisionin e emëruar nga Kryesia e SBASHK-ut. Çdo  gjë po shkon bukur, po ditët e pushimit po ikin shpejt.
Përgjegjësit  Ramiz Polaci, Mustafë Beqiri, Taip Keqmezi,Kadri Thaqi, Lumni Drenjani, Beqir Berisha e Drita Luzha, të cilët këtë besim e kanë marrë nga Këshilli i Përgjithshëm, dhe Ymer Ymeri, Nezafete Jakupi e Jehona Oruqi të angazhuar nga Kryesia e SBASHK-ut takohen çdo mbrëmje dhe bëjnë qetazi analizën e ditës që kaloi.
 “Mësimdhënësit nga komunat, për të cilët përgjegjës jam unë, shprehen  të kënaqur dhe kanë lëvdata për çdo gjë. Pushimi po na shkon si është më se miri”, flet në takimin e tyre, z. Ramiz Polaci.
“Bukur e çdo gjë në rregull është edhe tek ne “, shprehet Mustafa duke shtuar se pushuesit nuk po shikojnë më komunat, po të gjithë bashkë po vallëzojnë, këndojnë e po përcjellin takimet e shahut, që janë bërë interesante dhe se deri në fund vështirë po dihet fituesi.
Lumniu, po ashtu tregon se atmosfera mes anëtarëve që përfaqëson ai është në nivel dhe se në pauzat e vogla pushuesit po mblidhen të një tavolinë që është kthyer në arenë të ndeshjes në shah.  
Kadriu, është i kënaqur me ato që ka dëgjuar nga bashkëbiseda me pushuesit. Ai takohet me shumë nga ta duke krijuar një atmosferë të këndshme e me plot humor të qetë.
Taipi, po ashtu shprehet i kënaqur nga bisedat me koleget e kolegët e tij. Ai tregon se në përgjithësi  të gjithë po kalojnë mirë dhe se janë të kënaqur me kushtet këtu.  
Edhe Drita ka fjalë të mira për gjithë atmosferën. Ajo përgëzon të 320 mësimdhënësit pushues këtu duke apeluar që në vitin e ardhshëm të ketë edhe më shumë kolege sindikaliste në pushimet e merituara e që i organizon tradicionalisht SBASHK-u. Të gjithë pajtohen me mendimin e Dritës.
 Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj bashkë me Ymerin , Nezin e Jehonën i dëgjojnë me vëmendje dhe ndjehen edhe ata mirë për këtë atmosferë spontane, por të këndshme. Për të kujtuar këto momente të bukura sindikalistët sipas idesë kreative të Jehonës dhe kolegeve të saj, kanë punuar një skulpturë nga rëra duke skalitur te to akronimin SBASHK si dhe logon.
Do theksuar se atmosferës festive te ambientet e Kompleksit Hotelier Turistik   po i kontribuon edhe kolegu ynë   Azem Jahiri  , i cili me tingujt  e bukur të sharkisë e me zërin prej një rapsodi të vërtetë ka bërë që afër tij të mblidhen pushues nga të gjitha komunat dhe të përcjellin këngët që  ai këndon me duartrokitje e me urimet më të mira.
  Vërtetë atmosferë e këndshme e plot humor të lehtë në “Bonita” e ditët e pushimit po ikin shpejt.


 

  c

SBASHK-u dërgoi në Durrës 320 punëtorë të arsimit nga e tërë Kosova


Në shenjë respekti për angazhimet dhe arritjet në procesin edukativo-arsimor, SBASHK-u dërgoi në bregdetin shqiptar 320 punëtorë të arsimit nga të gjitha Komunat e Kosovës. Këta sindikalistë janë vendosur në ambientet e bukura të Kompleksit Turistik Hotelier “Bonita” në Durrës dhe i janë mirënjohës SBASHK-ut për mundësinë e dhënë që të pushojnë por edhe të krijojnë njohje të reja e të shkëmbejnë  përvoja të punës edukative. Kjo traditë e mirë në SBASHK ka filluar para 4 vitesh dhe falë menaxhimit të mirë të mjeteve Fondi për rekreacion, që është formuar me vendimin e Këshillit Drejtues, ka mundësuar që numri i pushuesve të shtohet nga viti në vit.
Dërgimi i sindikalistëve të arsimit për pushime është vetëm njëri ndër aktivitetet e shumta të SBASHK-ut në këtë vit. Ata kanë zhvilluar edhe shumë aktivitete në ngritjen dhe forcimin  e kapaciteteve të sindikatës së tyre, në përgatitjen për t’u përballur me sfidat e kohës, në forcimin e komunikimit dhe unitetit she sfera të tjera me rëndësi për organizimin e mirëfilltë sindikal.
Në kryesinë e SBASHK-ut janë të vetëdijshëm se numri i punëtorëve të arsimit që meritojnë të dërgohen për pushime është shumë i madh, por ata kanë vepruar brenda mundësive që lejon Fondi për rekreacion e duke u bazuar në kriteret e përcaktuara nga Këshilli Drejtues, i cili ka vendosur që për pushime në Durrës të dërgohet  1 në çdo 60 anëtarë të SBASHK-ut nga gjithë komunat e Kosovës bazuar në kriteret konkrete që duhej plotësuar anëtarët e SBASHK-ut për të qenë në listën e pushuesve në bregdetin e bukur shqiptar. Që çdo gjë  të shkojë mirë, një punë korrekte e të angazhuar janë duke bërë edhe përgjegjësit për mirëvajtjen e pushimeve, që janë caktuar nga Këshilli Drejtues dhe komisioni i caktuar nga kryesia e SBASHK-ut.
Pushuesit ndjehen mirë buzë detit dhe u janë mirënjohës kolegëve të tyre dhe SBASHK-ut për mundësinë e dhënë për të kaluar në një atmosferë kaq të bukur 5 ditë pushimi. Ata falënderojnë edhe pronarin, Astrit Ismaili, dhe gjithë stafin e Kompleksit Turistik Hotelier “Bonita” për pritjen dhe për gjithë kujdesin që po tregojnë në mënyrë që çdo gjë të jetë në nivel gjatë gjithë kohës së pushimeve të merituara të këtyre anëtarëve të SBASHK-ut.


 

SBASHK-u dërgon320 sindikalistë  për pushime në Durrës

Prishtinë,20.06.2014-Krahas angazhimeve të shumta në shërbim të anëtarësisë kudo në Kosovë, SBASHK-u po vazhdon edhe këtë vit me aktivitetin tradicional për dërgimin e një numri të konsiderueshëm anëtarësh për pushime në bregdetin e bukur shqiptar. Këshilli i Përgjithshëm dhe Kryesia  e SBASHK-ut e kishin marrë me shumë përkushtim këtë aktivitet dhe  prandaj kishin caktuar me kohë përgjegjësit e këtij aktiviteti nga të gjithë regjionet e Kosovës. Atyre Kryesia e SBASHK-ut ua ka shtuar edhe tre anëtarë. Të gjithë së bashkua kanë mbajtur disa takime pune për ta konkretizuar aktivitetin këtë të premte me një takim përmbajtjesor pune. Komisioni ka vlerësuar se nga Komunat e Kosovës kanë arritur listat e pushuesve, numri i përgjithshëm i të cilëve arrijnë në 320. Për udhëtimin e tyre sa më të mbarë do të përkujdesën sindikalsitët  Ramiz Polaci, Mustafë Beqiri, Taip Keqmezi,Kadri Thaqi, Lumni Drenjani, Beqir Berishae Drita Luzha, të cilët këtë besim e kanë marrë nga Këshilli i Përgjithshëm. Angazhime të mëdha në mirëvajtjen e pushimeve kanë bërë edhe Ymer Ymeri, Nezahate Jakupi e Jehona Oruqi. Këta dhjetë veprimtarë sindikalë angazhimet e tyre në shërbim të pushimeve sa më të organizuara do t'i vazhdojnë edhe gjatë gjithë qëndrimit të këtyre320 sindikalistëve në ambientet e bukura të Kompleksit Hotelier Turistik “Bonita” në Durrës. Pushimet e këtyre sindikalistëve fillojnë të hënën ,23 qershor e për t’u përmbyllur më 28 qershor. Në mbledhjen e komisionit është thënë se gjatë pushimeve të këtyre sindikalistëve do të zhvillohen edhe aktivitete sindikale dhe do të ketë takime me sindikalistët e arsimit shqiptarë për të bashkëbiseduar e bartur përvoja të angazhimeve sindikale. Pjesëmarrësit e këtij aktiviteti rekreativ do të kenë mundësi të shprehin përshtypjet e tyre në një ditar të veçantë dhe ato do të barten pastaj në gazetën elektronike të SBASHK-ut.


 

 

SBAShK-u nënshkroi Marrëveshje bashkëpunimi me Kompleksin Hotelier Turistik "Bonita" nga Durrësi

Prishtinë, 19 Qershor 2014

Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës (SBASHK) sot me datë 19.06.2014 nënshkroi marrëveshje bashkëpunimi me Kompleksin Hotelier “Bonita” nga Durrësi, në mënyrë që shërbimet e këtij të fundit të ofron me 20 % më lirë për të gjithë mësimdhënësit që posedojnë kartela identifikuese të SBASHK-ut.
Sipas marrëveshjes së nënshkruar nga kryetari i SBASHK-ut, z.Rrahman Jasharaj dhe administratori i Kompleksit Hotelier “Bonita”,z. Astrit Ismajli, të gjithë anëtarët e SBASHK-ut gjatë shfrytëzimit të këtij Kompleksi Hotelier vetëm duhet të identifikohen si sindikalist përmes kartelës, në mënyrë që të marrin shërbimet me 20 % më lirë. Po ashtu, sipas marrëveshjes së nënshkruar zbritja për anëtarët e SBASHK-ut do të vlejë gjatë gjithë vitit e jo vetëm në sezonë.
Ky moment ka gëzuar SBASHK-un ngase konsiderohet si nismë e mbarë në realizimin e përpjekjes që për anëtarët e SBASHK-ut, të cilët posedojnë kartela  identifikimi të gëzojnë zbritje çmimesh me bizneset me të cilat do të arrihen  marrëveshje si kjo me  Kompleksin Hotelier  Turistik ‘’BONITA ‘’ në Durrës, Shqipëri.


Dy seminare të përfunduara me sukses

Dy seminaret e filluara  më 13 qershor kanë përfunduar me sukses. Të dy këto aktivitete janë lidhur me projektin e përbashkët të KEC-it dhe SBASHK-ut e që mbështeten financiarisht nga Këshilli i Evropës dhe kanë qëllimin e përbashkët të fuqizimit të rolit të SBASHK-ut në hartimin e politikave arsimore. Në  njërin seminar pjesëmarrësit  me ligjëruesit  z.Enver Krasniqi  dhe z, Hajdar Hoxha kanë shtruar çështje me rëndësi lidhur me ngritjen e fondeve dhe menaxhimin e financave. Kjo temë ka zgjuar kërshërinë e sindikalistëve të arsimit të cilët  ishin pjesë e këtij aktiviteti. Ata kanë treguar se njohin mirë disa çështje nga kjo sferë, por edhe kanë shtuar dituritë përmes  fakteve e shembujve që ka  prezantuar ligjëruesit.
Seminari tjetër kishte për qëllim trajnimin e pjesëmarrësve  për një çështje tejet me rëndësi. Ata përmes ligjëratave dhe punës në grupe duke u gjetur në situata të ndryshme , që parashihnin format dhe mundësitë e dialogut janë trajnuar që në të ardhmen të jenë përfaqësues të denjë të SBASHK-ut  në dialogun social për qeshje me rëndësi të arsimit në Kosovë dhe në mbrojtje të kërkesave dhe të drejtave të mësimdhënësve .
Përshtypjet e deklaruara të pjesëmarrësve dhe vlerësimi i ligjëruesve z. Lulzim Dragidella dhe z,Bujar Thaçi për angazhimet dhe arritjet tregojnë se që të dy këto seminare kanë përfunduar me sukses.
Të kujtojmë se këto janë vetëm disa nga aktivitet e SBASHK-ut.


Vazhdon të realizohet me sukses Projekti i përbashkët mes KEC-it dhe SBASHK-ut

Durrës, 13 Qershor 2014
Po vjen duke u shpalosur me sukses projekti i përbashkët i KEC-it dhe SBASHK-ut,që është financuar  nga KE (Këshilli Evropian). Projekti ka për qëllim fuqizimin e rolit të SBASHK-ut në hartimin e politikave arsimore. Për t’u arritur ky qëllim është paraparë të bëhet trajnimi përmes seminareve i një numri të konsiderueshëm të veprimtarëve dhe anëtarëve të SBASHK-ut  nga e tërë Kosova. Në shërbim të kësaj në këtë fund të javës janë duke u mbajtur dy seminare. I pari ka për temë kryesore forcimin e kapaciteteve në udhëheqjen efektive të dialogut social dhe në të janë përfshirë 34 sindikalistë të arsimit nga komunat e Kosovës. Ata janë duke shtuar dituritë për mënyrën e dialogut me të tjetër përmes ligjëratave të prof. Dr. Lulzim Dragidella dhe asistentit të tij z.Bujar Thaçi. Ky seminar po tregon se një numër i anëtarëve të SBASHK-ut ka njohuri të mira nga kjo sferë dhe kjo nënkuptohet ngase ata kanë qenë pjesë e dialogut me MASHT-in dhe me institucione të tjera të Kosovës dhe për këtë flasin edhe arritjet e shumta në shërbim të mbrojtjes së të drejtave dhe kërkesave legjitime të mësimdhënësve. Pjesëmarrësit u janë mirënjohës KE-së dhe KEC-it që ua ka mundësuar që ky seminar i radhës të mbahet në ambientet e bukura në “Bonita”


 

Prishtinë, 13 Qershor 2014
Në të njëjtat data një numër tjetër i sindikalistëve të arsimit janë pjesë aktive e seminarit tjetër me temën kryesore “Ngritja e fondeve dhe menaxhimi financiar”. Edhe ky seminar është në funksion të fuqizimit të rolit të SBASHK-ut në hartimin e politikave arsimore dhe po mbahet në ambientet e KEC-it në Prishtinë.    Ligjëruesi me përvojë në këtë lami z.Enver Krasniqi do arrij të shtojë njohuritë e sindikalistëve të arsimit për mënyrën e krijimit të fondeve te Sindikatat e Evropës dhe botës në mënyrë që ato përvoja të përcillen edhe te ne, sepse është kërkesë e sindikatave simotra dhe e kohës që çdo sindikatë të qëndrojë në këmbët e veta edhe në aspektin material.


 

 

U mbajt takimi  me Kryetarët e Kuvendeve të Sindikatave  Komunale të SAF e SAM dhe SUSHK-ut

Prishtinë.11.06.2014-Duke u bazuar në detyrat konkrete që e presin SBASHK-un e me qëllim që të merren vendime bashkërisht, është mbajtur takimi i radhës i  me kryetarët e Kuvendeve të Sindikave Komunale të SAF e SAM dhe SUSHK.
Nga vendimet që duhet veçuar është ai që të vazhdohet me aktivitetin tradicional të dërgimit të një numri  të konsiderueshëm anëtarësh të SBASHK-ut  për pushime ne bregdetin shqiptar -Durrës.  Duke respektuar kriteret e përcaktuara me kohë  këtë vit në bregdetin e bukur shqiptar nga 23 qershori do të gjenden 310 anëtarë të SBASHK-ut nga të gjitha komunat e Kosovës.  Në Këshillin Drejtues është thënë se janë kryer gjithë parapërgatitjet për këtë aktivitet dhe se janë 7 anëtarë të komisionit nga komunat dhe 3 të tjerë  nga niveli qendror që do të përkujdesen që pushimi të kalojë në atmosferë relaksimi, por edhe të punës në aktivitete sindikale. Sqarime lidhur me këtë aktivitet ka dhënë menaxheri financiar i SBASHK-ut, z. Ymer Ymeri.
Në këtë takim pune Kryesia, kryetari Rrahman Jasharaj  dhe shumë nga anëtarët e KD-së kanë kujtuar  angazhimet dhe aktivitetet e shumta që janë zhvilluar nëpër komuna si dhe në qendër .Është vlerësuar bashkërisht se vërehet  një ritëm i mirë pune dhe uniteti.
Po ashtu në këtë takim është vendosur  që të vazhdojmë angazhimin  së bashku  rreth punëve   dhe detyrave që na presin  në ditët në vijim, duke veçuar angazhimin për vizita nëpër shkolla dhe komuna si dhe për bashkëbisedat me anëtarësinë kudo në Kosovë.

 Vazhdojnë aktivitetet e SBASHK-ut nëpër Komunat e Kosovës 

    Ishte krijuar një atmosferë festive në SHM të Bujqësisë “Zenel Hajdini” në Ferizaj  me rastin e donacionit anglez për këtë vatër të arsimit.  Zyrtarët e pushtetit lokal në Ferizaj në krye me kryetarin  z.Muharrem Sfarqa,  drejtori i shkollës z.Eshref Qerimi, me të punësuarit këtu dhe përfaqësuesi i SBASHK-ut, z.Rexhep Sadiku i kanë përgatitur një mikpritje ambasadorit anglez z.Cliff në shenjë  respekti për ndihmën e madhe të popullit anglez për Kosovën nëpër dekada dhe vite.
Nënkryetari i SBASHK-ut, z. Rexhep Sadiku në përshëndetjen e tij ka ngritur kërkesën që në këtë komunë mos të mbetet  pa vend pune as edhe një mësimdhënës, që ishte i angazhuar me vitet e 13-ta. Ai pastaj i ka dhuruar ambasadorit z.Cliff një orë dore me shenjën e SBASHK-ut duke e falënderuar për angazhimet e shtetit të tij.
 “Të shkojmë në familjen e madhe evropiane edhe si shtet i Kosovës edhe si sindikatë  së bashku me kombin e nderuar anglez i cili nuk na ka lënë vetëm as në momentet  tepër të vështira për ne e as në ecjet drejt forcimit të shtetësisë sonë”,  është shprehur nënkryetari z.Sadiku.  Ambasadori anglez është ndier i nderuar me pritjen dhe respektin  e merituar që ka hasur këtu duke premtuar se shteti i tij edhe në të ardhmen do të përkrah Kosovën në rrugëtimin e saj drejt prosperitetit dhe BE-së.


Kuvend pune i SAF e SAM  në Skenderaj

Kryetari i Kuvendit të SAF e SAM në Skenderaj, z. Ramiz Polaci kishte ftuar takimin me kryetarë të Shoqatave sindikale të institucioneve të arsimit parauniversitar  të Komunës së Skenderajt.  Në këtë takim të frytshëm pune kanë marrë pjesë edhe kryetari i SBASHK-ut, z.Rrahman jasharaj dhe menaxheri financiar z.Ymer Ymeri.
Është vlerësuar se në Skenderaj, sindikata e arsimit ka një organizim të shkëlqyer  dhe se ka zhvilluar një numër të konsideruar  aktivitetesh. Të pranishmit kanë uruar  kryetarin dhe Kryesinë e SBASHK-ut për angazhimet dhe arritjet konkrete, por edhe kanë kërkuar që ky aktivitet të vazhdojë edhe në të ardhmen në të gjitha sferat me interes për arsimin .
Ishte ky një moment festiv në të cilin janë ndarë nga dy ekzemplarë të Kontratës Kolektive për secilën vatër arsimore dhe një për drejtorin e DKA-së.
Delegacioni i SBASHK-ut në bashkëbisedë me anëtarët e Kuvendit të SAF e SAM të Skenderajt është përgjigjur në disa pyetje që lidheshin me veprimtarinë  dhe angazhimet e SBASHK-ut.


 

 

Vizitë pune  e SBASHK-ut në  Gjimnazin “Ulpiana”  Lipjan

Lipjan, 6 Qershor 2014

Në kuadër të vizitave nëpër shkollat e Kosovës, një delegacion i SBASHK-ut, i përbërë  nga  kryetari z.Rrahman Jasharaj, menaxheri financiar z.Ymer Ymeri dhe kryetari i Kuvendit të SAF e SAM të Lipjanit, z. Rrustem Bublica kanë vizituar Gjimnazin “Ulpiana”.
Fillimisht ata janë pritur  në një takim vëllazëror  nga drejtori i këtij institucioni arsimor, z. Semir Gashi dhe kryetari i Shoqatës sindikale , z. Ali Tmava. Drejtori ka njoftuar mysafirët me arritjet në këtë Gjimnaz  dhe me planet për të ardhmen në shërbim të arsimimit të brezave të ri nga kjo komunë. Pas kësaj bashkërisht  kanë vazhduar takimin me mësimdhënësit dhe të punësuarit tjerë të kësaj vatre arsimore.

Kryetari i SBASHK-ut ka falënderuar drejtorin dhe gjithë të pranishmit për mikpritjen dhe pastaj i ka informuar ata për aktivitetet, angazhimet dhe arritjet e
SBASHK-ut duke u ndalur në formimin e komisioneve të përbashkëta të MASHT-it dhe SBASHK-ut për Ligjin e viteve ‘90-‘99 dhe për përcjelljen e implementimit të Kontratës Kolektive. Lidhur me këto çështje ka pasur  interesim dhe pyetje nga mësimdhënësit e Gjimnazit “Ulpiana”. Duke u përgjigjur në këto pyetje, menaxheri financiar i SBASHK-ut, z.Ymer Ymeri, ka dhënë përgjigje konkrete e të bazuara në argumente e fakte nga veprimtaria e SBASHK-ut lidhur me çështjet konkrete.
Pas këtij takimi delegacioni i SBASHK-ut është gjendur edhe në ambientet e SHM “ Adem Gllavica”. Drejtori i këtij institucioni arsimor dhe shumë nga të punësuarit këtu kanë shprehur shqetësimin se çfarë do të ndodhë me mësimdhënësit që këtë vit shkollor kanë qenë të angazhuar me vitet e 13-ta. Ata kanë  marrë përgjigje se SBASHK-u është angazhuar edhe lidhur me këtë çështje dhe ka marrë përgjigje në MASHT se as një mësimdhënës i diplomuar e që ka qenë i angazhuar në këto paralele nuk do të mbetet pa vend pune.


 

SBASHK-u ka filluar publikimin e gazetës elektronike, më poshtë mund të lexoni numrin e parë

 

 

 


 

Ka nisur ndarja e kartelave sindikale edhe në Viti

Viti, 3 Qershor 2014

Kryetari i Kuvendit të SAF e SAM të Vitisë, z. Murat Abazi, bashkë me kryesinë dhe veprimtarët tjerë sindikalë janë duke vazhduar me aktivitetet në këtë komunë. Këtyre ditëve atje ka nisur ndarja e kartelave të identifikimit për anëtarët e SBASHK-ut në institucionet arsimore “Kenan Halimi” dhe “Gjon Sereqi” për të vazhduar në të ardhmen edhe me shkollat e tjera të kësaj komune.
    Kryetari Murat Abazi thekson se po shkohet me radhë në ndarjen e kartelave ashtu si ato shtypen në Prishtinë për shkollat e komunave të Kosovës. Ai ka parë nga afër në qendër se procesi i vënies së shënimeve në data bazë e pastaj edhe shtypja e kartelave është një proces që do kohë dhe prandaj ky aktivitet për t’u përfunduar i tëri kërkon durim dhe afate të konsiderueshme, jo pse mungon angazhimi, por pse procesi i punimit të karteleve është i tillë. Z.Abazi shton se në kuadër të angazhimeve sindikale ai me Kryesinë  e Kuvendit të SAF e SAM të Vitisë do të vizitojë edhe shumë shkolla për të bashkëbiseduar  nga afër me anëtarët e sindikatës e për të parë se cilat angazhime duhet bërë në shërbim të arsimit të kësaj komune.


 

 Kontrata Kolektive e arsimit  është  pritur mirë  edhe në  Viti

Viti, 28 Maj 2014


Pas nënshkrimit, Kontrata Kolektive e arsimit u botua dhe ka filluar të  udhëtojë  drejt mësimdhënësve sindikalistë , drejtorëve të  shkollave dhe drejtorëve të  DKA-ve.  Kjo Kontratë  është  pritur mirë  edhe në  Komunën e Vitisë . Në  një   ceremoni festive kryetari i Kuvendit të  Sindikatave të  SAF e SAM të  Komunës së  Vitisë, z. Murat Abazi i ka dorëzuar një  ekzemplar të  Kontratës Kolektive,  Drejtorit të  DKA-së  së  kësaj komune, z. Qahil Sinani.  Ata pastaj kanë  bashkëbiseduar dhe janë zotuar se  do të  angazhohen bashkërisht në  shërbim të  arsimit dhe do të  jenë  zë  i fuqishëm i të  punësuarve në  arsim në  përpjekje për të  realizuar të  drejtat dhe kërkesat e tyre të  drejta.  Drejtori Sinani ka falënderuar  të  parin e Sindikatave të  Arsimit në  Viti, z. Murat Abazi për vizitën dhe ka  përgëzuar Sindikatën për nënshkrimin dhe shpërndarjen e Kontratës, duke u shprehur i sigurt se ajo është  mbështetje e fortë  e të  gjithëve për arritje edhe më  të  mëdha në  edukimin dhe arsimin e brezave në  këtë  Komunë .


 

SBASHK-u  takohet me mësimdhënësit e Lipjanit

Në kuadër të vizitave nëpër komuna me qëllim të bashkëbisedimit me kolegët sindikalistë, një delegacion i SBASHK-ut ka vizituar tri shkolla të Komunës së Lipjanit.  Kryetari z.Rrahman Jasharaj,  menaxheri  financiar z.Ymer Ymeri  të shoqëruar nga kryetari i Kuvendit të Sindikatave të SAF e SAM të Lipjanit, z. Rrutem Bublica, janë gjendur fillimisht në ambientet e shkollës “7 Marsi” dhe në një atmosferë  vëllazërore kanë bashkëbiseduar me mësimdhënësit dhe drejtorin e kësaj vatre arsimore.

Në vazhdim të kësaj vizite  përfaqësuesit e SBASHK-ut janë gjendur në shkollën “Ismajl Luma”.  Kushdo që viziton këto shkolla do të ndjehej mirë dhe krenar që ka vatra të tilla arsimore. Drejtori, z.Driton Sadiku, kryetari i sindikatës  së shkollës, z.Naim Bahtiri dhe mësimdhënësit që gjendeshin në ndërrimin e paradites kanë bashkëbiseduar me mysafirët duke u treguar për arritjet e shkollës në procesin edukativo-arsimor. Ata kanë shtruar edhe pyetje që lidheshin me angazhimet aktuale të  SBASHK-ut dhe pastaj kanë shikuar bashkërisht përmbajtjen e  Kontratës së re Kolektive.

Përfaqësuesit e SBASHK-ut bashkë me z. Bublica   duke u munduar të përfshijnë shkolla të terreneve të ndryshme  kanë shkuar edhe në shkollën “Kadri Beba”. Mësimdhënësit këtu kanë shtruar shumë pyetje dhe kanë kërkuar edhe më shumë angazhime nga SBASHK-u. Ata  nga përfaqësuesit e SBASHK-ut kanë marrë përgjigje të argumentuara me shifra e fakte.


 

 Edhe një Seminar i përmbyllur me shumë sukses

Ka nisur të shpaloset me sukses një Projekt i madh i KEC-it  dhe SBASHK-ut  e që ka për qëllim forcimin e SBASHK-ut  dhe përgatitjen në përballje me sfidat dhe kërkesat e kohës.  Ky projekt i madh është financuar nga BE-ja dhe po zhvillohet me shumë sukses. Angazhimi i radhës ishte Seminari  me temën kryesore “Vlerësimi organizativ dhe zhvillimi i burimeve njerëzore në SBASHK”.
Vetë natyra e punës së këtij seminari ka kërkuar që në të të jenë të përfshirë kryetarët e Kuvendeve të Sindikatave të  SAF e SAM të Kosovës dhe ai i SUSHK-ut. Kjo ngase ata duhet të jenë të parët në ndërmarrjen e iniciativave dhe në kryerjen e detyrave në shërbim të gjithë anëtarësisë.  Seminari, edhe  pse ishte katër (4) ditor  angazhimi i përkushtuar i ligjëruesit z.Osman Buleshkaj dhe përkushtimi i pjesëmarrësve ka bërë që për as edhe një moment të  mos mungonte atmosfera e punës. 
Nga tema kryesore  “Vlerësimi organizativ dhe zhvillimi i burimeve njerëzore në SBASHK” janë shpalosur pastaj shumë çështje dhe pjesëmarrësit kanë mësuar gjëra të reja të cilat gjatë ushtrimeve e punës në grupe i kanë kthyer në dituri të përvetësuara. Çështja  e angazhimeve të reja në shërbim të anëtarësisë, komunikimi dhe informimi me kohë dhe i saktë i sindikalistëve dhe opinionit, vlerësimi dhe vetëvlerësimi, qasja e drejt në shërbim të SBASHK-ut i angazhimit me të tjerët, forcimi i resurseve njerëzore, përgatitja e kuadrove udhëheqëse për t’u përballur me sfidat, gjetja e mundësive të reja për të plotësuar kërkesat e drejta të anëtarësisë,  format e komunikimit me pushtetin lokal dhe qendror për të gjetur zgjidhje për çështjet e shtruara nga anëtarësia, ishin vetëm disa nga çështjet e shtruara nga ligjëruesi z.Buleshkaj. Pjesëmarrësit janë shprehur se ishte ky një seminar shumë i qëlluar dhe i suksesshëm dhe se të gjithë kanë mësuar gjëra të reja që do  t’i vënë në shërbim të aktiviteteve të përditshme sindikale. Ata i janë mirënjohës BE-së, e cila ka financuar këtë aktivitet të rëndësishëm.
    Ajo që duhet shtuar është se anëtarët e KD-së  dhe Kryesia e SBASHK-ut gjatë ditëve të Seminarit  nuk janë marrë vetëm me detyrat që shtroheshin aty, por  kanë zhvilluar edhe takime me rëndësi me komisionin e MASHT-it, duke dhënë kontribut në tekstin final të Projektligjit për mësimdhënësit e viteve 90-99 dhe duke zhvilluar një takim vëllazëror me kryetarin e SPASH-it, z. Nevruz Kaptelli dhe delegacionin që shoqëronte atë. Vlerësim i përbashkët nga ky takim ishte se marrëdhëniet mes SBASHK-ut  dhe Sindikatave të Arsimit të Shqipërisë janë vëllazërore dhe se bashkërisht do të punojnë për Projekte dhe angazhime të përbashkëta në shërbim të anëtarësisë.


 

Takim vëllazëror i përfaqësuesve të SPASH-it me Këshillin Drejtues të SBASHK-ut
Durrës,24.05.2014-Për t’i përgëzuar për angazhimet dhe arritjet e për të zhvilluar një bashkëbisedë vëllazërore, kreu i  SPASH-it, z. Nevruz Kaptelli  me bashkëpunëtorët e tij  Shaban Duka e Isa Halili janë gjetur mes anëtarëve të Këshillit Drejtues të SBASHK-ut, të cilët për katër ditë kanë zhvilluar një Seminar të suksesshëm me temën bazë “Forcimi i rolit të SBASHK-ut në rrjedhat e përgjithshme të arsimit”.
Kryetari Kaptelli ka përgëzuar SBASHK-un për  arritjet dhe angazhimet duke marrë si shembull edhe përkushtimin në këtë Seminar. Ai pastaj ka uruar edhe nisjen e procesit të punimit të kartelave për sindikalistët e arsimit nga Kosova. Kaptelli dhe bashkëpunëtorët e tij  në takimin e kryetarin dhe kryesinë  e SBASHK-ut kanë shprehur interesimin e madh të Sindikatave të Arsimit Shqiptar që edhe ata të gjejnë mënyrën e dëshiruar që të jenë pjesë e përkrahjes së BE-së për të nisur me procedurën përgatitore për punimin e kartelave të tilla për mësimdhënësit e Shqipërisë.
Kryetari i SBASHK-ut , z.Rrahman Jasharaj bashkë me anëtarët e Kryesisë  dhe me anëtarët e Këshillit Drejtues    kanë siguruar kryetarin z.Kaptelli se do të angazhohen që donatori i këtij projekti të përkrah kërkesën e sindikalistëve shqiptarë të arsimit dhe të krijohen mundësi që edhe ata të kenë kartelet e tyre, të cilat do t’u mundësojnë të identifikohen, edhe që të hapin mundësi të komunikimit me  firmat e mëdha për zbritje çmimesh të artikujve për poseduesit e këtyre kartelave. Të dy palët janë shprehur të gatshëm për vazhdimin e bashkëpunimit vëllazëror në të gjitha sferat sindikale e në shërbim të arsimit.


 

Teksti  i Projekt ligjit për mësimdhënësit e viteve 90-99 drejt  finalizimit


Durrës,24.05.2014- Zyrtarët e lartë të MASHT-it, z.Agim Bërdyna, z.Isni Kryeziu,z. Fehmi Zylfiu,z. Alush Istogu, z.Dëfrim  Gashi së bashku me z. Ymer Ymeri, z. Lutfi Mani, z.Bardh Bardhi e Rrahman Jasharaj nga SBASHK-u kanë vazhduar punën intensive edhe gjatë këtyre ditëve në përpjekje për të  akorduar  qëndrimet e për të ardhur te teksti final i Projekt ligjit për mësimdhënësit e viteve 90-99. Ky komision  punonte bashkërisht dhe me plot sinqeritet dhe vëzhguesit nga anash nuk do të dallonin dot se kush është përfaqësues i pushtetit  e kush vjen nga oponenca apo SBASHK-u. Kjo është rezultat i respektit të lartë për kontributin dhe sakrificat e mësimdhënësve shqiptarë të Kosovës  në rrugëtimin e Kosovës drejt shtetësisë.
“Respekti i madh që ka gjithë populli i Kosovës për mësimdhënësit e viteve 90-99 na shton obligimin për të punuar me përkushtim në këtë Projekt ligj. Kemi punuar bashkë me përfaqësues të SBASHK-ut dhe jemi munduar që  tekstin ta bëjmë sa  më të qartë dhe të mos lëmë mundësi për interpretime të ndryshme. Na ka mbetur edhe pak punë dhe teksti i plotë i këtij Projekt ligji do të jetë i gatshëm të procedohet tutje”, është shprehur zyrtari i lartë i MASHT-it, z. Agim Bërdyna. Edhe përfaqësuesit  e SBASHK-ut kanë dhënë kontributin e tyre në këtë angazhim. Ata gjithë këtë e shohin si nderë që u është bërë në përpjekje për t’i  çmuar drejt e meritueshëm  gjithë personat e merituar për shtetësinë e Kosovës e që në vite shumë të vështira u bënë digë e fortë  për të mbrojtur arsimin e kulturën shqiptare të Kosovës nga furtunat e pushtuesit. Ky komision do të ketë edhe një takim për të parë edhe një  herë gjithë punën e bërë e për ta dhënë mendimin përfundimtar për një Ligj, për të cilin shpresohet se do të njohë e respektojë punën e madhe të gjithë atij lumi punëtorësh të arsimit që kanë dhënë kontributin e tyre të lartë për shtetësinë e Kosovës.Durrës,22.05.2014-Fillim  i mbarë i seminarit të dytë  “Fuqizimi i Rolit të SBASHK-u”
Projekti i përbashkët  KEC- SBASHK , i mbështetur nga  BE-ja është duke vazhduar me sukses e që ka për qëllim  fuqizimin e rolit të SBASHK-ut  në të gjitha sferat e organizimit sindikal e me qëllim që  sindikata e mësimdhënësve të Kosovës të jetë sa më e organizuar dhe e përgatitur për t’u përballur me sfidat e kohës dhe për të hapëruar me aktivitete, angazhime e arritje krahas Sindikatave simotra të Ballkanit, Evropë dhe Botës.
    Në vazhdimësi të realizimit të këtij Projekti  përmbajtjesor  ka nisur mbarë edhe seminari i radhës, që vë në pah e jep mundësi diskutimi e kontributi për shumë çështje të rëndësisë së veçantë për ta bërë SBASHK-un edhe më unik  dhe më të përgatitur për të vazhduar me punë e arritje.
KEC , i mbështetur financiarisht nga BE-ja, ka zgjedhur kësaj radhe Durrësin për të mbajtur këtë seminar. Kjo është bërë në shenjë respekti për bashkëpunimin e mbarë me SBASHK-un dhe nga dëshira që të krijojë atmosferë të mirë pune, por edhe të nxis me tepër aktivitetin sindikal të  kryetarëve të niveleve komunale për punën e përkushtuar në aktivitete sindikale gjatë gjithë vitit.
    Në ditën e parë ligjëruesi Osman Buleshkaj ka arritur të krijojë atmosferë të gjallë pune dhe të nxis pjesëmarrësit që të mos jenë dëgjues pasivë, por të jenë pjesë aktive e gjithë këtij aktiviteti. Ata me të dëgjuar shpalosjen e temës së parë nga z. Buleshkaj kanë krijuar grupe pune dhe janë dëshmuar  se janë njohës të mirë të aktualitetit sindikal dhe se kanë ide të mira për të bërë një Strategji të kompletuar  për përforcimin e sindikatës  së tyre. 


 

SBASHK-u  vazhdon vizitat nëpër shkolla

Prishtinë,21.05.2014-Me qëllim që të jemi sa më afër anëtarësisë dhe të bashkëbisedojmë për gjithë çështjet me ta, ne Kryesia e SBASHK-ut po vazhdojmë me vizitat nëpër shkollat e Kosovës.  Këtë të mërkurë ne ishim të ftuar tek  drejtori i SHFMU “Drita”  Majac –Podujevë.
    Drejtori i kësaj vatre të njohur arsimore, z. Ahmet Gashi, kryetari i Shoqatës Sindikale , z. Besim  Gashi dhe gjithë kolektivi kishin  përgatitur një pritje vëllazërore për delegacionin e  SBASHK-ut. Pastaj në një atmosferë të mrekullueshme është bashkëbiseduar për shumë angazhime e detyra që janë bërë e që duhen bërë në shërbim të arsimit shqip.
    Në shenjë kujtese për gjithë angazhimet e mëdha  të Ahmet Gashit në veprimtaritë sindikale në vitet  e vështira të okupimit dhe në shenjë  respekti për gjithë punën e madhe të këtij veprimtari në shërbim  të unitetit sindikal dhe arritjeve të vazhdueshme në procesin mësimor, SBASHK-u  publikisht i ka dorëzuar këtij punëtori të devotshëm të arsimit një mirënjohje të veçantë dhe një orë dore.

    “Është fat për Ju që e keni drejtor Ahmetin. Për mua  është kënaqësi dhe nder që kam punuar me të që moti në angazhimet sindikale. Nga Ahmet Gashi kam mësuar shumë për sindikalizmin dhe do të vazhdojë të këshillohem për të qenë arritjet sa më të mëdha”, është shprehur gjatë  festës së dorëzimit të kësaj mirënjohje, kryetari i SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj.  Në kuadër të këtij takimi nënkryetari i parë i SBASHK-ut, Lutfi Mani dhe menaxheri financiar Ymer Ymeri iu  janë përgjigjur pyetjeve të sindikalistëve të kësaj shkolle e që kishin të bënin me Kontratën dhe me veprimtarinë e Komisioneve të formuara në marrëveshje me MASHT-in.
Drejtori dhe të punësuarit në këtë vatër arsimore kanë shtruar një drekë për mysafirët duke dëshmuar kështu se kjo pjesë e Kosovës është e krenarisë, besës dhe mikpritjes.

 


 

Kontrata Kolektive nisi rrugëtimin drejt shkollave

Prishtinë,20.05.2014-Kryetari  i Kuvendit të SAF e SAM të Komunës së Podujevës, z. Isuf Gashi kishte ftuar Kryesinë e këtij Kuvendi për
një takim solemn me delegacionin e SBASHK-ut. Arsyeja ishte se  Kontrata Kolektive po niste rrugëtimin drejt  shkollave të Kosovës.  Në një bashkëbisedë të sinqertë  e duke u ndierë të barabartë sindikalistët kanë shtruar shumë çështje dhe  kanë marrë përgjigje nga kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj, nga nënkryetari Rexhep Sadiku dhe menaxheri financiar Ymer Ymeri.
    Kryetari i SAF e SAM të Podujevës duke hapur këtë takim ka thënë se bashkërisht mund të shënohen arritje dhe ka kërkuar angazhim të vazhdueshëm të  Kryesisë së SBASHK-ut për vënien në jetë të kërkesave  të anëtarësisë.
Përfaqësuesit e SBASHK-ut kanë folur  për arritjet e përbashkëta  dhe janë shprehur të gatshëm të vazhdojnë me angazhimet për të qenë zë i mësimdhënësve sindikalistë të krejt Kosovës. Ata janë përgjigjur në pyetjet e pjesëmarrësve të takimit dhe kanë pranuar edhe këshilla e detyra konkrete.  Të gjithë janë pajtuar se bashkë e në SBASHK do të arrijnë suksese  edhe më të mëdha në realizimin e gjithë kërkesave të anëtarësisë.
Pas kësaj  janë ndarë ekzemplarët e parë të Kontratës Kolektive , e cila kështu ka nisur rrugëtimin drejt shkollave të Kosovës.


 

 

 

 

Prishtinë, 20 maj 2014

Delegacioni i SBASHK-ut  takohet me Rektorin   e UP-së, z. Anton Berishaj

Për ta informuar për  veprimtaritë sindikale  dhe për të bashkëbiseduar për angazhime të përbashkëta në shërbim të Arsimit  në Kosovë, kryetari i SBASHK-ut, z.Rrahman Jasharaj, bashkë me kryetarin e SUSHK-ut, z. Bardh Bardhi dhe zyrtaren ,znj. Vlora Rexhepi kanë vizituar Rektoratin  e UP-së dhe janë takuar me Rektorin  z. Anton Berishaj.


Kryetari i SBASHK-ut, z. Jasharaj , ka informuar Rektorin  Berishaj për angazhimet dhe arritjet duke u ndalur të ngritja e  pagave, të nënshkrimi i Kontratës Kolektive për Arsimin Parauniversitar  me MASHT-in dhe për formimin e komisioneve të përbashkëta  SBASHK- MASHT ,  që do të punojnë  në Ligjin për  mësimdhënësit e viteve ‘90-‘99 dhe  përgatitjen e parakushteve për vënien në jetë të Kontratës Kolektive. Rektori z.Berishaj  ka lavdëruar angazhimet e SBASHK-ut dhe veçmas ka përgëzuar ata për formimin e Komisionit të përbashkët për “Ligjin  për Statutin e Arsimtarëve Shqiptar  të Republikës së Kosovës nga viti shkollor 1990/91 deri në vitin shkollor  1998/99. Rektori ka porositur SBASHK-un që ky Ligj të punohet me kujdes dhe të mos harrohet askush që në ato kohë të vështira , por krenare , ka dhënë kontribut në ruajtjen e  arsimit dhe kulturës shqiptare nga sulmet e pareshtura të pushtuesit. “Ju përgëzoj për angazhimet sepse ky Ligj do të jetë shenjë respekti e Institucioneve për gjithë ata njerëz që punuan në kohë e kushte shumë të vështira dhe ndikuan që arsimi e kultura jonë t’i mbijetojë furtunave”, është shprehur Rektori Berishaj.
    Pas kësaj kryetari i SUSHK-ut , z. Bardh Bardhi , ka informuar Rektorin e UP-së  për punën e bërë në përgatitjen e  Draft projektit të Kontratës Kolektive për UP-në. Bardhi është shprehur falënderues për mirëkuptimin dhe përkrahjen e stafit drejtues të UP-së për këto angazhime  dhe ka kërkuar  një zyrtar nga UP-ja t’i bashkëngjitet Komisionit të SUSHK-ut për ta finalizuar  tekstin e Kontratës, e cila pritet të nënshkruhet mes palëve në një atmosferë festive.
Rektori   Berishaj dhe përfaqësuesit e SBASHK-ut janë pajtuar që të vazhdohet me takimet dhe angazhimet e përbashkëta  në shërbim të arsimit në Kosovë.


 

Prishtinë, 19 maj 2014

Kuvendi i  SAF dhe SAM të Prishtinës  me Kryesi  të re

Pas dorëheqjes  së z.Nezir Gashi nga çdo funksion në SBASHK, veprimtarë të sindikatave të arsimit parauniversitar të Prishtinës kishin zhvilluar takime  konsultative  në përgatitje të zgjedhjeve të reja në Kuvendin e Arsimit  Fillor dhe të Mesëm të Prishtinës.  Ky Kuvend zgjedhor është mbajtur në ambientet e  Qendrës së Studentëve  dhe në të ka pasur debate përmbajtjësore.  Pas kësaj është kaluar në zgjedhjet për kryesinë e re të kuvendit mes kandidatëve të propozuar dhe me vota të fshehta për kryetar të ri të Kuvendit të Arsimit  Parauniversitar  të Prishtinës  është zgjedhur z.Ahmet Pllana, nënkryetar  z.Isak Vokrri dhe sekretar z.Florim Isufi.  Është zgjedhur edhe kryesia e këtij Kuvendi.
    Në pjesën solemne të këtij Kuvendi kanë marrë pjesë edhe anëtarët e Kryesisë së SBASHK-ut.
Kryetari z.Rrahman Jasharaj  dhe anëtarët tjerë të kryesisë së SBASHK-ut
 i kanë shprehur përkrahje të plotë kryesisë së re të Kuvendit të Sindikatave të Arsimit Parauniversitar të Prishtinës,  me premtimin se do të jenë me ta në çdo angazhim në shërbim të arsimit të kryeqytetit  në veçanti, por edhe arsimit në Kosovë në përgjithësi. Pjesëmarrësit e këtij Kuvendi janë shprehur të gatshëm për angazhime në shërbim të unifikimit  dhe forcimit edhe më të madh të SBASHK-ut.
Kryesia e Kuvendit të SAF e SAM të Prishtinës  dhe Kryesia e SBASHK-ut  informojnë opinionin dhe veçmas mësimdhënësit se  z.Nezir Gashi me aktin e dorëheqjes, si akt personal, ka humbur legjitimitetin të  paraqitet në takime, shkolla e kudo  në  cilësinë e udhëheqësit sindikal. Lusim mësimdhënësit e Prishtinës dhe kudo në Kosovë që të mos bëhen  pre e dezinformatave  të z.Nezir Gashi dhe të një grupi  të vogël rreth tij.
Z.Gashi  ka humbur garën për kryetar të SBASHK-ut në Kongresin e rregullt dhe tani po mundohet të krijojë përçarje e të pengojë punën dhe aktivitetet e SBASHK-ut, por nuk do të arrijë sepse SBASHK-u është unik dhe ka një histori të gjatë të ekzistimit që nga vitet e 90-ta. SBASHK-u vazhdon të realizojë kërkesat e anëtarësisë së gjerë. U bë rritja e pagave, u nënshkrua Kontrata e Arsimit  Parauniversitar mes MASHT dhe SBASHK, e cila e botuar do të shpërndahet në të gjitha komunat dhe në të gjitha shkollat e Kosovës.
Po ashtu me kërkesën e SBASHK-ut është arritur pajtimi që me MASHT-in  të formohen komisione të përbashkëta që do ta përgatitin tekstin final të Ligjit për mësimdhënësit e viteve ‘90-‘99. Ky Komision ka nisur punën me përkushtim dhe shpejt do ta finalizojë tekstin e këtij Ligji. Po ashtu është formuar komisioni i përbashkët që do ta përcjell implementimin e Kontratës Kolektive duke marrë pjesë në takimet kur bëhet planifikimi i buxhetit në mënyrë që të ndahen mjete të mjaftueshme për vënien në jetë të të gjitha neneve të Kontratës.  SBASHK-u është duke punuar edhe kartelat e anëtarësisë , që do të jenë funksionale, jo vetëm në Kosovë, por kudo në Evropë dhe botë. Të gjitha këto arritje janë rezultat i unitetit dhe i punës së përbashkët të Kryesisë, Këshillit Drejtues dhe veprimtarëve sindikal kudo në  Komunat e Kosovës.  Kur jemi bashkë sukseset nuk do të mungojnë.


 

Prishtinë, 19 maj 2014

Angazhim serioz i Komisionit SBASHK- MASHT  për Ligjin e viteve ‘90-‘99

Komisioni i MASHT-it për Ligjin për mësimdhënësit e viteve ‘90-‘99 në përbërje: z.Agim Bërdyna,z.Isni Kryeziu,z. Fehmi Zylfiu është bërë të hënën prapë bashkë me pjesën tjetër të Komisionit nga SBASHK-u , në përbërje: z. Rrahman Jasharaj,z. Lutfi Mani dhe z.Ymer Ymeri  dhe kanë vazhduar angazhimet për ta përgatitur tekstin final të këtij Ligji, i cili  është i sponzoruar  nga MASHT-i.
“Ky komision e në këtë përbërje konsiderohet i përbashkët dhe ka të njëjtin qëllim që të bashkërendojmë idetë dhe të përpilojmë një tekst final e të qartë të Ligjit, i cili ka qëllim mirënjohjen për punën e madhe që mësimdhënësit dhe gjithë të angazhuarit në arsim kanë dhënë në vitet e vështira ‘90-‘99”, është shprehur në këtë takim zyrtari i lartë në MASHT, z. Agim Bërdyna. Një vlerësim të tillë e kishin edhe përfaqësuesit e SBASHK-ut në këtë Komision.
    Ata janë pajtuar që  gjatë kësaj jave të gjithë të ndalen  edhe një  herë në secilin nen veç e veç dhe pastaj në takimin e radhës, në fund të kësaj jave të bashkëbisedojnë dhe të marrin qëndrime të përbashkëta.
    “Duket kjo një punë e mundimshme dhe kërkon qasje shumë të matur sepse  ka të bëj  me një etapë kohore kur mësimdhënësit vërtetë ishin persona të merituar për mbajtjen  gjallë dhe mbrojtjes së arsimit e kulturës sonë nga sulmet e vazhdueshme të pushtuesit.
 Ky ligj do t’i njoh publikisht meritat e atij lumi mësimdhënësish që nuk u ndal kurrë”, është shprehur  pas këtij  takimi kryetari i SBASHK-ut, z.Rrahman Jasharaj.
Në takimin e radhës do të vazhdohet me analizën e neneve dhe do të ketë propozime konkrete.


 

Një delegacion i SBASHK-ut vizitoi Podujevën

Prishtinë,14.05.2014
-Në kuadër të vizitave nëpër Komunat e Kosovës një delegacion i SBASHK-ut, i përbërë nga kryetari Rrahman Jasharaj, nënkryetari i parë Lutfi Mani dhe menaxheri financiar Ymer Ymeri, ka  vizituar të mërkurën  komunën e Podujevës.
Ky delegacion fillimisht është takuar me kryetarin e Kuvendit të SAF e SAM të Podujevës, z. Isuf Gashi dhe kanë bashkëbiseduar për angazhimet e përbashkëta  në realizimin e kërkesave të anëtarësisë.  Këshillave për punë sa më të suksesshme i është bashkëngjitur edhe veprimtari i njohur sindikal, e tani drejtor shkolle, z. Muhamet Jashari.  Ata janë ndalur të angazhimet konkrete që duhet bërë në shërbim të arsimit.
    Pas kësaj  ata bashkërisht janë gjendur në ambientet e Kuvendit Komunal të Podujevës duke u takuar  me Drejtorin e  Drejtorisë së kësaj komune, z. Nexhmi Rudari.  Ishte kënaqësi për të dy palët duke kujtuar angazhimet e  përbashkëta në të kaluarën në shërbim të arsimit dhe organizimit të mirë sindikal atëherë.  Drejtori Rudari ka njohuri të shkëlqyera për arsimin dhe sindikalizmin dhe prandaj bashkëbiseda ishte e ngrohtë dhe delegacioni i SBASHK-ut me kënaqësi  ka shtruar shumë çështje duke marrë edhe këshilla për angazhime në të ardhmen.
    Në shenjë respekti për mysafirët dhe për të kujtuar edhe më shumë angazhimet e përbashkëta në vitet e vështira të okupimit , Drejtori Rudari , zëdhënësi  i Komunës Nazi dhe delegacioni i SBASHK-ut  kanë pirë kafenë e mikpritjes buzë shtratit të rregulluar bukur të lumit Llap. Në ndarje të dy palët janë zotuar se do të angazhohen me gjithë mundësitë në shërbim të arsimit.


 

SBASHK-u i gatshëm për të lëshuar kartelat sindikale

Prishtinë,08.05.2014-Ishte shtruar si çështje e rëndësishme në takimet  me përfaqësues  ndërkombëtar  paisja e anëtarëve të SBASHK-ut me kartela sindikale. Kjo kërkesë është kthyer në realitet  të enjten kur Komisioni Evropian  përmes Iniciativës  Kosovare për Stabilitet, në cilësinë e koordinatorit, ka sjellë  në selinë e SBASHK-ut aparaturën dhe materialin  e nevojshëm për lëshimin apo imitimin e kartelave të identifikimit për të gjithë anëtarët e SBASHK-ut.  Kartelat punohen me material cilësor dhe  në selinë e SBASHK-ut do të angazhohen  me gjithë kapacitetet  për ta realizuar këtë detyrë ,pasi që nga  terreni  të jenë siguruar shënimet shtesë, që kërkohen për së cilën kartelë.
    Në SBASHK-u  shprehen  se me të përfunduar kjo procedurë do të zhvillohen takime me pronarë firmash të mëdha ,me institucione private  shëndetësore, me Shoqata të naftëtarëve e me ato të transportit publik  me shpresë se do të gjendet  mirëkuptim me ta për t’ju mundësuar  që shërbimet e tyre dhe çmimet e artikujve të caktuar t’i kenë  me çmime më të lira për poseduesit e këtyre karteleve.  


 Kuvendi i  SAF E SAM të Prishtinës  me kryesi  të re
Prishtinë,08.05.2014-Pas dorëheqjes  së Nezir Gashit nga qdo funksion në SBASHK, veprimtarë të sindikatave të arsimit parauniversitar të Prishtinës kishin zhvilluar takime  konsultative  në përgatitje të zgjedhjeve të reja në Kuvendin e Arsimit  Fillor e të Mesëm të Prishtinës.  Ky Kuvend zgjedhor është mbajtur në ambientet e  Qendrës së studentëve  dhe në të ka pasur debate përmbajtjesore.  Pas kësaj është kaluar në zgjedhjet për kryesinë e re të kuvendit mes kandidatëve të propozuar e me vota të fshehta për kryetar të ri të Kuvendit të Arsimit  Parauniversitar  të Prishtinës  është zgjedhur Ahmet Pllana, nënkryetar  Isak Vokrri e sekretar Flurim Isufi.  Është zgjedhur edhe kryesia e këtij Kuvendi.
    Në pjesën solemne të këtij Kuvendi kanë marrë pjesë edhe anëtarët e Kryesisë së SBASHK-ut.
Kryetari Rrahman Jasharaj  dhe anëtarët tjerë të kryesisë së SBASHK-ut i kanë shprehur përkrahje të plotë kryesisë së re të Kuvendit të Sindikatave të Arsimit Parauniversitar të Prishtinës  me premtimin se do të jenë me ta në qdo angazhim në shërbim të arsimit të kryeqytetit  në veçanti, por edhe arsimit në Kosovë në përgjithësi. Pjesëmarrësit e këtij Kuvendi janë shprehur të gatshëm për angazhime në shërbim të unifikimit  dhe forcimit edhe më të madh të SBASHK-ut.


     

  Takim i frytshëm  në MASHT me Ministrin Buja

Prishtinë,06.05.2014-Në kuadër të angazhimeve  për  vënien në jetë të kërkesave të mësimdhënësve të Kosovës, kryesia e SBASHK-ut  është takuar të martën në takimin e radhës  me Ministrin e MASHT-it, z. Ramë Buja.  Është  bashkëbiseduar për  Projektligjin  për mësimdhënësit e viteve 90-99, për formimin e një komisioni të përbashkët që do të krijonte parakushte për implementimin me sukses të Kontratës Kolektive , Komisionit për  Planifikimin e buxhetit   nga Komunat   dhe MASHT që do të mundësonte  implementimin e Kontratës të pikat që kanë implikim buxhetor.  Palët janë pajtuar që po ashtu të formohet një komision  i përbashkët që do të punonte bashkë në përgatitjen e tekstit final  të Projektligjit për  mësimdhënësit e viteve 90-99.
    Me qëllim të koordinimit të angazhimeve është arritur pajtueshmëria që një përfaqësues i SBASHK-ut të jetë i ftuar tani e tutje në takimet e  Drejtorëve të DKA-ve në MASHT.


 

          

Këshilli Drejtues i SBASHK-ut  ka mbajtur takim pune
    Prishtinë,03.05.2014-Me qëllim që të kenë vendime të përbashkëta e të mbështetura nga anëtarësia e gjerë, Kryesia e SBASHK-ut  ka organizuar  një takim konsultativ me Kryetarët e Kuvendeve Komunale të Sindikatave  të Arsimit Fillor e të Mesëm të Kosovës. Në këtë takim kontributin e tyre për çështjet e shtruara e kanë dhënë  të gjithë  pjesëmarrësit duke debatuar e marrë vendime për aktivitetet në vijim.
Këshilli Drejtues ka marrë vendim që Kontrata Kolektive e botuar të shpërndahet nga përfaqësues të Kryesisë së SBASHK-ut në takimet e Kuvendeve të Sindikatave të Arsimit Fillor e të Mesëm të Komunave të Kosovës sipas një plani të përgatitur në marrëveshje me kryetarët  e sindikatave komunale të arsimit. Po ashtu në  këtë bashkëbisedë pjesëmarrësit janë marrë vesh edhe për kriteret e dërgimit të mësimdhënësve në pushimin , tani më  tradicional,  të punëtorëve të arsimit.  Lidhur me këtë çështje është marrë vendim unanim që për  pushimet e 300 kolegëve  të kujdesen  7 përfaqësues nga  regjionet e Kosovës  dhe  tre përfaqësues  nga Kryesia e SBASHK-ut.  Këshilli Drejtues ka përkrahur unanimisht  edhe mënyrën e organizimit të Punëtorisë në kuadër të Projektit të përbashkët , që financon BE, e që realizohet nga KEC dhe SBASHK.
Po ashtu në këtë takim është marrë vendim unanim që të ndërrohet   pamja e formularëve të anëtarësimit  në SBASHK dhe është   marrë detyrë nga pjesëmarrësit që të sigurohen formularët e anëtarëve për t’u punuar kartelat sindikale dhe   shënimet e sakta për mësimdhënësit që kanë dhënë kontributin e tyre duka mbajtur gjallë  arsimin  shqip në vitet e okupimit, pra në vitet  90- 99.
Anëtarët e Këshillit Drejtues janë shprehur të gatshëm të vazhdojnë me angazhimet për unifikimin  dhe forcimin edhe më tej të rolit të SBASHK-ut.  


 

 

Takim vëllazëror me Sindikatat e Arsimit të Shqipërisë
Tiranë, 1 maj-  Në kuadër të takimve të punës dhe përpjekjeve për të shtuar bashkëpunimin mes SBASHK-ut dhe Sindikatave të Arsimit  të Shqipërisë është zhvilluar një takim vëllazëror e me karakter pune në Tiranë.
Delegacioni i SBASHK-ut, i kryesuar nga kryetari Rrahman Jasharaj, ka informuar  krerët e Sindikatave të Arsimit të Shqipërisë me rrjedhat e punës dhe me arritjet  e SBASHK-ut. Nevruz Kaptelli dhe Xhafer Dobrushi, përfaqësues të SPASH e FSASH  janë shprehur të gëzuar për rritjen e pagave në arsimin e Kosovës  dhe kanë përgëzuar SBASHK-un për nënshkrimin e Kontratës Kolektive me MASHT.  Po ashtu ata kanë informuar mysafirët për arritjet dhe angazhimet që ata po bëjnë në shërbim të arsimit shqiptar.
    Të dy palët janë pajtuar që të vazhdojnë me bashkëpunimin vëllazëror dhe kanë marrë detyrë që të angazhohen për të gjetur mbështetje ndërkombëtare e vendore për organizimin e  trajnimeve e tryezave të përbashkëta në shërbim të forcimit të rolit të sindikatave në angazhimin  për mbrojtjen  realizimin në përpikëri  të kërkesave të mësimdhënësve sindikalistë. Po ashtu  në këtë takim është biseduar edhe për angazhimet e përbashkta të Sindikatave bashkë me të dy Ministritë në shërbim të unifikimit  të angazhimeve për Planprogramet  e përbashkëta dhe për çështje të tjera në shërbim të arsimit shqip në Shqipëri e Kosovë.
 Përveç kryetarit në delegacionin e SBASHK-ut ishin edhe nënkryetarët Lutfi Mani e Rexhep Sadiku dhe menaxheri financiar Ymer Ymeri.


 

 

SBASHK-u   vazhdon angazhimet  për miratimin e ligjit për mësimdhënësit e viteve 90-99

Prishtinë,29.04.2014-Në kuadër të angazhimeve që sa më shpejtë të shkojë në Qeveri dhe të marrë dritën e gjelbër për t’u debatuar e aprovuar në Parlamentin e Kosovës Ligji për Mësimdhënësit e viteve 90-99, kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj bashkë me  anëtarin e Kryesisë Besnik Krasniqin  dhe menaxherin financiar  Ymer Ymeri janë takuar me Kryetarin e Grupit Parlamentar  të PDK-së, z. Adem Grabovci.  Takimi ishte përmbajtjesor. Kryetari i Grupit Parlamentar i PDK-së, Adem  Grabovci u  ka dhënë përkrahje  kërkesave të mësimdhënësve  dhe ka shprehur gatishmërinë e angazhimit edhe në të ardhmen  të Grupit Parlamentar  të PDK-së dhe të Qeverisë së Kosovës   në shërbim të arsimit.

SBASHK-u në ditët në vijim do të vazhdojë takimet për të bashkëbiseduar për çështje më rëndësi të arsimit.


 

 

Mësimdhënësit sindikalistë vlerësuan lartë Trajnimin në Gjakovë

Prishtinë 28.04.2014-Ka përfunduar me sukses Punëtoria tre ditore e organizuar  nga SBASHK-u dhe KEC-i e në përkrahje nga BE-ja. Kjo Punëtori është zhvilluar në Gjakovë me pjesëmarrjen e 30 mësimdhënësve sindikalistë nga Komunat e Kosovës.  Pjesëmarrësit nuk ishin dëgjues pasivë, por gjatë rrjedhës së punës  kanë dhënë kontributin e tyre të çmuar në përpjekje për të shtuar kapacitet  e për ta fuqizuar edhe më shumë rolin  e SBASHK-ut në hartimin e politikave arsimore.
    Për të përcjellë te lexuesi  të vërtetën nga atmosfera e punës në këtë Punëtori po bazohemi në përshtypjet, që shumë nga ata i kanë lënë të shkruara në SBASHK.
“ Jam shumë e kënaqur që isha pjesë e këtij trajnimi. Relacionet pjesëmarrës-ligjërues ishin në nivel dhe mbretëronte respekti i ndërsjellë. Shpresoj se ky nuk do të jetë trajnimi i fundit që marr pjesë unë, po do të kem fatin të marr pjesë edhe në trajnime  të tjera të organizuara nga SBASHK-u dhe KEC.  Ju lus të kemi edhe tema të tjera në trajnimet tjera”,  është shprehur në letrën e saj pjesëmarrësja në këtë Punëtori nga Gjakova, znj. Indira Shehu.
Ka lavdëruar rrjedhën e Punëtorisë  edhe Fidan H. Shaqiri nga  SHFMU “Skënderbeu” Përlepnicë.  “ “Duke filluar nga qëllimi i qartë i trajnimit për fuqizimin e rolit të sindikatës më të madhe  në vendin tonë nuk kisha si të mos përgjigjem pozitivisht  me pjesëmarrje në një organizim të tillë. Informacionet, aktivitetet, debatet dhe shumë veprimtari tjera të realizuara gjatë këtyre 3 ditëve  kanë ndikuar shumë në ngritjen e kapaciteteve  të mija intelektuale , të cilat do të jenë në shërbim të efikasitetit  të punës në vendin ku punoj, e në veçanti në detyrën  e kryetarit të Shoqatës sindikale në nivel shkolle. Të punojmë bashkë që roli i Sindikatës të jetë kyç në mbrojtjen e të drejtave dhe kërkesave të mësimdhënësve kudo që janë ata”, ka thënë veç tjerash z. H.Shaqiri.
    Punëtoria kishte dy Fidana dhe po të dy me mbiemrin Shaqiri. Edhe Fidan Shaqiri  nga Komuna e Shtimes ka lënë në letër përshtypjet e tij për Punëtorinë e mbajtur në Gjakovë. “SBASHK-u i ka rënë pikës. Natyrisht kjo punëtori është vetëm një pjesë e aktiviteteve që ofron kjo Organizatë, që qëndron në majat e të gjitha organizatave tjera sindikale dhe jo vetëm pse ka numrin më të madh të anëtarësisë, por edhe për arsye të angazhimeve e aktiviteteve. Të gjithë ne pjesëmarrësit e kësaj Punëtorie do të bëhemi burim përvoje dhe njohurish për shoqatat sindikale”, ka shkruar veç tjerash në përshtypjet e tij. z. Shaqiri.
    Edhe Rasim Morina  ka lavdëruar rrjedhën dhe arritjet e kësaj punëtorie. “Ka qenë  trajnim përmbajtjesor, trajnim që ka hedhur  hapa para drejt fuqizimit edhe më të madh të SBASHK-ut me bazë edhe më të fuqishme konceptuale e ideore. Trajnim i suksesshëm ishte ky dhe e konsideroj si hap përpara drejt zhvillimit dhe planifikimit strategjik  të SBASHK-ut”, shprehet z. Morina.
“Mësova  gjëra të reja dhe ato do t’i zbatoj me kolegët në shkollën time. U njoftova me shumë kolegë nga Komunat tjera dhe shkëmbyem përvoja. Edhe kjo është vlerë e kësaj Punëtorie dhe e SBASHK-ut”, ka thënë në përshtypjet e tij z.Dibran Hajdini.
Edhe znj.Antigona Berisha nga Peja ka lënë në letër përshtypjet e saj për Punëtorinë. “Fitova njohuri të reja që do të më duhen në punë në të ardhmen. Qdo gjë ishte e përgatitur me përkushtim dhe kjo më bën që të marr pjesë edhe në Punëtori të tjera të organizuara nga SBASHK-u”, shprehet znj. Berisha.
“ Kemi mësuar gjëra të reja dhe atmosfera ishte kolegjiale dhe e punës. Temat e trajtuara ishin shumë të qëlluara dhe prandaj kishin ngjallur vëmendjen dhe interesimin tonë. Uroj që njohuritë tona të gjejnë zbatim dhe kjo do ta fuqizonte edhe më shumë organizimin tonë sindikal”, ka thënë kolegu ynë sindikalist z.Bedri Mahmuti.
    Është kthyer në Deçan me përshtypje fort të mira nga kjo Punëtori edhe  mësimdhënësja e sindikalistja  nga Deçani, prof. Alma Berisha.
“Jam shumë e kënaqur dhe ndjehem e privilegjuar që pata fatin të jem pjesë e këtij trajnimi. Kam fituar njohuri të reja për organizimin sindikal dhe për organizimin e tërësishëm të arsimit në Kosovë. Uroj që të jem pjesë edhe e trajnimeve të tjera. Kryesisë së SBASHK-ut i uroj arritje të reja dhe  për gjithë angazhimet në shërbim të arsimit do ta kenë përkrahjen e gjerë të gjithë anëtarësisë”, shprehet profesoresha Berisha.
    “Edhe pse bëra një rrugë të gjatë e në një ditë me shi, duke ndërruar autobusë e taksi, s’ka gjë se sikur m’u shpërblyen sepse në ambientet e mbajtjes së Punëtorisë te “Qarshia e Jupave” gjeta një pritje të ngrohtë dhe shumë mikpritje.  Punëtoria kishte një rrjedhë spontane dhe të gjithë po mësonim e po kontribuonim”, ka thënë  pjesëmarrësi në këtë Punëtori nga Vitia, z. Ruzhdi Ibrahimi.

Në SBASHK nuk fshehim kënaqësinë për këto fjalë që na japin forcë për të vazhduar me aktivitetet dhe angazhimet dhe  të jemi bashkë e në SBASHK  për t’i  shërbyer   arsimit dhe edukimit të brezave.

 


 

Në përpjekje për fuqizimin e rolit të SBASHK-ut

Vazhdohet me trajnime të përbashkëta organizuar nga SBASHK-u dhe KEC-i

Gjakovë, 25 prill- Në kuadër të angazhimeve për fuqizimin e rolit të SBASHK-ut ka filluar Punëtoria  tri ditore me mësimdhënës  sindikalistë nga komunat e Kosovës.  Projekti, pjesë e të cilit janë edhe këto Punëtori, është mbështetur nga BE dhe organizohet në bashkëpunim me KEC.  Në Gjakovë po zhvillohet Punëtoria me temën bosht "Fuqizimi i rolit të SBASHK-ut në hartimin e Politikave Arsimore. Gjatë 3 ditëve sa zgjat kjo Punëtori mësimdhënësit sindikalistë nuk janë vetëm dëgjues, por kontribuojnë në ngritjen e themeleve të një Strategjije të re. Ata do të paisen me certifikata dhe ky trajnim ëshstë i licensuar   nga MASHT-i.

Përshtypjet e para të pjesëmarrësve janë shumë  të mira dhe vërehet një përkushtim i tyre për të kontribuar në arritjen e qëllimit të Kësaj Punëtorie.

 


 

                  Bashkëbisedë  për Draftin e Kontratës Kolektive të UP-së
Prishtinë,24.04.2014-Në selinë e SBASHK-ut Kryesia e SUSHK-ut ,  e udhëhequr nga Bardh Bardhi dhe Komisioni për përpilimin e Draft tekstit të Kontratës Kolektive të UP-së  kanë bashkëbiseduar   me Kryesinë  e SBASHK-ut lidhur me rrjedhat e veprimtarisë sindikale në  UP dhe lidhur me përgatitjen e Draft tekstit të Kontratës Kolektive për të punësuarit  në UP.

Ishte kënaqësi e përbashkët se aktivitetet sindikale në UP  janë duke u zhvilluar në shërbim të anëtarësisë dhe se është punuar e lekturuar edhe Draft teksti i Kontratës Kolektive të UP-së. Rrjedha e angazhimeve është e mirë dhe pas takimit edhe  me Kryetaren e Këshillit Drejtues të Universitetit  janë shtuar shpresat se me angazhime të përbashkëta teksti final i Kontratës të jetë gati për një javë e pastaj të bëhet edhe ceremonia  festive e nënshkrimit të saj.


 

Kryesia e SUSHK-ut takohet  me Kryetaren  e Këshillit Drejtues të UP-së

Prishtinë,23.04.2014-Në kuadër  të përgatitjes së tekstit final të Kontratës Kolektive  për Universitetin  Kryesia e SUSHK-ut e udhëhequr nga kryetari Bardh Bardhi  bashkë  me Komisionin për hartimin e Kontratës Kolektive  për UP-në janë takuar sot me Kryetaren e Këshillit Drejtues të UP-së , prof. Dr. Shefkie Islamaj.   Takimi ishte mjaft i frytshëm dhe është vendosur  që  Komisionit të  SUSHK-ut për hartimin e tekstit të Kontratës  t’i bashkohet edhe një nga anëtarët e Këshillit  Drejtues. Po ashtu nëse është nevoja këtij Komisioni  do t’i bashkohen edhe njerëz ekspertë nga sferat  gjegjëse. Kontrata Kolektive e UP-së bazohet në Ligjin e Punës, Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive dhe  në Kontratën Kolektive të Arsimit, nënshkruar nga MASHT dhe SBASHK,  por duke precizuar çështje nga natyra e punës në Universitet.  
Të dy palët janë pajtuar që të punojnë me përkushtim në mënyrë që të përgatitet sa më parë teksti final dhe kështu të krijohen gjithë kushtet për nënshkrimin  e Kontratës Kolektive  të UP-së mes kryetarit të SUSHK-ut dhe   kryetares së Këshillit Drejtues  të UP-së.
    Në SUSHK janë të bindur se nënshkrimi i kësaj Kontrate  do të bëhet  në pjesën e parë  të muajit maj.    


  

 

     SBASHK-u në Konferencën Ndërkombëtare organizuar nga MASHT

Prishtinë,15.04.2014-Rrahman Jasharaj, Lutfi Mani dhe Ymer Ymeri  ishin delegacioni që ka përfaqësuar  SBASHK-un në  Konferencën Ndërkombëtare “Qasja e re kurrikulare-sfidë e së ardhmes.  Në këtë Konferencë kanë marrë pjesë  ministra të Kosovës, vendeve fqinje dhe ekspertë të njohur  të arsimit nga Skocia, Finlanda e vende të tjera me përvojë të madhe  në ngritjen dhe vënien në jetë të kurrikualave  në arsimin nacional të tyre.
Ministri Buja e ka vlerësuar këtë takim ndërkombëtar si shumë të rëndësishëm dhe në fjalën e tij përshëndetëse ka përshëndetur veçmas delegacionin e SBASHK-ut.


 

       

                  Kryetari i Prishtinës Shpend Ahmeti takoi  kryesinë e SBASHK-ut

    Prishtinë,14.04.20104-Në kuadër të aktiviteteve për takime njohëse me kryetarët e Komunave të Kosovës, një delegacion i SBASHK-ut i udhëhequr nga kryetari Rrahman Jasharaj  janë takuar me kreun e Prishtinës,z. Shpend Ahmeti.
Jasharaj ka informuar të parin e Prishtinës për angazhimet momentale të  SBASHK-ut dhe për çështjet  e ngritura nga anëtarësia në Prishtinë.
Kryetari Ahmeti  ka përgëzuar kryesinë e re të SBASHK-ut dhe është shprehur i gatshëm për angazhime të përbashkëta në shërbim të arsimit në kryeqytet.
Menaxheri financiar i SBASHK-ut, Ymer Ymeri ka ngritur çështjen  problematike nëpër komuna të 0.3 %   për përvojën e punës, nuk ka lëvizur në pagat e mësimdhënësve që nga viti 2008. Kryetari  i Prishtinës, z. Shpend Ahmeti  ka premtuar se do të angazhohet lidhur me zgjidhjen e kësaj çështjeje.
Të dy palët janë pajtuar që të kenë takime edhe në të ardhmen për të bashkërenditur aktivitet në shërbim të arsimit në komunën e Prishtinës


 

 

SBASHK-u dhe MASHT-i nënshkruajnë kontratën kolektive për arsimin parauniversitar

Prishtinë, 11 prill 2014 – Kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës (SBASHK), Rrahman Jashraj dhe ministri i Arsimit, Ramë Buja të premten kanë nënshkruar kontratën kolektive për sektorin e arsimit parauniversitarë në Kosovë. Me këtë rast, kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit, Shkencës dhe Kulturës së Kosovës, Rrahman Jasharaj, ka thënë se është i kënaqur me arritjen e nënshkrimit të këtij dokumenti, për të cilin ka thënë se është punuar shumë.
 “Është një kontratë bazike në të cilën do të frymojnë më lirshëm dhe do të japim kontribut edhe më të madh në arsim. Këtë kontratë e konsideroj si edhe një përpjekje të ministrit Buja por edhe tonit që të respektojmë edhe ditët e mëdha të furtunave që i bëmë bashkë dhe unë uroj që edhe në këto ditë të lirisë të jemi bashkë në shërbim të arsimit shqip të Kosovës”, ka deklaruar ai.
Në anën tjetër, ministri i Arsimit, Ramë Buja, ka deklaruar që kontrata kolektive sketoriale i mbron të drejtat e mësimdhënësve dhe njëkohësisht edhe i obligon ata.
“Kemi për të thënë shumë për këtë kontratë që dhuron të themi të drejtat por kërkon edhe përgjegjësi dhe obligime prej punëtorëve të arsimit dhe besoj që kjo është në radhën dhe në vazhdon e asaj kontratës së madhe kolektive  që është nënshkruar në Qeverinë e Kosovës”, tha Buja.
Kontrata kolektive e sektorit të arsimit ishte nënshkruar më parë në vitin 2005, ndërsa kontrata e re është plotësuar edhe me disa kërkesa të reja të mësimdhënësve siç është pagesa e tri pagave pas pensionimit.


  

  Seideneck me bashkëpunëtorët vizitoi të shtunën SBASHK-un

Prishtinë,05.04.2014-Përfaqësuesi i lartë i Bashkimit të Konfederatave Sindikale Evropiane, z. Peter Seideneck me bashkëpunëtorët ka vizituar të  shtunën  selinë e SBASHK-ut për të zhvilluar një takim punë me përfaqësues të Sindikatës sonë.
    “Kosova po ec me hapa të sigurt  drejt  anëtarësisë në BE dhe prandaj edhe Sindikatat duhet të vazhdojnë me reformat dhe angazhimet për të plotësuar gjithë kriteret që kërkohen nga to”, ka thënë në fillim të takimit Seideneck për të kërkuar pastaj angazhime të sindikatave për forcimin e rolit të tyre dhe për angazhime të vazhdueshme  në mbrojtjen dhe realizimin e të drejtave  të anëtarësisë.  Ai ka lavdëruar arritjet në SBASHK dhe ka kërkuar që të vazhdohet me takime e tryeza për shtimin e njohurive mes të rinjve për rolin dhe mundësitë e sindikatës. Përfaqësuesit e SBASHK-ut kanë falënderuar mysafirët për vizitën dhe këshillat dhe janë deklaruar se SBASHK-u është Sindikata me e fortë dhe më  e organizuar në Kosovë dhe prandaj edhe kërkon vend meritor në të gjitha zhvillimet sindikale  në shoqëri.
    Të dy palët janë pajtuar për vazhdimin e bashkëpunimit, ndërsa SBASHK-u ka kërkuar nga mysafirët që të angazhohen edhe në të ardhmen në përkrahjen e SBASHK-ut me qëllim  të realizimit të objektivave në shërbim të anëtarësisë.


Takim përgatitor për nënshkrimin e Kontratës Kolektive Sektoriale

Prishtinë, 28 mars 2014 - Në kuadër të angazhimeve dhe përgatitjeve për nënshkrimin e Kontratës Kolektive Sektoriale javën që vjen,  një delegacion i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës është  takuar të premten, në ambientet e Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë  me këshilltaren  e Ministrit Buja,  znj. Selvie  Halimi. Të dy palët janë pajtuar se do të punojnë me përkushtim në mënyrë që çdo gjë të jetë gati për nënshkrimin e Kontratës Kolektive në javën e ardhshme.

Fondacioni  Fridrisch Ebert Stiftung i gatshëm ta përkrah aktivitetin sindikal të SBASHK-ut

Prishtinë,24 mars 2014
- Zyrtari  i lartë nga zyra në Prishtinë i Fondacionit Fridrisch Ebert Stiftung, z. Alush  Berisha,  është takuar me Kryesinë e SBASHK-ut në një takim pune. Berisha  ka shprehur gatishmërinë e Fondacionit, që përfaqëson, për të përkrahur aktivitetet sindikale të SBASHK-ut. Ai është shprehur se me përkrahjen e BE-së Fondacioni Stiftung angazhohet për të ndihmuar sindikatat me qëllim të forcimit dhe unifikimit të tyre.
Kryesia e SBASHK-ut ka pritur me kënaqësi propozimin e z. Berishës dhe Fondacionit Stiftung që SBASHK-u të ndihmohet me mjete dhe teknikën e nevojshme për punimin e kartelave identifikuese të anëtarëve të SBASHK-ut.
Ishte  mendim i përbashkët se me këtë veprim do të hapej rruga për arritje të marrëveshjeve me firmat e mëdha  tregtare që mësimdhënësit përmes kartelës së tyre të gëzojnë lirime të artikujve të përditshëm  në pikat shitëse të firmave, që do të lidhnin marrëveshje mirëkuptimi për këtë çështje me SBASHK-un. 
Zyrtari  i lartë nga zyra në Prishtinë i Fondacionit Fridrisch Ebert Stiftung, z. Alush  Berisha është  shprehur i bindur se në pjesën e parë të prillit do të fillojë së aplikuari në SBASHK punimi i kartelave identifikuese për anëtarët  e kësaj sindikale.

Do të jetë kjo një përkrahje  dhe ndihmë e madhe e këtij Fondacioni për SBASHK-un.


 

 

 

 

 

 

Kryetari i SBASHK-ut takohet me Grevistët dhe Këshillin Grevist

Prishtinë.24.03.2014-Kryetari i SBASHK-ut  Rrahman Jasharaj i shoqëruar nga nënkryetari i parë Lutfi Mani  dhe menaxheri financiar Ymer Ymeri  kanë qëndruar sot mes grevistëve të Universitetit  të Prishtinës.  Grevistët kanë mirëpritur këtë vizitë dhe pastaj Këshilli Grevist  ka vizituar zyrat e SBASHK-ut dhe kanë informuar nga afër  kryetarin dhe kryesinë lidhur me kërkesat dhe rrjedhën e grevës, Ata kanë kërkuar mbështetjen e SBASHK-ut në angazhimet për realizimin e kërkesave të tyre.
Duke parë se kërkesat  janë të bazuara, të drejta dhe legjitime SBASHK-u përkrah ato  dhe  premton se do të angazhohet bashkë me Këshillin Grevist që në mënyrë institucionale e bazuar në Statutin e SBASHK-ut  të gjejnë rrugë e mundësi për realizimin e tyre.
SBASHK-u uron që organet kompetente ta shohin me seriozitet situatën dhe   të angazhohen sinqerisht  për të gjetur marrëveshje me grevistët në Universitetin e  Prishtinës

 


 

SBASHK-u i gatshëm për nënshkrimin e Kontratës Kolektive me MASHT-in

 

    Prishtine 22.03.2014 - SBASHK-u ka mirëpritur nënshkrimin e Marrëveshjes së Përgjithshme Kolektive të Kosovës aq më shumë se kjo hap rrugën për nënshkrimin e Kontratës Kolektive mes tyre dhe MASHT-it. Në një takim njohës të javës së kaluar mes delegcionit të SBASHK-ut me Ministrin Ramë Buja ishet pajtueshmëri e përbashkët se me të nënshkruar të Marrëveshjes së Përgjithshme Kolektive të Kosovës krijohen kushte për nënshkrimin e Kontratës kolektive të sektorëve.

Komisioni negociues i SBASHK-ut i ndihmuar edhe nga kryetari Rrahman Jasharaj dhe menaxheri financiar Ymer Ymeri kanë punaur me përkushtim për të analizuar Marëveshjen e Përgjithshme Kolektive të Kosovës e për të bërë harmonizimin e Kontratës Kolektive me të. Gjithë kjo është kryer dhe SBASHK-u pret që javën e ardhme ta nënshkruajnë Kontratën me MASHT-in. Nënshkrimin e saj e presin mësimdhënësit e Kosovës dhe kjo Kontratë do të jetë një mbështetje e mirë për arritje edhe më të mëdha në arsimin e Kosovës.

Prishtinë, 20.03.2014 -  Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK) z.Haxhi Arifi me bashkëpunëtorë,  vizitoi zyret e Sindikatës së Arsimit,Shkencës dhe Kulturës e Kosovës(SBASHK).


Ai uroi kryetarin e ri z.Rrahman Jasharaj dhe Kryesinë e SBASHK-ut për detyrën e re si dhe uroi që bashkëpunimi në mes BSPK dhe SBASHK të vazhdon edhe në të ardhmen.


Po ashtu z.Arifi në këtë takim i dorëzoi z.Jasharaj Kontratën e re të Përgjithshme Kolektive .


Kryetari Jasharaj me bashkëpunëtor vizitojnë kolegët në Gjilan, Viti dhe Kamenicë


19 mars 2014 - Një delegacion i  Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës(SBASHK), ka vizituar komunat e Gjilanit, Vitisë dhe Kamenicës. Kryetari i SBASHK-ut , z. Rrahman Jasharaj dhe menaxheri financiar,z. Ymer Ymeri janë takuar me kryetarët e Kuvendeve të Sindikatës së Arsimit Fillor e Sindikatës së Arsimit të Mesëm të këtyre komunave. Takimet ishin mjaft produktive në të cilat u diskutua për angazhimet  e përbashkëta. Pas takimeve të punës sindikalistët së bashku kanë vizutuar ambientet e Shkollës së Mesme të Ultë  "Skënderbeu"  në Përlepnicë dhe drejtoresha ka zhvilluar me ta një bisede lidhur me punën në arsim dhe aktivitetet sindikale.  Ajo u ka dhuruar  mysafireve nga një Monografi për shkollën e saj. Ndërsa, Blerim Mehmeti, Taip Keqmezi, Murat Abazi dhe prof. Zejnulla Zejnullahu janë kanë falënderuar delegacionin e SBASHK-t dhe kane kërkuar angazhime edhe në të ardhmen nga Kryesia e kësaj sindikate.Kryetari Jasharaj merr pjesë në takimin festiv të gjimnazit “Gjon Buzuku”

Prizren, 15 mars 2014 – Kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës(SBASHK), Rrahman Jasharaj së bashku me bashkëpunëtor kanë marrë pjesë në organizmin festiv e sportiv të organizuar nga gjimnazi “Gjon Buzu” në Prizren dhe “Gjimnazit 13” nga Zagrebi. Kryetari i SBASHK-ut , Rrahman Jasharaj ka mbajtur një falim përshëndetës dhe ka ndarë një dhuratë për miqtë nga kryeqyteti i Kroacisë. Palët u pajtuan të vazhdohet me kontakte dhe me bashkëpunimin e ndërsjellë. Ndërsa takimet me institucionet dhe vizitat në shërbim të punës, aktivitetit dhe arritjeve të reja do  të vazhdojmë dhe ne kolegë të nderuar presim kontributin tuaj të vazhdueshëm.


 

Nënëkryetari Mani takon kolegët sindikalistë në Vushtrri

Vushtrri, 14 mars 2014 – Nënkryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës(SBASHK),  Lutfi Mani është takuar me kolegët sindikalistë në Vushtrri. Atje është biseduar për shumë çështje dhe janë dhënë detyra konkrete për kryesinë e SBASHK-ut.


Një delegacion nga SBASHK-u viziton Istogun

Istog, 14 mars 2014 - Një delegacion i SBASHK-ut  u takua me kryetarët e shkollave fillore e të mesme të Komunës së Istogut. Kryetari i Kuvendit të Sindikatës së Arsimit Fillor e Sindikatës së Arsimit të Mesëm, Musli Blakaj dhe nënkryetari Ibish Maksuti kishin organizuar mirë Kuvendin. U debatua për shumë çështje me rëndësi për SBASHK-un dhe u bë zotimi që të shtohet edhe më numri i anëtarëve në SBASHK nga kjo komunë.


Një delegacion nga SBASHK-u viziton kolegët në Ferizaj

Ferizaj, 13 mars 2014 – Një delegacion i  Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës(SBASHK) ka qëndruar në një takim pune me sindikalistët e Komunës së Ferizajt. Takimi ishte i frytshëm dhe kishte zgjuar edhe interesimin e medieve. Kolegu Rexhep Sadiku dhe kryesia e Sindikatës së Arsimit Fillor dhe Sindikatës së Arsimit të Mesëm në Ferizaj meritojnë lëvdata për organizimin e mirë të takimit.


Kryetari Jasharaj me bashkëpunëtor kanë takuar ministrin e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë, z. Ramë Buja

Prishtinë, 10 mars 2014 - Kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit Shkencës dhe Kulturës(SBASHK) Rrahman Jasharaj, nënkryetari i parë, z. Lutfi Mani dhe menaxheri i financave z. Ymer Ymeri ishin përbërja e delegacionit të SBASHK-ut që është takuar të hënën me Ministrin e MASHT, z. Ramë Buja. Takimi ishte i frytshëm dhe  palët janë marrë vesh për angazhime të përbashkëta në shërbim të arsimit dhe plotësimit të kërkesave të mësimdhënësve të Kosovës.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 - Historiku i SBASHK-ut

       Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Republikës së Kosovës, u themelua në Shkurt të vitit 1990. Në këtë sindikatë aderojnë punonjësit e arsimit kosovar që nga institucionet: parashkollore, fillore, të mesme, universitare ,institucionet shkencore dhe kulturore të Republikës së Kosovës. Në kuadër të SBASHK-ut aderojnë edhe punonjësit e arsimit Boshnjak, Turk, RAE, përveç minoritetit Serb. Struktura gjinore e kësaj sindikate përafërsisht është 50 me 50 %.

     Në fillimet e saj, ka pasur për objektiv ruajtjen dhe vazhdimësinë e sistemit të arsimit dhe edukimit për nëntë vjet me radhë, duke vepruar jashtë sistemit kolonial serb. Meqenëse punonjësit shqiptar u përjashtuan nga shkollat dhe sistemi i pagave, SBASHK-u u detyrua të gjejë forma të veprimit për financimin e arsimit shqip nga vetë popullata, nga i cili vetëfinancim do të mbijetoj dhe kjo formë do të bëhet formë institucionale e financimit të arsimit dhe shëndetësisë të institucioneve të Republikës së Kosovës. Njëkohësisht, do të mbikëqyrë në shkolla shëndetin e nxënësve dhe të mësimdhënësve.

Në vitin 1996 SBASHK-u u bë anëtare me të drejta të plota në Organizatën Botërore Internacionalja e Arsimit me seli në Bruksel. Pas luftës, objektivi i kësaj sindikate ka qenë rehabilitimi i shkollës shqipe dhe mbrojtja e të drejtave në punë, pozitën materiale,kushteve të punës, sigurimin shëndetësor dhe pensionet. SBASHK-u sot numëron mbi 19.000 anëtar, të cilët paguajnë anëtarësi dhe procesi i anëtarësimit po vazhdon deri në anëtarësimin e të gjithë atyre që dëshirojnë të anëtarësohen, ngase anëtarësimi është vullnetar.

Developed by Gezim Sejdiu
copyright © 2011